Kommentti: Punakortti ja rasismikortti vilahtivat liian herkästi - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Rasismikortti ja punakortti vilahtivat liian herkästi

Jaron valmentaja Alexei Eremenko senior syyttää erotuomari Antti Munukkaa vakavasta asiasta kevyin perustein, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

26.5.2015 15:18

Pietarsaaren Jaron valmentaja Alexei Eremenko senior tunnetaan suorapuheisuudestaan ja räväkistä keskusteluavauksistaan. Se erittäin on tervetullut piirre kaiken hyssyttelyn keskellä.

Tarkalla potkullaan maalivahteja peliurallaan yllättänyt Eremenko ampuu tällä kertaa kuitenkin liian summittaisesti syyttäessään Östrebottens Tidningenin haastattelussa erotuomari Antti Munukkaa rasismista.

Eremenko tuohtui sunnuntain Jaro–KTP-ottelun tuomiosta, jossa 16-vuotias kongolaistaustainen Serge Atakayi lensi suoralla punaisella ulos potkaistuaan tilanteen jälkeen KTP:n pelaajaa.

– Valkoihoinen 16-vuotias ei olisi ikimaailmassa saanut tuosta tilanteesta punaista korttia. Simon Skrabb ei varmasti olisi saanut tuosta ulosajoa. Se on rasismia, Eremenko jyrähti ÖT:lle.

Lausunto oli poikkeuksellisen raju. Rivien välistä jäi vielä tulkittavaa siitä, syrjivätkö erotuomarit Eremenkon mielestä pelaajia myös iän perusteella.

Puhutaan, ei leimata

Atakayin ulosajosta voi olla monta mieltä. Omasta mielestäni Munukka ylireagoi pieneen jalan heilahdukseen, joka näytti osuvan KTP:n pelaajan pohkeeseen. Vahingoittamisyrityksenä sitä on vaikea pitää.

Pieni puhuttelu olisi riittänyt, koska kyseessä ei missään nimessä ollut törkeä jälkipeli. Kotkalaispelaajatkaan eivät tilanteeseen isommin reagoineet.

Puritaanilla tavalla sääntökirjaa lukemalla tuomio oli perusteltavissa ja jopa oikeutettu, mutta tuomarin pitää myös tulkita ja lukea peliä.

Ollaan kuitenkin todella vaarallisilla alueilla, jos erotuomari Munukka saa rasistin leiman sen perusteella, että hän antoi ulosajon tilanteessa, josta sen antaminen sääntökirjan perusteella oli mahdollista.

Enemmän voisi Munukan tapauksessa keskustella siitä, heilauttaako hän korttejaan ylipäänsä liian helposti.

Eremenko laajensi ÖT:n haastattelussa keskustelua sanomalla, että hän on kokenut vuosien saatossa, miten tummaihoisia pelaajia kohdellaan tuomioissa eri tavoin. Se on yksittäisen ihmisen yksittäisestä tuomiosta syyllistämistä parempi avaus, tosin hankalasti todennettavissa.

Rasismista pitää puhua ja siihen pitää puuttua kovin keinoin, mutta syyttely kevyin perustein ei ole hedelmällinen tapa.

Englannissakin nousi kohu

Joskus erotuomarit tekevät yksinkertaisesti vain vääriä tuomioita. Jaron Jamar Dixonin olisi pitänyt lentää kauden avausottelussa ulos hänen taklattuaan Petteri Forsellin holtittomasti sairastuvalle.

Rasismin tai suvaitsevaisuuden liittäminen vaikkapa siihen tilanteeseen tuntuisi yhtä kummalliselta kuin nyt. Silloin Jaron pelaaja selvisi ilman ulosajoa, nyt Atakayi sai punaisen.

Rasismin yhdistäminen erotuomarien päätöksiin on urheilussa melko harvinaista. Englannissa Andre Marriner joutui viime keväänä myrskyn keskelle hänen ajettuaan Arsenalin Kieran Gibbsin ulos, vaikka virheen teki Alex Oxlade-Chamberlain.

Marrineria syytettiin hetken aikaa rasismista, koska hän sekoitti kaksi tummaihoista pelaajaa. Tilanne rauhoittui nopeasti. Joskus rasismikortti vilahtaa punakortin lisäksi liian herkästi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?