Tänään viiden ottelun veikkausliigakierros – lue ennakot täältä!

Julkaistu:

Veikkausliiga
Jalkapallon kotimainen pääsarja jatkuu sunnuntaina viidellä ottelulla.
Ilta-Sanomat näyttää IS Extra -palvelussaan Veikkausliigan kauden 2015 kaikki 198 ottelua suorina lähetyksinä. Tutustu ja tilaa palvelu tästä linkistä.Otteluennakko: FF Jaro-SJK – ”Losa” palaa Pietarsaareen

Pietarsaaressa katseet keskittyvät sunnuntaina lähinnä yhteen mieheen, Alexei Eremenko Junioriin.

ASETELMA:
SJK on viime aikoina tuskaillut maalinteon kanssa. Se on osunut edellisessä seitsemässä pelissä puiden väliin vain kuudesti. Lukemat ovat jopa mairittelevat, kun ottaa huomioon joukkueen reilun kahden viikon takaisen 4–1-voiton HIFK:sta. Silloin Akseli Pelvas teki isäntien kaikki osumat.

Seinäjokelaisten pallonhallinta ei ole johtanut maalipaikoille. Joukkueen pitäisi pelata astetta suoraviivaisemmin, jotta tontteja syntyisi. Nyt Simo Valakarin ryhmä on pitänyt palloa rutkasti vastustajaa enemmän, mutta tuloksetta. Viime aikoina Seinäjoella on ilmennyt samoja pulmia kuin viime kaudella: vastustajan puolustuslinjan murtaminen on vaikeaa.

Jaro oli lähellä saada täyden pistepotin Lahden Kisapuistosta viime sunnuntaina. Se iski lisäajalla 2–1-lukemat, mutta koska Lahden maalivahtia Henrik Moisanderia häirittiin, osuma hylättiin jälkikäteen. Alussa joukkue näytti olevan pulassa ”Kuhnureita” vastaan, mutta se käänsi nopean tappioaseman tasaiseksi. Joukkue on tottunut oikaisemaan selkänsä takaiskuista huolimatta, eikä peli kaadu siihen sunnuntainakaan.

Jaro sai hyviä uutisia perjantaina, kun seura tiedotti tehneensä loppukauden kattavan sopimuksen Alexei Eremenko Juniorin, eli päävalmentaja Alexei Eremenkon pojan, kanssa. ”Losa” pelasi Jarossa viimeksi kaudella 2010. Hän siirtyi samalla kaudella skotlantilaisen Kilmarnockin joukkueeseen. Jaron sijoitus oli silloin kauden päätteeksi viides.

Eremenko on nimellisesti kova vahvistus pienellä budjetilla operoivan Jaron kokoonpanoon. Hän on harjoitellut kuluvana kesänä satunnaisesti Kakkosessa pelaavan FC Myllypuron kanssa, joten fyysinen kunto ei ole ainakaan täysin kehno.

Myös SJK on vahvistunut elokuussa. Tuore hyökkääjähankinta Roope Riski pelannee Eremenkon tavoin sunnuntaina.


SJK:n ja Jaron neljä edellistä kohtaamista ovat päättyneet 1–0-lukemiin, joten tasainen taisto on todennäköinen.

POISSAOLIJAT:
Jarolta ovat sivussa Jonas Emet ja David Carlsson. Johan Brunellin, Mathias Kullströmin ja Reginaldo Juniorin pelaaminen epävarmaa. SJK:lta sivussa on Pavle Milosavljevic (pelikielto).

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:
FF Jaro (4-2-3-1): Öst – Sandström, Vaganov, Kadio, Sara – Opiyo, Dixon – Eremenko jr., Rivera, Moore – Denis.
SJK (4-2-3-1): Aksalu – Tahvanainen, Aalto, Gogoua, Savic – Laaksonen, Hetemaj – Atajic, Brown, Pelvas – Lehtinen.

KOMMENTTI:
”Se on varmaan hyvä palloilullinen peli. Luulen, että molemmat joukkueet yrittävät pelata futista. Luulen, että se on kiinni enemmän siitä, kumpi onnistuu muuttamaan pallonhallinnan maalintekotilanteiksi ja hyödyntämään ne. Pietarsaari on aina ollut todella vaikea paikka pelata.” Toni Lehtinen, SJK.

SEURAA HÄNTÄ:
Jos Jaron tuorein vahvistus Alexei Eremenko Junior on kehissä sunnuntaina, katseet kannattaa suunnata häneen. Vapaassa roolissa parhaiten viihtyvä ”Losa” omaa hyvän syöttötaidon ja tykkää pitää palloa. A-maaotteluita Suomen paidassa löytyy 57, joissa hän on tehnyt 14 maalia.

TÄTÄ ENNEN:
Kaikki neljä edellistä liigakohtaamista ovat päättyneet lukemiin 1–0. Tänä vuonna SJK on voittanut ainoan mittelön. Viime vuonna seinäjokelaiset olivat parempia kahdesti, Jaro kerran.

AIKA JA PAIKKA:
Sunnuntai 9.8. klo 16. Keskuskenttä, Pietarsaari.Otteluennakko: Ilves-KTP – jatkaako kotkalaisten teinimolari huippuotteitaan?

Kaksi kabinettipäätöksellä Veikkausliigaan täksi kaudeksi noussutta joukkuetta kohtaavat sunnuntaina toistamiseen tällä kaudella. Huomio kiinnittyy muun muassa vierailijoiden maalivahtiin.

ASETELMA:
KTP:llä oli viime ottelussaan maanantaina rutkasti onnea mukana. Ykkösmaalivahti Jere Pyhäranta sai suoran punaisen kortin toisella jaksolla ja tilanteesta seurasi rangaistuspotku. VPS:n Juho Mäkelä joutui kuitenkin toteamaan vedon jälkeen, että kotkalaisten vaihdosta kentälle tullut kakkosvahti Sauli Kilpeläinen, 18, vei voiton konkarista pilkkuhaasteessa.

Pilkku ei ollut ainoa mainitsemisen arvoinen suoritus Kilpeläiseltä maanantaina. Hän venyi myös pariin erinomaiseen torjuntaan ja pelasi muutenkin varmasti ja ennakkoluulottomasti.

Kilpeläinen vartioi KTP:n maalia myös sunnuntaina, kun joukkue kohtaa Ilveksen vieraskentällä. Haaste ei ole nuorelle molarille – tai koko joukkueelle – helppo, sillä viime aikoina Keith Armstrongin tamperelaisryhmä on pystynyt ehjiin esityksiin.

Ilves on vaikea vastus Tammelassa. KTP:n täytyy voittaakseen pystyä ohittamaan myös heinäkuun pelaajaksi Veikkausliigassa valittu kissapaitojen maalivahti Mika Hilander.


POISSAOLIJAT:
Ilvekseltä ovat sivussa Henry Ugwunna (polvi) ja Olli Vakkala (kylki). Antti Koskisen pelaaminen on epävarmaa. KTP:ltä ovat sivussa Jere Pyhäranta (pelikielto) ja Samuli Kaivonurmi. Sasha Anttilaisen ja Henri Järviniemen pelaaminen on epävarmaa.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:
Ilves (4-2-3-1): Hilander – Hynynen, Aho, Nieminen, Ojanperä – Kujala, Korte – Petrescu, Hjelm, Mäkijärvi – Lahtinen.
KTP (4-2-3-1): Kilpeläinen – Aspegren, Van Gelderen, A Lody, Ositashvili – Minkenen, Mulvany – Äijälä, Gruborovics, Oksanen – Lehtonen.

KOMMENTTI:
”Varmaan kaikki tietävät pelin ennakkolähtökohdat. Kumpikaan ei sitä peliä halua ainakaan hävitä. Kumpikin haluaa voittaa ja meidän on voitettava, kun se on meidän kotipeli. Pisteistä tapellaan varmasti aika tosissaan. Siellä pistetään ihan jokainen osa likoon mitä kropasta löytyy. Joukkueet ovat minun silmääni enemmän taistelevia ryhmiä, niin odotan, että aika kova vääntö tulee.” Mika Hilander, Ilves.

SEURAA HÄNTÄ:
Veikkausliigan heinäkuun pelaajana palkittu Hilander, 31, on pitänyt peräti kolme nollapeliä neljässä edellisessä sarjapelissä.

TÄTÄ ENNEN:
Kauden avauskohtaaminen päättyi huhtikuussa maalittomaan tasapeliin. Joukkueet kohtasivat Tammelassa kahden edellisen kauden aikana neljästi Ykkösessä. Peräti kolmesti päädyttiin tasalukemiin, kerran Ilves oli parempi.

AIKA JA PAIKKA:
Sunnuntai 9.8. klo 16. Tammelan stadion, Tampere.Otteluennakko: KuPS-HIFK – luvassa muutakin kuin ”pimputtelua ja pamputtelua”

Helsinkiläiset joutuvat kovan paikan eteen, kun edessä on vieraspeli RoPSia viime kierroksella murjonutta KuPSia vastaan.

ASETELMA:
KuPS on lukeutunut kauden suurimpiin pettymyksiin sarjassa. Se on hävinnyt ennakkoon huonommille joukkueille, kuten Ilvekselle, KTP:lle ja Jarolle. Se on tosin voittanut kärkijoukkueista niin HJK:n kuin IFK Mariehamninkin.

Pilkahdus paremmasta nähtiin myös viikonlopun ottelussa sarjakakkosta RoPSia vastaan, kun kuopiolaiset murskasivat Juha Malisen suojatit maalein 3–0. Rovaniemeläisten maalivahti Ricardo ei pelannut kauden parasta peliään, mutta ainoastaan kassarin harteille tappiota ei missään nimessä voi laittaa.

Viime ottelun nollapeli oli KuPSille kauden seitsemäs. Puolustus onkin joukkueen parhaita osa-alueita. Maalivahti Tomi Maanoja organisoi hyvin neljän alakerran, joka suoriutuu tasaisen varmasti hyvin usein.

HIFK mureni viime viikon lauantaina Ilvestä vastaan Sonera-stadionilla. Helsinkiläiset johtivat ottelua toisella jaksolla jo 2–0, mutta Mika Lahtisen kaksi maalia toivat kissapaidat tasoihin.

Erikoistilanteet ovat tällä kaudella olleet KuPSin ase, sillä 17 osumasta seitsemän on tullut niistä. HIFK on suurimmaksi osaksi suoriutunut vahvasti erikoistilanteiden puolustamisessa, mikä puhuu vierailijoiden puolesta.

Kahdesta viime ottelusta KuPS on saanut hyvät tulokset. RoPS-peliä ennen se kalasti 1–1-tasapelin Interiä vastaan. Jos puolustuspelaaminen jatkuu samalla tasolla, joukkueen ei tarvitse ainakaan murehtia tappiosta. Suurin kysymys kuuluu, nouseeko joku maalien muodossa esiin loppukauden aikana? Edellisessä ottelussa se oli kahdesti osunut Saku Savolainen.


POISSAOLIJAT:
KuPSilta sivussa Petteri Pennanen (polvi) Juha Hakola ja Patrick Poutiainen. HIFK:lta sivussa Tuomas Mustonen (reisi). Jukka Halmeen, Otto-Pekka Jurvaisen, Ville Taulon ja Mika Johanssonin pelaaminen epävarmaa.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:
KuPS (4-2-3-1): Maanoja – Hatakka, Markic, Diallo, Rannankari – Trafford, Sohna – Ilo, Savolainen, Nissilä – Sirbiladze.
HIFK (4-4-2): Eriksson – Vesala, Aho, Sinisalo, Anyamele – Korhonen, Lassas, Terävä, Rahimi – Peltonen, Sihvola.

KOMMENTTI:
”Veikkaan, ettei ottelusta tule pimputtelua ja pamputtelua. KuPS pelaa suoraviivaisesti palloa ylös ja kun he vielä voittivat RoPSin, niin heidän itseluottamuksensa on tapissa. Huono kenttä muuttaa varmasti meidänkin pelaamista suoraviivaisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi.” Matias Hänninen, HIFK.

SEURAA HÄNTÄ:
Kaksi maalia viime ottelussa RoPSia vastaan iskenyt Saku Savolainen on noussut yllättäen KuPSin avaukseen. Iisalmelaisen PK-37:n kasvatti on noussut isoon roolin Petteri Pennasen loukkaannuttua. 18-vuotias pelaaja on iskenyt KuPSille tällä kaudella kolme maalia. Vain Charles Trafford on osunut nuorukaista useammin.

TÄTÄ ENNEN:
Kauden avauskohtaaminen päättyi toukokuussa 1–1-lukemiin. Sitä ennen joukkueet olivat kohdanneet pääsarjassa edellisen kerran kaudella 1972, jolloin KuPS oli parempi maalein 2–1 ja 2–0.

AIKA JA PAIKKA:
Sunnuntai 9.8. klo 16. Savon Sanomat Areena, Kuopio.Otteluennakko: RoPS–FC Lahti - pysyykö RoPS kärkikamppailussa?

Sunnuntaina selviää, pysyykö RoPS mestaruustaistossa. Lahtelaiset ovat vaikeasta kaudesta huolimatta edelleen kärjen tuntumassa.

ASETELMA:
RoPSin yli kaksi kuukautta kestänyt tappioton putki katkesi murskaavasti sunnuntaina. KuPS vei voiton 3–0-lukemin ja rovaniemeläisten tekeminen oli kaikkea muuta kuin kontrollissa. Eniten haparoi maalivahti Ricardo.

Juha Malinen puhui sunnuntaina kuplan puhkeamisesta. Sen voi ymmärtää toki kahdella tavalla, mutta merkittävää on joukkueen ringin kapeus ja siitä johtuva ”romahdus”. Kuopiossa kokoonpanosta puuttui pelikieltoa kärsivä toppari Faith Friday Obilor. Poissaolo näkyi karmivalla tavalla. Joukkueen kenties tärkein pelaaja on sivussa vielä myös Lahtea vastaan. Malisen murheet lisääntyivät entisestään, sillä viikonloppuna korttitilin täyttymisen vuoksi katsomoon jää myös Moshtagh Yaghoubi.

Rovaniemeläisten sairastuvalta puolestaan kantautuu hyviä uutisia. Keväällä olkapäänsä loukannut Tomer Chencinski pelasi ensimmäisen ottelunsa seuran farmijoukkueen riveissä viikolla ja noussee kokoonpanoon. Laitapelaaja Jean Fridolin Ngambe Ngambe on tietojen mukaan pelikunnossa noin kahden viikon kuluttua. RoPS julkaisi lisäksi perjantaina jenkkihyökkääjä John Oluremin loppukauden mittaisen sopimuksen.

Kuluva kausi on ollut Toni Korkeakunnaksen FC Lahdelle kaikkea muuta kuin helppo. Mitalisuosikki SJK on kaatunut kahdesti, mutta muuten voittamisen tuska on kiristänyt tunnelmaa. Sunnuntaina Drilon Shala vei joukkueen nopeasti johtoon Jaroa vastaan ja näytti, että edessä on kotijoukkueen maalijuhlat. Toisin kävi ja ilman avustavan erotuomarin paitsiovihellystä lopussa olisivat pisteet karanneet kokonaan Pietarsaareen.

Lahtelaiset kohtaavat RoPSin kuitenkin erinomaiseen aikaan, sillä napapiiriläiset eivät ole yhtä vahvoja ilman Obiloria ja ”Mosaa”. Vieraiden leirissä tätä ei tietysti myönnetä (kts. kommentti alla), mutta kyllä nyt on lahtelaisten aika napata kova päänahka ja nousta taistoon europaikoista. Toisaalta juuri nyt RoPS voi myös osoittaa haastavansa HJK:n tosissaan mestaruudesta.

POISSAOLIJAT:
RoPSilta ovat varmuudella sivussa Jean Fridolin Ngambe Ngambe (polvi), Moshtagh Yaghoubi (pelikielto) ja Faith Friday Obilor (pelikielto). Janne Sakselan pelaaminen on epävarmaa. FC Lahdelta ovat todennäköisesti poissa Markus Joenmäki ja Petri Pasanen.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:
RoPS (4-3-3): Ricardo - Okkonen, Lahdenmäki, Jammeh, Saxman - Mäkitalo, Hradecky, Pirinen - Roiha, Kokko, Oluremi.
FC Lahti (4-4-2): Moisander - Hauhia, Toivomäki, Kärkkäinen, Sesay - Länsitalo, Gela, Paananen, Shala - Alves, Mboma.

KOMMENTTI:
”Ei nyt ole mikään erityinen hetki kohdata RoPSia, se on peli muiden joukossa. Tietysti vastus on vaikea ja Rovaniemi vaikea paikka pelata. Boris (Kokko) on hyvä pelaaja, fyysinen ja haistaa hyvin maalipaikat. Hyvillä mielin sinne lähdetään.” Henri Toivomäki, FC Lahti.

SEURAA HÄNTÄ:
Aleksandr Kokko johtaa liigan maalipörssiä 12 osumalla. Hyökkääjä oli jälleen toissa kierroksella kullan arvoinen varmistaessaan viime hetken maalillaan RoPSille pisteen IFK:ta vastaan. ”Boris” on joukkueelleen äärimmäisen tärkeä ja kannattajien ehdoton suosikki.


TÄTÄ ENNEN:
RoPS haki pisteet Lahdesta toukokuussa 2–1-lukemin. Viime kaudella Lahti voitti kahdesti ja rovaniemeläiset kerran. Näissä neljässä kamppailussa parempi on voittanut aina vain maalilla.

AIKA JA PAIKKA:
Sunnuntai 9.8. klo 16. Keskuskenttä, Rovaniemi.Otteluennakko: VPS-IFK Mariehamn - saarelaisilla hyvä saldo Vaasasta

IFK Mariehamn hamuaa mitalitaistoon, mutta tarvitsee siihen voiton. Ilman täyttä pistepottia VPS puolestaan jäisi entistä tukevammin sarjan hännille.

ASETELMA:
Vaasalaiset kohtasivat maanantaina jumbofinaalissa KTP:n ja pisteet jaettiin 0–0-tuloksella. VPS oli lähempänä voittoa, mutta yhdeksän maalia tällä kaudella tehnyt Juho Mäkelä epäonnistui rangaistuspotkussa. Vaasalaisten ero KTP:hen on tällä hetkellä viisi pistettä.

VPS testasi kahden viikon ottelutaukonsa aikana useampiakin pelaajia. Listan ohitse ryhmään liittyi SJK:ssa vähälle peliajalle jäänyt Juho Lähde, joka raataa kovalla asenteella ja saattaakin tuoda Petri Vuorisen suojattien tekemiseen lisäboostia. Testatuista pelureista haaviin tarttui yhdysvaltalainen puolustaja Isaiah Schafer.

Voitto sunnuntaina olisi kova temppu vaasalaisilta. Alkukesästä lukuisten loukkaantumisten kanssa tuskaillut IFK nimittäin sai edelliseen otteluunsa RoPSia vastaan kasaan jo lähes ideaalin avauksen. Rovaniemellä Dever Orgillin olisi pitänyt naulata vierasvoitto useampaankin otteeseen, mutta läpiajot eivät tuottaneet tulosta. Kapteeni Jani Lyyski ei säästellyt IS Extran haastattelussa taiston päätyttyä sanojaan jamaikalaishyökkääjän tuhlailusta. RoPS tasoitti alivoimalla kamppailun loppuhetkillä.


”Grövitt” on sarjataulukossa vain kolmen pisteen päässä kolmannesta sijasta. Joukkue on pelannut tasatuloksen peräti puolissa kauden 20 ottelusta. Mikäli Pekka Lyyski ja kumppanit haluavat mitaleille ja eurokarsintoihin, täytyy tiukat ottelut kääntää voitoiksi.

POISSAOLOT:
VPS:ltä sivussa ovat varmuudella Charles Bantanga (silmävamma), Steven Morrisey (polvi), Cliffton Miheso (polvi), Denis Abdulahi (polvi) ja Karl-Filip Eriksson. Jordan Seabrookin pelaaminen on epävarmaa. IFK:lta sivussa ovat Tommy Wirtanen (nivus) ja Aleksei Kangaskolkka (polvi).

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:
VPS (4-2-3-1): Sillanpää - Honkaniemi, Koskimaa, Viitikko, Engström - Voutilainen, Björk - Soiri, Lähde, Tamminen - Mäkelä.
IFK Mariehamn (4-2-3-1): Virtanen - Da Cruz, Kojola, Lyyski, Granlund - Tammilehto, Mantilla - Span, Assis, Forsell - Orgill.

KOMMENTTI:
”Tasapeliputkemme on tarpeeksi pitkä. Nyt olisi otollinen aika kääntää ne voitoiksi. Olemme olleet viime vuosina vaasalaisia vastaan niskan päällä. Tiedämme kuitenkin VPS:n vaarallisuuden. Heidän pelaajilla on varmasti myös halu näyttää uudelle vaikkakin tutulle valmentajalleen.” Pekka Lyyski, IFK Mariehamn.

SEURAA HÄNTÄ:
IFK Mariehamnin Dever Orgill pelasi vahvan alkukauden, mutta vaipui sen jälkeen pimentoon. Rovaniemellä hän karkaili jälleen vastustajan puolustukselta, mutta tehot jäivät uupumaan. Jamaikalainen on tehnyt viisi maalia 15 liigapelissä. Potentiaalia hänessä on rutosti.

ENNEN TÄTÄ:
IFK voitti joukkueiden edellisen kohtaamisen Vaasassa vapun alla 1–0. Myös viime kaudella kamppailut menivät saarelaisten nimiin kentällä, mutta kevään taisto kääntyi VPS:n 3–0-voitoksi, kun IFK:n pelaajilta puuttui pelipasseja.

AIKA JA PAIKKA:
Sunnuntai 9.8. klo 16. Kaarlenkenttä, Vaasa.

Tulospalvelu: Veikkausliiga 09.08.2015
Tulospalvelu: Veikkausliiga 2015 sarjataulukko

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt