Veikkausliigan kierroskolumni: Stadi ohitti Turun - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliigan kierroskolumni: Stadi ohitti Turun

Veikkausliiga menetti viime kaudella parhaan derbynsä, mutta sai jotain vielä parempaa tilalle, kirjoittaa Lari Vesander.

7.7.2015 6:33

Veikkausliiga menetti viime kaudella parhaan derbynsä, kun TPS putosi Ykköseen. Oikeastaan voisi sanoa, että liiga menetti ainoan derbynsä.

Toki HJK–Honkakin oli paikallispeli, mutta derby on enemmän. Se on parhaimmillaan kahden saman kaupungin seuran vastakkainasettelu, joka ulottuu kentän ulkopuolelle. Pitkään sellainen oli vain Varsinais-Suomessa.

Turun derby oli monen vuoden ajan suomifutiksen kansallisaarre. Ottelu jota odotettiin, josta puhuttiin ja joka näytti mitä suomalainen jalkapalloilu voi seuratasolla olla.

Parhaimmillaan TPS:n ja Interin kohtaaminen veti Kupittaalle yli 9 000 katsojaa. Viime kaudella tosin päästiin enää hädin tuskin puoleen tästä.

Stadin derby on jo nyt tunnelmaltaan Turun derbyä edellä. Samaa mieltä oli maanantain pelin jälkeen myös entinen TPS:n kapteeni Toni Kolehmainen.

Derbyasetelmaan kuuluu sekin, että pelin viihdearvo ei aina nouse samalle tasolle tunnelman kanssa. Tunne ohittaa kentälläkin hetkeksi peliälyn ja tappion pelko voittamisen halun. Mutta kun kaupungin herruus lopulta ratkeaa, se muistetaan pitkään.

Niin paljon kuin liiga viime kauden jälkeen menettikin, se on saanut jotain vielä parempaa tilalle. Stadin derby näyttää nyt, mitä suomalainen liigajalkapallo voi parhaimmillaan olla.

Hienointa on, että tulevina vuosina asetelma todennäköisesti vain kasvaa nykyisestä.

Näistä puhutaan

1. Lahti teki vihdoin maalin

FC Lahti päätti yli kuukauden kestäneen kuivan kautensa, kun se voitti SJK:n Aristote Mboman maalilla 1–0. Mboman osuma oli seuran ensimmäinen sitten 3. kesäkuuta pelatun HIFK-ottelun. Siinä välissä lahtelaiset ehtivät taapertaa neljä kokonaista ottelua ilman maalia.

2. Rovaniemen-reissuun tulikin panosta

Kun Veikkausliigan otteluohjelmaa laaditiin, harva uskoi HJK:n heinäkuisen vierasreissun Rovaniemelle olevan juuri muuta kuin välipala ennen europelejä. Toisin kävi. Perjantain ottelu on liigan kärkikamppailu, ja jos RoPS sen voittaa, se nousee jo pisteen päähän HJK:sta – kaksi ottelua vähemmän pelanneena.

3. SJK ja HJK lukossa

Jos Veikkausliigan kärkiseurat olisivat yleisurheilijoita, heillä olisi nyt arvokisat käsillä. Osa seuroista aloitti jo europelit, ja HJK tekee niin ensi viikolla. Joukkueiden kunnonajoitus ei ole kuitenkaan mennyt aivan nappiin.

HJK on pelannut liigassa kolme ottelua voitoitta ja menettänyt puolentoista viikon sisään kahdesti johtoaseman nousijajoukkuetta vastaan. SJK on puolestaan viidestä viimeisimmästä liigapelistään vain yhden ja hävisi viime viikolla ensimmäisen osaottelunsa islantilaista FH Hafnarfjörduria vastaan.

Kisakunnon olisi hyvä löytyä ennen kuin kauden päätavoitteet, olivat ne sitten Suomen tai Euroopan kentillä, pääsevät lässähtämään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?