”Haistakaa v***u ja tulkaa hakee apuu” – jalkapallolegenda kyllästyi katsomohuutoihin – näin vastaa toimitusjohtaja

Julkaistu:

veikkausliiga
HJK:n ja FC Lahden välisen ottelun huutelu suututti futislegendan. IS tavoitti Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan pohtimaan, onko huutelu edennyt ongelman tasolle.
HJK:n ja FC Lahden ottelut ovat olleet Veikkausliigan kuumimpien joukossa siitä lähtien, kun niitä on pelattu. Tunteet kuumenevat kentällä ja kentän laidalla, eikä keskiviikkoinen HJK:n 1-0-voitto Sonera-stadionilla ollut poikkeus.

Kannattajaryhmien kesken käyty huutelu meni reippaasti ärräpäiden ja alatyylisen sadattelun puolelle. Molemminpuolinen haistattelu raivostutti HJK:n pelaajalegenda Atik Ismailin. Ismail avautui julkisella Facebook-sivullaan asiasta.

– Meitä on paljon joita alatyyliset kiroilut ja herjaukset haittaavat ja kiusaavat futismatseissa! Hyvä. Joukossa on valitettavan monta, joiden mielestä ne kuuluvat jalkapallokulttuuriin. Huono! Minä menen peliin katsomaan itse peliä, pelaajia, suorituksia ja nauttimaan kannattajien "fair-play" henkisestä kannatuksesta, Ismail kirjoitti.

– Ratkaisuja törkeyksien huutajien käyttäytymiseen en löydä. Mutta 25 vuoden lähihoitajan kokemuksella (päihde ja mielenterveys puolella) olen käytettävissä vaikkapa pelien puoliajalla, joten ajattelin tehdä seuraavaan matsin päivystyksen. Kylttikin on valmiina: V***n runkkarit, haistakaa v*** ja tulkaa hakee apuu! t Katsomohoitsu Atik! Ps. eikä maksa mitään!

Ismailin päivitykset herättivät runsaasti keskustelua hänen sivullaan. Maajoukkueen ja HJK:n pitkäaikainen tukipilari aloitti myös Facebookissa ”Stop kirosanoille jalkapallokatsomossa”-ryhmän tapahtumien seurauksena.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa oli paikalla HJK:n ja FC Lahden välisessä ottelussa.

– Alatyylinen, pelkkiä kirosanoja hokeva huutelu ei ole mikään kannatettava suunta, ei missään nimessä, puhelimitse tavoitettu Marjamaa kertoo.

Kurinpitovaliokunta käsittelee itsenäisesti esimerkiksi otteludelegaatin tai ulkopuolisen tekemän valituksen, sikäli kun sellainen tehdään.

– Kurinpito menee erillisen järjestelmän kautta, ja sinne tulleet pyynnöt tai päätökset kannattajien huudoista eivät ole räjähdysmäisesti mennyt suuntaan tai toiseen.

Marjamaan mukaan sääntöjä katsomohuuteluun puuttumiseen on tiukennettu viime vuosina. Sääntöjä ei voi muuttaa kesken kauden, mutta uudet tapaukset voivat johtaa uusiin sääntötarkennuksiin talvella. Huutoihin puuttuminen ottelun aikana on vaikeaa.

– Asiasta ohjeistetaan (turvallisuushenkilökuntaa), mutta seuraava askel olisi sitten isommissa määrin poistaa (huutelijoita katsomosta). Se menee tietysti helposti provosoinniksi. Miten asia tulkitaan, onko provosointia turvallisuushenkilöiltä alkaa kesken pelin poistaa henkilöitä. Sitä varten kurinpito on, että kentällä ja sen ulkopuolella tapahtuviin asioihin tartutaan.

Törkyhuutelu ei ole vierasta itselleen Marjamaallekaan. Pelaajaurallaan kovaotteinen keskikentän ja puolustuksen lukko keräsi vihamiehiä vastustajien kannattajista ronskilla pelillään. Kun Marjamaa siirtyi vuonna 2000 FC Lahdesta Jokereihin, hän sai lahtelaisilta myös oman nimikkolaulunsa, joka ei suoranaista verbaaliakrobatiaa vaatinut: ”Haista v***u, Marjamaa”.

– Kyllä se tuossa pelissä (HJK-FC Lahti) kuului sekin – minullekin tuli terveiset, Marjamaa naurahtaa.

– Se, mikä on aikoinaan ollut kiukkuista ja vihaista purkautumista on nyt pilke silmäkulmassa tulevaa mekastusta. Kun on ne alkuperäiset sanat siinä, niin hyvin alatyylinenhän se sävy kyllä on.

HJK:n markkinointijohtaja Sari Mikkonen-Mannila pani myös merkille huutelun ottelun aikana.Jos tviitti ei näy, katso se tästä.

Ismail kertasi vielä perjantain keskustelua Facebookissa uudella päivityksellä.

– Minusta tärkeintä on kehittää kotomaista futista kentällä. Siinä riittää sarkaa. On hienoa, että katsomossa lauletaan ja kannustetaan. Siitä olemme kaikki samaa mieltä. Vielä kerran, vaikka aika on muuttunut, en koskaan, en koskaan saanut osakseni kirosanoja. Ja muistelen lämmöllä vaikka KuPS-HJK, Haka-HJK pelejä, jolloin onnistuin ja kotijoukkueen kannattajat tulivat kehumaan, suorastaan halasivat minua, kiittivät hienosta suorituksista.

Ota kantaa

Kuuluuko ärräpäiden lennellä urheilukatsomossa?

Kyllä 30% Ei 70%
Ääniä yhteensä 8334

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt