Maalitykkien kohtaaminen ei toteudu – lue ennakot illan Veikkausliigakierrokselle - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Maalitykkien kohtaaminen ei toteudu – lue ennakot illan Veikkausliigakierrokselle

Jalkapallon kotimaisessa pääsarjassa pelataan sunnuntaina viisi ottelua.

Aleksandr Kokko on tähän mennessä Veikkausliigan maalitykki.­

19.7.2015 7:55

Otteluennakko: VPS-RoPS – liigan kovimpien maalitykkien kohtaaminen ei toteudu

VPS:n Juho Mäkelä ja RoPSin Aleksandr Kokko ovat viimeistelleet eniten osumia kuluvalla kaudella. Ikävä kyllä Mäkelä ei toivu loukkaantumisestaan pelikuntoon ajoissa.

ASETELMA: Sunnuntain kenties mielenkiintoisimmassa ottelussa heikon kauden pelannut Vaasan Palloseura saa vastaansa liigan kovakuntoisimman joukkueen, Rovaniemen Palloseuran.

VPS on sunnuntaina luonnollisesti selkeässä altavastaajan asemassa, mikä vie siltä pois paineita. Vaikka joukkue varmasti taisteleekin kynsin ja hampain säilyttääkseen sarjapaikkansa ensi kaudeksi, se voi pelata huomattavasti vapautuneemmin kuin mestaruustaisteluun lusikkansa työntänyt RoPS.

RoPS kaatoi edellisessä ottelussaan HJK:n Rovaniemellä lukemin 2–1. Viimeistään nyt Juha Malisen joukkue on osoittanut kuuluvansa sarjan kärkipäähän, alkukauden ”minikriisin” jälkeen.

POISSAOLIJAT: VPS:lta sivussa Charles Bantanga (silmävamma), Steven Morrisey (polvi), Cliffton Miheso (polvi), Mikko Viitikko (polvi), Juho Mäkelä (pohje), Karl-Filip Eriksson. RoPSilta sivussa Jean Fridolin Nganbe Nganbe (polvi) ja Tomer Chencinski (olkapää).

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

VPS (4-1-4-1): Sillanpää – Honkaniemi, Lahti, Koskimaa, Engström – Björk – Soiri, Seabrook, Catovic, Hertsi – Tamminen.

RoPS (4-2-3-1): Ricardo – Okkonen, Obilor, Jammeh, Saxman – Hradecky, Yaghoubi – Saksela, Mäkitalo, Pirinen – Kokko.

KOMMENTTI: ”Sen takia tämä Veikkausliiga on hemmetin hieno sarja, että joka joukkue voi voittaa ihan kenet tahansa. Jokaiseen peliin pitää mennä sata lasissa. Jos antaa edes vähän siimaa ja rupeaa ajatukset karkaamaan muualle ja miettimään, että on tulossa helppo peli, silloin mennään pahasti päin mäntyä. Vepsu haluaa ehdottomasti sieltä (jumbosijalta) pois ja se kuuluukin korkeammalle. Tulee varmasti olemaan vaikea ja kova kamppailu.” Juha Pirinen, RoPS.

 

SEURAA HÄNTÄ: RoPSin hyökkääjä Aleksandr Kokko johtaa Veikkausliigan maalitilastoa kymmenellä osumalla. ”Boris” on ainakin KuPSin maalivahdin Tomi Maanojan mukaan liigan vaarallisin hyökkääjä, sillä tämän tekemisiä on äärimmäisen vaikea ennakoida.

TÄTÄ ENNEN: VPS on voittanut peräti neljä sen viidestä edellisestä RoPSia vastaan pelatusta kotiottelusta. Kerran on päädytty tasatulokseen. Jokainen kamppailu on päättynyt enintään kahden maalin eroon.

AIKA JA PAIKKA: Sunnuntai 19.7. klo 18.30. Hietalahti, Vaasa.

Ottelun näet täältä.

Otteluennakko: KuPS-FC Inter – kuopiolaiset kovassa paikassa ennen ottelutaukoa

KuPS pelaa sunnuntaina heinäkuun viimeisen ottelunsa. Seuraavan kerran joukkue on tositoimissa elokuun alussa.

ASETELMA: Kuopion Palloseura pelaa sunnuntaina viimeisen ottelunsa heinäkuussa. Seuraavan kerran Marko Rajamäen luotsaama joukkue pelaa vasta elokuun toinen päivä, kun se kohtaa kotonaan RoPSin.

KuPS pääsi heinäkuussa helpolla. Joukkue on pelannut kuun sisällä vain kaksi peliä, joista sunnuntain kamppailu on kolmas. Kalakukkokaupungin ykkösjoukkue on hävinnyt heinäkuun molemmat pelit, ensin Jarolle ja sitten Ilvekselle.

Kuopiolaisten suurin ongelma on ollut maalinteko: 16 pelissä on syntynyt vain 13 osumaa. Sillä määrällä KuPS jakaa toiseksi vähiten maaleja sarjassa viimeistelleen joukkueen tittelin yhdessä FC Lahden ja Ilveksen kanssa.

Kuopiossa sunnuntaina vierailevan FC Interin viimeaikainen vire on puolestaan hyvä. Se on pelannut kuusi ottelua putkeen tappioitta, voittaen muun muassa sarjakärki HJK:n kesäkuun lopulla tyrmäävin luvuin 3–0.

HJK-ottelun jälkeen turkulaiset ovat pelanneet tasan sarjajumbo VPS:n sekä IFK Mariehamnin kanssa. Maarianhaminalaisia vastaan pelatussa ottelussa voitto oli enemmän kuin lähellä, kunnes IFK:n vaihtomies Josef Ibrahim tasoitti pelin aivan loppuminuuteilla.

Keskikentän loukkaantumistilanne on aiheuttanut FC Interin päävalmentajalle Job Dragtsmalle päänvaivaa. Laituri Mika Ojala siirtyi Saksan 3. Bundesliigaan kesken kauden, Kalle Kauppi ja Oskari Qvick ovat sivussa vielä jonkin aikaa. Lisäksi nigerialaistaituri Vincent Onovo on kärsinyt vammoista. Tilanne ei kuitenkaan ole hälyttävä, sillä ainakin Ari Nyman, Kaan Kairinen, Diego Da Costa ja Joni Aho pystyvät pelaamaan keskikentän keskustassa.

Interillä on iso mahdollisuus synkentää KuPSin heinäkuuta, kun kuopiolaisten maalivainu on kateissa. Interiltäkään ei ole viime aikoina Onovon lisäksi löytynyt todellista ratkaisijaa maalin edustalla. Ei siis ihme, että ottelun avausmaalin merkitys korostuu entisestään.

POISSAOLIJAT: KuPSilta sivussa Petteri Pennanen (polvi) ja Charles Trafford (pelikielto). Juha Hakolan pelaaminen epävarmaa. Interiltä sivussa Vahid Hambo (takareisi), Jukka Lehtovaara (reisi), Kalle Kauppi (polvi), Oskari Qvick (polvi) ja Aleksi Laiho.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

KuPS (4-2-3-1): Maanoja – Hatakka, Markic, Coulibaly, Rannankari – Sohna, Poutiainen – Ilo, Chibuike, Nissilä – Sirbiladze.

FC Inter (4-2-3-1): Bahne – Belica, Matoukou, Hämäläinen, Kanakoudis – Nyman, Kairinen – Duah, Gnabouyou, Lehtonen – N’Gal.

KOMMENTTI: Inter on varmasti yksi harvoista joukkueista joka pystyy valitsemaan, ketkä laitetaan avauskokoonpanoon. Heillä on todella kilpailukykyinen joukkue ja heidän pelinsä on hyvässä vaiheessa. Jossain vaiheessa heillä oli tukkoisempaa, mutta nyt he ovat hyvässä aallossa. Aika iso haaste tulee meille, mutta aina kun olemme Kuopiossa, pyrimme ottamaan sekä aloitteen että pinnat. Missään nimessä ne eivät tule helpolla.” Marko Rajamäki, KuPS.

 

SEURAA HÄNTÄ: KuPSin hyökkääjä Irakli Sirbiladze ei ole tehnyt ainuttakaan liigamaalia tällä kaudella. Georgialainen on viimeisten neljän kauden aikana iskenyt vähintään yhdeksän maalia sesonkia kohti, joten tilanne on kärkimiehelle poikkeuksellinen.

TÄTÄ ENNEN: Viidessä edellisessä sarjakohtaamisessa joukkueet ovat jakaneet pisteet kolmesti. Lopuista kahdesti pelistä kukin on voittanut kerran.

AIKA JA PAIKKA: Sunnuntai 19.7. klo 18.30. Savon Sanomat Areena, Kuopio.

Ottelun näet täältä.

Otteluennakko: SJK-HIFK – stadilaiset toistamiseen vieraina Seinäjoella

HIFK hakee revanssia joukkueiden edellisestä kohtaamisesta, joka päättyi helsinkiläisten tappioon.

ASETELMA: HIFK on riistänyt tärkeitä pisteitä kahdesta viime pelistään. Ensin se pelasi 1–1-tasurin IFK Mariehamnia vastaan, sen jälkeen samoihin lukemiin päättyi tähtirintojen ja HJK:n välinen Stadin paikallisottelu.

Kahden edellisen ottelun tuloksiin punapaitojen päävalmentaja Jani Honkavaara lienee tyytyväinen, mutta hän tietänee, ettei pistetili ole juuri liiaksi karttunut viime aikoina. Sarjapaikan säilyttämistä tavoitteleva HIFK on voittanut edellisestä kuudesta pelistään vain yhden, pelannut neljästi tasan ja hävinnyt kerran.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Honkavaara arvosteli omiensa asennetta. Luokanopettajana aiemmin valmentajan pestin lisäksi työskennellyt ”Honsu” oli harmissaan siitä, etteivät hänen suojattinsa näyttäneet laittavan itseään täysillä likoon maalin edustalla. Esimerkiksi Ariel ”Tuco” Ngueukamin tekemässä maalissa kamerunilainen pääsi tuikkaamaan pallon verkkoihin poikittaissyötöstä aivan maalin edestä, ilman sen suurempaa estelyä.

SJK puristi viime pelistään täyden pistepotin KTP:ta vastaan, kun vasta 17-vuotias Emil Lidman ratkaisi ottelun seinäjokelaisten eduksi päätösminuuteilla.

Kotijoukkueen itseluottamus ei liene paras mahdollinen, sillä viime otteluissa sillä on ollut vaikeaa. Kesäkuun lopulla se voitti sarjan viimeisenä majailevan VPS:n niukasti 3–2, sen jälkeen se pelasi 1–1-tasapelin IFK Mariehamnia vastaan. Euroopan liigan karsintapelit päättyivät kummatkin islantilaisen Hafnarfjördurin 1–0-voittoihin, mikä oli suomalaisseuralle suuri pettymys.

HIFK lienee ottanut opikseen viimekertaisesta tappiosta, mikä alentaa helsinkiläisten kertoimia. Jos joukkue saa luotua maalintekopaikkoja edellisten otteluiden tapaan, mahdollisuuksia on jopa vierasvoittoon.

POISSAOLIJAT: SJK:lta sivussa ainoastaan Marco Matrone. HIFK:lta sivussa Tuomas Mustonen (reisi). Jukka Sinisalon (nivunen) ja Otto-Pekka Jurvaisen (jalkaterä) pelaaminen epävarmaa.

Edit. HIFK:n Pauli Kuusijärvi ja Jani Bäckman eivät ole pelikiellossa.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

SJK (4-2-3-1): Aksalu – Tahvanainen, Gogoua, Milosavljevic, Savic – Laaksonen, Hetemaj – Dorman, Vasara, Pelvas – Lehtinen.

HIFK (4-4-1-1): Eriksson – Hänninen, Sinisalo, Aho, Vesala – Korhonen, Halme, Lassas, Rahimi – Peltonen – Sihvola.

KOMMENTTI: ”Hyvällä pelillä voimme haastaa minkä tahansa joukkueen tässä sarjassa, se on nyt näytetty kahdesti HJK:ta vastaan. Keväällä hävittiin Seinäjoella 0–2, se oli meiltä ehkä alkukauden huonoin peli. SJK on hyvä joukkue ja pelaa aika samantyylistä futista kuin Klubi, eli tiedetään suunnilleen millaista futista sieltä tulee.” Carljohan Eriksson, HIFK.

 

SEURAA HÄNTÄ: HIFK:n laitapuolustaja Tommi Vesala on viime otteluissa pelannut sillä tasolla, mihin hän parhaimmillaan pystyy. Vesalan kuntotaso on HIFK:n kärkeä, joten puhdin loppumisesta ei ole pelkoa. Parhaimmillaan puolustamisessa, mutta myös nousut laitaa pitkin onnistuvat.

TÄTÄ ENNEN: Joukkueet kohtasivat Seinäjoella toukokuun alussa. Silloin SJK oli vahvempi maalein 2–0. Kauden 2012 kohtaamiset Ykkösessä päättyivät seinäjokelaisten eduksi yhteismaalein 8–1. Viime vuoden Suomen cupissa SJK paineli tähtirintoja vastaan jatkoon Akseli Pelvaksen 104. peliminuutilla iskemällä 1–0-osumalla.

AIKA JA PAIKKA: Sunnuntai 19.7. klo 18.30. Keskuskenttä, Seinäjoki.

Ottelun näet täältä.

Otteluennakko: IFK Mariehamn-FF Jaro pysyvätkö saarelaiset mitalitaistossa?

Kotijoukkue haluaa pysyä mukana mitalijahdissa. Jaron haaste on kasvattaa eroa putoamistaistoon.

ASETELMA: IFK Mariehamnin kauden peleistä peräti puolet on päättynyt tasatulokseen. Näin kävi viimeksi maanantaina Interin kanssa (1–1). Kuten on moneen otteeseen todettu, joukkueen puolustuspelaaminen on ollut huomattavasti parempaa kuin viime vuonna. Nyt tökkii maalinteko, mutta Petteri Forsellin paluu kentille auttanee saarelaisia tässä. Maanantaina joukkue tasoitti pelin Forsellin vapaapotkun jälkitilanteesta 87. minuutilla.

IFK on hyötynyt pienikokoisesta kotikentästään aiempina vuosina ja ollut erityisen vaikea voitettava saarella. Tällä kaudella joukkue on pelaavampi ja jopa kärsii heikompia joukkueita vastaan kenttänsä vähäisistä neliöistä. IFK on sarjassa viidentenä, vain kolmen pisteen päässä mitaleilta.

Jaro on voittanut kaksi viimeistä liigapeliään. Ensin kaatui KuPS vieraissa ja viime viikonloppuna VPS kotona. Vaasalaiset pääsivät ottelussa johtoon, mutta Jaro tuli rinnalle ja tuomarin antamalla lisäajalla ohi.

Pietarsaarelaisten kapteeni ja viime kauden liigan maalikuningas Jonas Emet on pelannut tällä kaudella vasta kuusi ottelua, eikä ollut pelikuntoinen viime viikonloppunakaan. Tuolloin päävalmentaja Alexei Eremenko juoksutti avaukseen peräti yhdeksän ulkomaanapua. Eremenkon veljeskaartin nuorin, Sergei, oli ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa Veikkausliigan ottelussa.

POISSAOLIJAT: IFK:lta varmuudella sivussa Aleksei Kangaskolkka (polvi). Diego Assisin ja Tommy Wirtasen pelaaminen on edelleen epävarmaa. Jarolta David Carlsson ja Jonas Emet ovat edelleen mitä luultavimmin sivussa. Edellisottelua sivusta seuranneiden Johan Brunellin, Jari Saran ja Mathias Kullströmin pelaaminen on kysymysmerkki.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

IFK Mariehamn (4-2-3-1): Virtanen – Da Cruz, Lyyski, Kojola, Granlund – Tammilehto, Mantilla – Span, Forsell, Ekhalie – Orgill.

Jaro (4-5-1): Öst – Reginaldo, Kadio, Vaganov, Moore – Dixon, Opiyo, Rivera, Veteli, Paintsil – Denis.

KOMMENTTI: ”Toki osa tasapeleistä on harmittanut, mutta on niissä ollut voitettujakin tasapelejä, kuten maanantaina Turussa. Tilanteemme paranee, kun saamme porukkaa loukkaantuneiden listoilta. Jaro on paha vastus. He taistelevat ja pelaavat kovaa, yhtään ei voi lähteä peliin takki auki. Kotikentällä meidän pitää kuitenkin voittaa.” Otso Virtanen, IFK Mariehamn.

 

SEURAA HÄNTÄ: Kokenut Jani Lyyski on ollut IFK Mariehmanin kauden tärkein pelaaja. Toppari on muodostanut Kristian Kojolan kanssa toimivan kaksikon ja joukkue on päästänyt vasta 15 osumaa omaan päähän. Lyyski on myös onnistunut maalinteossa kolmesti ja jakaa joukkueen parhaan maalintekijän tittelin. Kärsi maanantain kierroksella pelikieltoa korttitilin täyttymisen vuoksi.

TÄTÄ ENNEN: Joukkueet pelasivat 1-1-tasapelin kauden ensimmäisellä kierroksella Pietarsaaressa. Viime vuonna Jaro voitti kaksi kohtaamista ja IFK yhden.

AIKA JA PAIKKA: Sunnuntai 19.7. klo 18.30. Wiklöf Holding Arena, Maarianhamina.

Ottelun näet täältä.

Otteluennakko: FC Lahti- Ilves – lahtelaisilla paikka kuitata europettymys

FC Lahti oli enemmän kuin pulassa euro-ottelussaan Ruotsissa. Sunnuntaina joukkueella on edessä näytönpaikka ennen kaikkea omalle kotiyleisölle.

ASETELMA: FC Lahden vaisu kausi ei saanut piristeruisketta europeleistä. Joukkue repi kotikentältä siedettävän 2–2-tuloksen, mutta vieraissa takkiin tuli kunnolla. Yhteismaaleiksi kirjattiin 7–2 ruotsalaisen Elfsborgin hyväksi. Markus Joenmäki pyysi paikalle saapuneilta faneilta anteeksi, eikä päävalmentaja Toni Korkeakunnaskaan käyttänyt aikaa selittelyyn. Sunnuntain ottelusta puuttuu huonolla tuurilla neljä avauksen pelaajaa.

Lahtelaisten peli on kulkenut muutamissa otteluissa tänä vuonna, mutta niin harvoin, että mitalikilpailu alkaa kohta olla liian kaukana. Eroa kolmanteen sijaan on 11 pistettä. Harmaa keskikasti vain tuskin tyydyttää mastokaupungissa viime kauden pronssin jälkeen.

Ilves nappasi sunnuntaina kauden neljännen voittonsa ja toisen peräkkäin, kun KuPS kaatui lähes neljän tuhannen tamperelaiskatsojan iloksi 1–0-lukemin. Maalivahti Mika Hilander on pitänyt maalinsa puhtaana kahdessa edellisessä ottelussa.

Ilves on voittanut kuopiolaisten lisäksi tällä kaudella VPS:n, Lahden ja Interin. Kokenut joukkue puolustaa syvältä ja hakee vastaiskuja. Sunnuntaina voiton avain oli taisteluilme. Kotona joukkue onkin onnistunut, mutta vieraissa meno on ollut tahmeaa.

”Harmaa keskikasti” olisi Keith Armstrongin suojateille kauden lopuksi kuin mestaruus. Nyt kaulaa putoajan paikalle on seitsemän pistettä. Toiseksi viimeiseen – eli karsimaan kauden päätteeksi joutuvaan – sijaan matkaa on vain piste.

POISSAOLIJAT: FC Lahden riveistä varmuudella sivussa Xhevdet Gela (pelikielto). Epävarmoja ovat Pekka Lagerblom, Jussi Länsitalo ja Markus Joenmäki (varvas). Ilvekseltä on sivussa Henry Ugwunna (polvi).

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

FC Lahti (4-2-3-1): Moisander – Sesay, Pasanen, Kärkkäinen, Hauhia – Toivomäki, Paananen – Mboma, Ääritalo, Ristola – Alves.

Ilves (4-2-3-1): Hilander – Hynynen, Aho, Nieminen, Ojanperä – Korte, Kujala – Ala-Myllymäki, Petrescu, Hjelm – Lahtinen.

KOMMENTTI: ”Maalijuhlaa ei varmasti ole luvassa, peli ratkeaa yhteen osumaan puoleen tai toiseen. Normaalisti olisin pisteeseen vieraissa tyytyväinen, mutta nyt on mennyt pari peliä niin hyvin voitolla nousisimme myös sarjataulukossa Lahden rinnalle. Voitto meille on täysin realistinen tavoite, mutta yhtään emme voi lähteä huonolla asenteella. Fiilis viime sunnuntain jälkeen on todella hyvä. ” Mika Lahtinen, Ilves.

 

SEURAA HÄNTÄ: Lahtelaisten kapteeni Mikko Hauhia pelaa 12. kauttaan Veikkausliigassa. Hän on urakoinut kahtena vuonna kaikissa liigaotteluissa ja sama tahti on jatkumassa kuluvalla kaudella. Hauhia voi pelata puolustuksessa sekä keskellä että laidalla. Kuhnurit päästivät viime kaudella vain 23 osumaa, kun luku on nyt 16 jo ennen puolivälinkrouvia. Suuremmat ongelmat joukkueella on kuitenkin maalinteossa, missä Hauhiakaan ei ole vielä tänä kesänä onnistunut. Tolppaan kapteeni on osunut, niin kuin moni muukin Lahden ryhmästä.

TÄTÄ ENNEN: Joukkueet kohtasivat toukokuussa Tammelassa, missä kotijoukkue Ilves oli parempi 2-1-lukemin. Ilves kuittasi nimiinsä myös kaksi talvella pelattua liigacupin kamppailua. Tätä ennen seurat eivät olleet koskaan kohdanneet.

AIKA JA PAIKKA: Sunnuntai 19.7. klo 18.30. Kisapuisto, Lahti.

Ottelun näet täältä.

Aleksandr Kokko­

Irakli Sirbiladze­

Tommi Vesala­

Jani Lyyski­

Mikko Hauhia (kesk.)­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?