Veikkausliiga

Ennennäkemätöntä katsomoväkivaltaa Tampereella – ”Iskut tulivat perille oli mies tai nainen”

Julkaistu:

Veikkausliiga
Ilves–HIFK-ottelun turvallisuuspäällikkö ei ole nähnyt Suomessa vastaavaa, vaikka on ollut alalla jo 20 vuotta.
Järjestyksenvalvojat eivät tienneet Tampereella, mitä HIFK:n kannattajakatsomosta oli luvassa. He lähtivät hakemaan katsomosta pois muutamaa häiriökäyttäytyjää. Osa muista kannattajista ryhtyi kuitenkin väkivaltaiseen vastarintaan.

– Se oli poikkeuksellista väkivaltaa. Yli 20 vuoden aikana näissä hommissa en ole nähnyt mitään vastaavaa, ottelun turvallisuuspäällikkö Saija Maunonen kertoo.

– Ei ollut mitään väliä, oliko (järjestyksenvalvoja) mies vai nainen. Iskut tulivat perille.

Järjestyksenvalvojat ottivat iskuja vastaan aikansa. Lopulta tilanne annettiin poliisin joukkojenhallinnan selvitettäväksi. Vahinkoja oli kuitenkin ehtinyt jo tulla.

Yksi järjestyksenvalvojista on nyt muutaman viikon sairauslomalla. Häneltä meni olkapää sijoiltaan. Fyysisiä vammoja tuli puolelle kymmenelle muullekin.

– Yhdellä on silmä turvonnut umpeen. Toisella on kuhmuja päässä, osumia jaloissa... Mitä nyt potkuista ja lyönneistä tulee, Maunonen luettelee.


Sisä-Suomen poliisi tutkii ottelun tapahtumia. Poliisi totesi jo torstaina Ilveksen onnistuneen turvallisuusjärjestelyissä olosuhteisiin nähden hyvin ja suurimman osan HIFK-kannattajista käyttäytyneen asiallisesti.

– Järjestyksenvalvojat toimivat ammattitaitoisesti ja provosoitumatta, vaikka heihin kohdistettiin järjetöntä väkivaltaa, poliisin tiedotteessa todettiin.

Järjestyksenvalvojilla olisi virkansa puolesta Suomessa mahdollisuus myös voimankäyttöön. Jalkapallo-otteluissa näin ei ole kuitenkaan toimittu, eikä tarvettakaan ole aiemmin ollut.

– Meillä kaikilla on voimankäyttöoikeudet kaasuja ja pamppuja myöten, mutta Palloliiton ohjeiden mukaisesti niitä ei ole otteluissa mukana, Maunonen sanoo.

Kuusi HIFK:n kannattajaa on tähän mennessä otettu kiinni torstain tapahtumien perusteella. Poliisin mukaan kiinniotettujen kannattajien lisäksi muutama muukin kannattaja saattaa saada sakkoja ja merkinnän rikosrekisteriin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt