Kriisiseura ja kohupelaaja nousivat kakkossijalle – miten RoPS ja Mostagh Yaghoubi pääsivät voittoputkeen? - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kriisiseuran kohupelaajasta voittoputken avaintekijäksi

Moshtagh Yaghoubi suututti koko Rovaniemen, mutta on pelannut itsensä takaisin kaupungin suosioon. Samalla RoPS on noussut jo Veikkausliigan kakkossijalle HJK:n kantaan. Urheilusanomat kertoo, mitä ongelmatapauksena pidetyltä lahjakkuudelta voi odottaa jatkossa.

Moshtagh Yaghoubi pelaa parhaimmillaan kovaa ja rytmittää peliä määrätietoisesti.­

16.6.2015 11:00

Lähteekö Mosa?

Tämä oli puheenaihe Rovaniemen työpaikkaruokaloissa huhtikuun loppupuolella. Moshtagh »Mosa» Yaghoubi oli suututtanut koko kaupungin modernisti etänä Seinäjoelta, eikä moni paikallinen jalkapalloihminen nähnyt yhteistä tulevaisuutta seuraa halventaneen ja keskinkertaisesti pelanneen lupauksen kanssa.

»Istun jossain v…n RoPSin penkillä mihin tää maailma on menossa… ja tavoite lähtee kesän jälkeen v…..n suomesta omg», oli Mosan jakaman Instagram-kuvan surullisen kuuluisa kuvateksti.

Kysymys Yaghoubin lähdöstä voi olla kauden jälkeen taas olennainen, mutta mahdollisesti täysin eri sävyssä. Enää RoPS ei ole huhtikuinen kriisijoukkue, vaan on voittanut yhdeksästä viime pelistä kahdeksan. Noiden otteluiden aikana Moshtagh Yaghoubi on noussut sinne, mihin päävalmentaja Juha Malinen odotti hänen nousevan – Veikkausliigan eliittiin. Samalla RoPS on kivunnut Veikkausliigassa toiselle sijalle.

KAUDEN ALKU oli Yaghoubille vaikea. Joukkue oli koottu ajoissa. RoPS oli edennyt liigacupissa finaaliin asti ja porukka oli hitsautunut yhteen. Yaghoubi oli ulkopuolelta yllättäen ja nopealla aikataululla tuotu ylimääräinen palanen, jota pidetään Suomessa lahjakkaana, mutta luonteeltaan vaikeana pelaajana.

 Joukkueen luottamus pitää ensin ansaita, ja pitää osata kunnioittaa vanhojakin tapoja.

»Emme olleet edes etsimässä keskikenttäpelaajaa, mutta kun kuulimme Mosan olevan saatavilla, sanoin seurajohdolle, että tuo pelaaja kannattaa hankkia», Malinen sanoo.

Malinen tiesi ottavansa riskin. Kaikki eivät uudesta tilanteesta pitäneet, ja ilmapiiri tiivistyi todella kireäksi pukukopissa. Kun joukkueessa oli muutenkin tungosta keskikentälle, se vaikutti pelaajien välisiin kemioihin.

»Tunteita oli kaikissa ääripäissä», Malinen sanoo.

»Kun Mosa tuli joukkueeseen, odotukset olivat hänellä kovat. Hän halusi saada kaiken heti. Mutta joukkueen luottamus pitää ensin ansaita, ja pitää osata kunnioittaa vanhojakin tapoja.»

Vuosi 2014 oli Yaghoubille henkilökohtainen katastrofi, kun Moskovan Dinamon testileiriltä ei irronnut paikkaa joukkueeseen ja pelaajaa pyöriteltiin sopimusviidakon kautta Latvian heikkotasoiseen sarjaan.

Unelmien täyttymys oli ollut niin lähellä, mutta se oli karannut taas kauemmaksi.

Yaghoubilla oli liikaa painoa, ja RoPS laati hänelle henkilökohtaisen ruokavalion. Edelleen urheilijan elämä tuottaa ongelmia. Öisin lupaus näpyttelee Malisen mukaan liian usein kännykkää. Lepo ja rasitus eivät ole tasapainossa, ja aikataulujen noudattaminen on välillä vaikeaa.

»Mosa edustaa tätä kännykännäprääjäsukupolvea. Pitäisi oppia, ettei sitä näprätä öisin», Malinen sanoo.

Moshtagh Yaghoubi on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Talvella hän nappasi selfien joulupukin kanssa.­

TILANNE KÄRJISTYI ylimieliseen heittoon Instagramissa, minkä jälkeen Malinen kävi Yaghoubin kanssa pitkiä keskusteluja. Niissä ilmapiiri puhdistui, ja pelaaja alkoi hankkia itselleen harjoituksista kavereita tekemällä kaiken täysillä.

»Hän tajusi, missä menevät rajat», Malinen sanoo.

»Mosa on kuitenkin herkkä tyyppi, joka pystyy nykyään myöntämään virheensä.»

Tällaisia hetkiä Yaghoubin uralla on ollut ennenkin. Alle 21-vuotiaiden päävalmentaja Tommi Kautonen kertoo, miten pelaajan turhautuminen tavallaan avasi uudenlaisen keskusteluyhteyden.

»Olimme San Marinossa 2014 maaliskuussa, peli päättyi 0–0. Mosa oli turhautunut ehkä tuloksesta, ehkä jostain tilanteesta, ja otti suoran punaisen toisen puoliajan lopussa», Kautonen muistelee.

»Mutta sen jälkeen pääsimme purkamaan tilannetta. Puhuimme yksi vastaan yksi, mies miehelle. Nyt Mosa on mielestäni onnistunut kääntämään tulisen temperamenttinsa positiiviseksi ominaisuudeksi.»

 Minusta luonnollinen jatkumo kehitykselle olisi, että hän yrittäisi uudestaan ulkomaille, ehkä jo tämän vuoden puolella.

Toisenlaisiakin signaaleja on nähty. Esimerkiksi kauden avausottelussa RoPS–HJK Yaghoubi huuteli katsomoon takaisin häntä tarkoituksella lämmittäneille Klubin faneille ja näytti heille keskisormea poistuessaan pukukoppeihin pelin jälkeen.

Oli kylmä, maa oli loskassa ja asema joukkueessa ei ollut vakaa, mutta ammattimaisuuteen kuuluu kaikenlaisten olojen ja tilanteiden kestäminen. Kautonen väittää, että Yaghoubi on ottanut tässä harppauksia.

»Mosa on ymmärtänyt, mitä hän tarvitsee tullakseen ammattilaispelaajaksi.»

Kautonen on osoittanut luottamusta Yaghoubiin nostamalla kiistellyn keskikenttäpelaajan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen varakapteeniksi. Sauli Väisäsen ollessa sivussa Yaghoubi on toiminut useita otteluita kapteenina.

»Hän on sen täysin ansainnut toimimalla maajoukkueessa esimerkillisesti», Kautonen sanoo.

Huhtikuussa Moshtagh Yaghoubi oli suuressa roolissa, kun HIFK kaatui kotikentällä.­

YAGHOUBIN uusi nousu RoPSissa alkoi harmaissa tunnelmissa. Inter johti Rovaniemellä 3–0, ja Malinen päästi Yaghoubin 30 minuutiksi viheriölle pelaamaan kelloa loppuun.

Peli kuitenkin muuttui. Kentälle tuli yhtäkkiä penkiltä pelaaja, joka pystyi hallitsemaan tilaa ja aikaa eri tavalla kuin muut. Siis tekemään sitä, mihin koko joukkueurheilu perustuu.

Jostakin aisti, että rovaniemeläinen yleisö halusi taas hyväksyä Moshtagh Yaghoubin.

»Mosa tuli määrätietoisena kentälle. Hän oli nöyrempi ja myöntänyt olleensa väärässä», Malinen sanoo.

Vahid Hambo viimeisteli lukemiksi vastahyökkäyksestä vielä 4–0, mutta sillä ei ollut merkitystä. Yaghoubin uusi tuleminen oli alkanut. Seuraavassa ottelussa RoPS kaatoi HIFK:n, ja keskikenttäpelaaja oli jo suuressa roolissa avauksessa.

Kabulissa syntyneen pelaajan vahvuudet ovat hyvin tiedossa: parhaimmillaan hän pelaa kovaa ja rytmittää peliä määrätietoisesti ja taitavasti sekä panee hyökkäyksiä uusiksi pitkillä kuljetuksillaan.

Loistava potkutekniikka tekee hänestä vaarallisen erikoistilanteissa. Pitkät syötöt löytävät kohteensa, ja hän tietää milloin niitä kannattaa käyttää. Hän on hyvä suojaaja, eikä aina pyri pelkästään eteenpäin. Lyhyesti: Yaghoubi on hyvä pelaamaan jalkapalloa.

Ongelmat ovat enemmän mentaalisella puolella. Malisen mukaan kansainvälisen uran aukeaminen vaatisi Yaghoubilta parempaa kielitaitoa ja kypsempää reagointia esimerkiksi pelin sisäisiin pieniin vastoinkäymisiin.

Moshtagh Yaghoubi on noussut RoPSin avauskokoonpanon vakiomieheksi.­

LUPAUKSEN POTENTIAALI on Kautosen mukaan käytännössä rajaton. Yaghoubi on 20-vuotias, joten kehityksen kannalta siirtoa ulkomaille pitäisi lähiaikoina jo odottaa.

Viime vuodet ovat osoittaneet, että Moshtagh Yaghoubin kehitystä ja tulevaisuutta on mahdoton ennustaa.

Vuosi sitten kukaan ei olisi povannut häntä RoPSiin, ja puolitoista kuukautta sitten harva näki hänet RoPSin avauskokoonpanon vakiomiehenä ja Veikkausliigan kuukauden tähdistökentällisessä.

»Viime kaudella Mosan ura otti taka-askelia. Silti minusta luonnollinen jatkumo kehitykselle olisi, että hän yrittäisi uudestaan ulkomaille, ehkä jo tämän vuoden puolella», Kautonen miettii.

Malisen mukaan RoPS pyrkii auttamaan Yaghoubia tämän tavoitteessa päästä, kauniisti sanottuna, pois Suomesta. Some-avautumisessa ei ollut kyse tyytymättömyydestä hallituspohjaan – kansainväliset kentät ovat Yaghoubille kaiken taustalla kurkkiva tavoite.

»Pyrimme olemaan tällaisille pelaajille ponnahduslauta maailmalle», Malinen sanoo.

Paljon ratkaisee myös se, onko osoite tällä kertaa oikea. Huhtikuun tuttua kysymystä saatetaan toistella syksyllä uudessa sävyssä:

Lähteekö Mosa ulkomaille?

Urheilusanomat 24/2015

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?