Se tulee tänään taas: kauden toinen Stadin derby – lue Veikkausliigan ennakot täältä - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Se tulee tänään taas: kauden toinen Stadin derby – lue Veikkausliigan ennakot täältä

Veikkausliigassa pelataan tänään kolmen ottelun kierros.

6.7.2015 8:15

Kierroksen helmenä nähdään HJK:n ja HIFK:n kauden toinen kohtaaminen. Yllä olevalla videolla näet kevään edellisen derbyn maalit analysoituna.

Stadin herruus, osa 2

Ensimmäinen HJK:n ja HIFK:n välinen Veikkausliigataisto päättyi 1–1-tasalukemiin. Maanantaina mitataan, kumpi ottaa kiinnityksen Stadin herruuteen.

Asetelma: HJK:n peli ei tällä hetkellä kulje odotetusti, mikä on huolestuttavaa pian alkavia europelejä ajatellen. HJK pelasi vaisun pelin Ilvestä vastaan, tuloksena tasuri. Viime kierroksella vaisuus muuttui surkeudeksi, kun Inter käveli Klubin yli Veritas Stadionilla maalein 3–0.

HIFK:lle siunaantuu hyvä aika koettaa kompuroivan isoveljen kaatoa. HIFK on pelannut Sonera-stadionilla koko ajan hyvin, eikä ole siellä hävinnyt yhtään liigaottelua. Alla on vierasvoitto VPS:sta ja kotitasapeli IFK Mariehamnia vastaan.

Poissaolijat: HJK:lta sivussa ovat Nikolai Alho (reisi), Formose Mendy (alaraajavamma). HIFK:lta sivussa on Tuomas Mustonen (reisi).

Oletetut avauskokoonpanot:

HJK (4-3-3): Örlund – Lampi, Heikkinen, Heikkilä, Baah – Malolo, Tanaka, Schüller – Savage, Havenaar, Zeneli.

HIFK (3-5-2): Eriksson – Vesala, Kuusijärvi, Aho – Anyamele, Halme, Taulo, Lassas, Korhonen – Salmikivi, Peltonen.

Kommentti: ”Viime derbystä saatiin hyvä tulos (1-1), ja nyt meidän pitää näyttää, että tämä on myös meidän kotikenttä, vaikka se HJK:n kotiottelu onkin. Me ei anneta tippaakaan periksi, ja tullaan taistelemaan kaikin voimin kolmesta pisteestä. Lähdemme hakemaan voittoa”, Tommi Vesala, HIFK.

Seuraa häntä: Atomu Tanaka on Veikkausliigan paras ulkomaalaisvahvistus. Pieni ja pippurinen japanilainen tuntuu tekevän kentällä vain oikeita ratkaisuja. Onnistuu riistämään oikealla sijoittumisella ja ajoituksella paljon palloja, hyökkäyssuuntaan puhkoo puolustusta omilla juoksuillaan ja syötöillä. Tanaka on myös parantanut viimeistelyään ja tehnyt tärkeitä maaleja.

Tätä ennen: Kauden aiempi HIFK:n isännöimä ottelu päättyi 1–1-tasalukemiin.

Aika ja paikka: Maanantai 6.7. klo 18:30. Sonera-stadion, Helsinki.

FC KTP–RoPS –kauneuspisteitä ei ole jaossa

KTP yrittää pysäyttää vahvavireisen RoPS:n kotikentällään. RoPS sen sijaan kärkkyy edelleen HJK:n takana.

Asetelma: KTP on pelannut kaksi edellispeliään tappioitta ja saanut erityisesti puolustustaan tilkittyä. Ennen kahta edellisottelua KTP oli hävinnyt kolme otteluaan maalierolla 0-9, mutta viime pelissä Jaroa vastaan tuli pitkästä aikaa nollapeli. Arto Tolsa Areenan tunnelmasta puhutaan aina paljon, mutta ainakaan tähän mennessä se ei ole heijastunut tuloksissa. KTP on voittanut vasta kaksi kotiottelua tällä kaudella. Niistä toinen tuli edellispelissä KuPS:aa vastaan.

RoPS on tällä hetkellä Veikkausliigan kovakuntoisin joukkue. Sarjakakkonen on pelannut seitsemän ottelua peräkkäin ilman tappiota ja Aleksandr Kokko johtaa maalipörssiä 10 osumalla. Vertailun vuoksi KTP on tehnyt koko kauden aikana ainoastaan 12 maalia. Hyökkäyspeli onkin ollut KTP:n suurin ongelma tällä kaudella.

Aleksandr Kokko on vaikea pysäytettävä.­

RoPS pelaa tällä hetkellä kuin hurmiossa ja onnistumiset ruokkivat itseluottamusta. Tulokset näkyvät myös hyvänä joukkuehenkenä.

Ottelussa vastakkain on kaksi fyysisesti pelaavaa joukkuetta ja odotettavissa on, että miehiä tullaan näkemään puolin ja toisin tekonurmen pinnassa. Tärkeitä pisteitä on jaossa, eikä tässä kamppailussa niitä tulla ottamaan kauniilla pelillä, vaan kovalla taistelulla.

Poissaolijat: KTP:ltä ovat todennäköisesti sivussa Samuli Kaivonurmi (päävamma) ja Nosh A Lody (alaraajavamma). Myös Ilari Äijälän pelikunto on kysymysmerkki. RoPS:lta varmuudella sivussa ovat Jean Fridolin Ngambe Ngambe (polvi) ja Tomer Chencinski (olkapää).

Oletetut avauskokoonpanot:

FC KTP (4-4-1-1): Pyhäranta - Aspegren, Järviniemi, van Gelderen, Ositashvili - Oksanen, Minkenen, McFaul, Äijälä – Gruborovics - Lehtonen

RoPS (4-2-3-1): Ricardo – Okkonen, Obilor, Jammeh, Saxman – Hradecky, Yaghoubi - Saksela, Mäkitalo, Pirinen - Kokko

Kommentti: "RoPS on suoraan sanottuna todella kettumainen joukkue. He ovat erittäin fyysinen joukkue ja meidän on voitettava heitä vastaan kaksinkamppailut. Se on meille kova haaste ja peliin pääsee paremmin myös sisään kaksinkamppailuja voittamalla. Tässä ottelussa ei todellakaan jaeta kauneuspisteitä eikä se ole meille muutenkaan tärkeä. Kovaa täytyy pelata, mutta uskon saavamme kotiyleisöstä meille ison tuen. He ovat tuntuneet heräävän viime peleissä ja sieltä saa aina sitä energiaa.” Henri Järviniemi, FC KTP

Seuraa häntä: RoPS:n hyökkääjä Aleksandr Kokko johtaa kymmenellä maalilla Veikkausliigan maalipörssiä ja on viimeistellyt tällä kaudella jo kaksi hattutemppua. Kokko on hyökkääjä, joka elää maaleista ja päästyään flow-tilaan häntä on vaikea pysäyttää.

Tätä ennen: RoPS voitti joukkueiden edelliskohtaamisen Rovaniemellä 4-0. Joukkueet kohtasivat kahdesti myös Liigacupissa ja tuolloin RoPS voitti kotiottelunsa ja Kotkassa päädyttiin tasapeliin. Sitä ennen joukkueiden aiemmat kohtaamiset ovat vuodelta 2012 jolloin molemmat pelasivat Ykkösessä ja kotkalaisjoukkue oli vielä tuolloin FC KooTeePee. RoPS vei kaikki kauden kolme kohtaamista ja kotkalaisten edellinen voitto on niinkin kaukaa kuin lokakuulta 2005, kun molemmat pelasivat Veikkausliigassa.

Aika ja paikka: Maanantai 6.7. klo 18.30. Arto Tolsa Areena, Kotka,

FC Lahti-SJK – katseet liigassa vai eurokentillä?

FC Lahti ja SJK pelasivat viime viikolla Eurooppa-liigan karsintoja, mutta nyt edessä on tärkeä liigaottelu.

Asetelma: FC Lahdella on allaan neljä voitotonta ottelua, ja samalla joukkueen sijoitus on valahtanut kahdeksanneksi. Se tarvitsee kipeästi pisteitä, ettei se putoa mitalikyydistä jo tässä vaiheessa kautta.

SJK on tällä hetkellä kolmantena yhdeksän pistettä HJK:ta perässä, mutta myös kolme ottelua vähemmän pelanneena. SJK on menettänyt pisteitä muille kärkijoukkueille viime peleissä, sillä seinäjokisille kertyi kesäkuussa tappiot RoPS:lle ja HJK:lle, ja viime liigaottelussaan se tasasi pisteet IFK Mariehamnin kanssa.

Molemmat joukkueet pelasivat viime viikolla Eurooppa-liigan karsintoja. FC Lahti pelasi 2-2-tasapelin ruotsalaista Elfsborgia vastaan nousten kahdesti tappioasemasta tasoihin, mutta eväitä oli myös voittoon saakka. SJK sen sijaan hävisi Helsingissä pelatussa ottelussa islantilaiselle FH:lle 0–1. Toiset osaottelut pelataan ensi viikolla, joten se saattaa vaikuttaa joukkueiden kokoonpanoihin. Paljon ratkaisee myös se, kumpi saa pidettyä ajatuksensa tässä ottelussa eikä mieli harhaile europelissä.

Poissaolijat: FC Lahdelta ovat varmuudella poissa pelistä Henri Toivomäki (takareisivamma), Leandro Motta (testimatkalla Ukrainassa) ja Pekka Lagerblomin (nilkkavamma) pelaaminen on epävarmaa. SJK:lta puuttuu ainoastaan Marco Matrone.

 

Oletetut avauskokoonpanot:

FC Lahti (4-2-3-1): Moisander - Sesay, Kärkkäinen, Joenmäki, Hauhia - Gela, Paananen - Ääritalo, Shala, Ristola - Rafael

SJK (4-2-3-1): Aksalu - Aalto, Milosavljevic, Gogoua, Savic - Hetemaj, Laaksonen - Dorman, Tahvanainen, Tuco - Lehtinen

Kommentti: ”Tulee erittäin vaikea peli. Meillä oli viimeksi ehkä jopa kauden heikoin peli Lahdessa [toukokuussa 1-0-tappio]. Lahti on hyvä joukkue, joka pelaa hyvin kotikentällään ja syttyy varsinkin suuria seuroja vastaan. Meidän pitää pystyä vastaamaan siihen lataukseen.” Mehmet Hetemaj, SJK

Seuraa häntä: SJK:n maalivahti Mihkel Aksalu aloitti kauden upeasti ja SJK:lle tehtiin yhdeksässä ensimmäisessä ottelussa vain kaksi maalia. Viidessä viimeisessä ottelussa – FH-peli mukaan lukien –Aksalu on joutunut kaivamaan palloa selkänsä takaa kahdeksan kertaa. Vaikka maaleja ei voi laittaa virolaisvahdin piikkiin, niin SJK:n puolustuspelissä on tällä hetkellä paljon parantamisen varaa.

Tätä ennen: FC Lahti voitti joukkueiden tämän kauden aikaisemman kohtaamisen, ja viime kaudella joukkueet päätyivät kolmasti tasapeliin Veikkausliigassa. Suomen Cupissa lahtelaiset korjasivat potin. Täten SJK ei ole koskaan pystynyt voittamaan lahtelaisia.

Aika ja paikka: Maanantai 6.7. klo 18.30. Kisapuisto, Lahti.

Mihkel Aksalu on kaivanut palloa verkosta viime aikoina liian usein.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?