Huippulupaus tyrmää inttimuutokset: ”Siinä menee urheilijalla kokonainen kausi hukkaan” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Huippulupaus tyrmää inttimuutokset: ”Siinä menee urheilijalla kokonainen kausi hukkaan”

Rovaniemen Palloseuran lahjakas keskikenttäpelaaja Olli Pöyliö sai huhtikuussa komennuksensa puolustusvoimien Urheilukoulussa päätökseen.

Olli Pöyliö suoritti varusmiespalveluksensa loppuun 12. huhtikuuta.­

25.5.2015 14:32

19-vuotias Olli Pöyliö kertoo seuranneensa tarkasti viime aikoina vellonutta keskustelua apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin päätöksestä, minkä mukaan urheilijoiden erioikeudet maanpuolustuksessa vähenevät. Urheilijat saavat jatkossa esimerkiksi valita palveluksensa aloitusajankohdan vain kahdesta alkamisryhmästä kuten muutkin. Aiemmin erivapauksia on ollut enemmän.

– Olen seurannut keskustelua ja juttuja mediassa. Puhutaan tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta. Mielestäni pitäisi toimia ennemmin niin, että joustetaan enemmän muidenkin alojen ihmisten tarpeiden kanssa, eikä oteta urheilijoilta etuuksia pois, puhelimitse tavoitettu Pöyliö painottaa.

Omaan palvelusaikaansa Pöyliö oli olosuhteisiin nähden tyytyväinen.

– Nykysysteemillä sain ohjelmani räätälöityä aika hyvin urheilun kanssa. Totta kai intti häiritsee urheiluun täysillä panostamista, mutta kun Suomessa tämä on pakko tehdä, niin tämä on paras mahdollinen ratkaisu tässä tilanteessa.

Rovaniemeltä kotoisin oleva futislupaus suoritti palveluksensa Santahaminassa Helsingissä, mutta matkusti mahdollisuuksien mukaan lentokoneella Rovaniemelle harjoituksiin ja peleihin.

– Kyllä siitä sai vähän pelikavereilta kuittia, että miksi en suorittanut palvelusta Rovaniemellä, kun se olisi ollut mahdollista. Ja oikein lentokoneella tultiin, Pöyliö naurahtaa.

– En kokenut, että olisimme päässeet muita helpommalla. Joku saattoi joskus jotain huudella, mutta ei mitään kummempaa. Joissain asioissa meillä oli helpompaa, toisissa taas muita vaikeampaa.

Pöyliö on edustanut Suomea eri nuorten maajoukkuetasoilla. Häntä pidetään yhtenä maan lupaavimmista keskikenttäpelaajista. Pöyliön mielestä on selvää, että varusmiespalveluksessa ei pitäisi ainakaan liikkua nykytilanteesta joustamattomampaan suuntaan, sillä se vaarantaisi urheilijoilta kokonaisen kilpailukauden.

– Minulla kävi tuuri, koska aloitin syyskuun lopussa ja lopetin huhtikuussa. Pääsin peleihin aika hyvin. Menetin aikaa tietysti harjoituskaudelta, mikä oli vaikeaa. Jos olisin joutunut astumaan palvelukseen tammi- tai heinäkuussa, en olisi mennyt Urheilukouluun, vaan olisin jäänyt Rovaniemelle.

– Jalkapalloilijan kausi menisi kokonaan hukkaan, jos palvelusaika alkaisi tammi- tai heinäkuussa. Ja ihan sama jos on vaikka yleisurheilija – siellähän ne kovimmat kisat ovat loppukesän aikana. Jos aloitusaikaa ei pääse valitsemaan, niin siinä menee urheilijalla kokonainen kausi hukkaan, oli kyseessä melkein laji kuin laji. Se tilanne olisi kaikille huono.

Pöyliön mielestä henkilökohtainen räätälöinti pitäisi viedä selvästi pidemmälle.

– Armeijassa on monia eri puolia, joissa ihmisten osaamista voisi hyödyntää. Toivoisin, että löydettäisiin sellaisia sijoituspaikkoja, joissa ihmiset voisivat ylläpitää taitojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?