Veikkausliigan kierroskolumni: Mikä onkaan Suomi-futiksen häpeä? - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliigan kierroskolumni: Mikä onkaan Suomi-futiksen häpeä?

VPS:n kannattajien esitys oli vielä heikompi kuin kuudennen kerran peräkkäin hävinneen vaasalaisjoukkueen, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

15.5.2015 6:22

Vaasan Palloseura on ollut Veikkausliigan alkukauden pahin pettymys, sillä se on hävinnyt kaikki kauden kuusi ensimmäistä otteluaan, vaikka joukkuetta veikattiin jopa mitalitaistoon.

VPS:n Seinäjoelle Pohjanmaan paikalliskamppailuun matkanneet fanit onnistuivat floppaamaan kannattamaansa seuraakin pahemmin torstaina.

Kannattajajoukko oli rustannut kolmeen lakanaan tekstin, jossa luki: ”Seura muovia. Namusetä maksaa. SJK - Suomifutiksen häpeä”. VPS:n kannattajien mielipiteen ilmausta kutsuttiin joissain piireissä jopa tifoksi, millä halveksutaan tifoja eli kannattajien koreografioita.

Ehkä ironisinta oli, että VPS:n vieraskannattajia oli Seinäjoella niin vähän, että heillä näytti olevan vaikeuksia pitää lakanarivistöä suorassa.

Kuittailu kuuluu jalkapallokatsomoon, mutta sen toivoisi olevan oivaltavaa. Jos kannattajilla on ollut aikaa ostaa ja leikellä lakanoita ja kirjoittaa niihin tekstejä, heillä olisi ollut aikaa miettiä osuvampia irvailuja.

Muoviseura-kommenteissa ei ole mitään paheksuttavaa. Vuonna 1924 perustetulla VPS:llä on komea historia. SJK perustettiin 2007, ja se on pyrkinyt kovalla kiireellä suomalaisen jalkapallon huipulle.

Namusedällä viitataan kiinteistömoguli Raimo Sarajärveen, joka on syytänyt suomalaisella mittapuulla valtavia summia SJK:hon. Sitä ei voi kiistää, etteikö seura olisi oikonut tietään rahan avulla huipulle, mutta entä sitten?

Liikkuuko suomalaisessa jalkapallossa niin suuria rahasummia, että Sarajärven, KuPSin Ari Lahden tai Interin Stefan Håkansin kaltaiset ”namusedät” ovat pahasta? Pitäisikö heidän pysytellä poissa? En ymmärrä sitä logiikkaa, jonka mukaan vain pääsylipputuloilla tai vastaavalla kerätty raha on oikeaa jalkapallorahaa.

Epäreilua kilpailuetua? Suomalaisen futiksen kokonaisuuden kannalta on lopulta parempi, että mesenaatit haluavat kantaa rahojaan siihen, eivätkä johonkin muuhun harrastukseen.

Joku voisi toivoa, että SJK olisi värvännyt enemmän kotimaisia pelaajia, mutta ei joukkueessa ole sen enempää ulkomaalaisia kuin vaikkapa HJK:ssa tai IFK Mariehamnissa.

Sitä paitsi Seinäjoella ei rakenneta pelkästään menestyvää joukkuetta, vaan myös olosuhteita. Päätös uudesta stadionista on jo tehty. SJK panostaa myös juniorityöhön ja se on rakentanut pelaajapolun Kakkosen ja Ykkösen kautta mahdollisesti edustusmiehistöönsä. Toiminta on Suomen mittapuulla monin tavoin ammattimaista ja suunniteltua.

Kyllä, SJK:lla on enemmän rahaa kuin useimmilla Veikkausliigan seuroilla VPS mukaan lukien. Seinäjoella tehdään kuitenkin myös rahasta riippumattomia päivittäisiä asioita huolellisemmin ja intohimoisemmin kuin monissa muissa seuroissa. SJK on usealla tapaa malliseura.

Lopuksi voisi vielä kysyä, miten VPS:n kannattajien nolo mielenilmaus auttoi tukalassa tilanteessa olevaa omaa joukkuetta? Ehkä kannattaisi keskittää energia tässä tapauksessa VPS:n kannustamiseen. Joukkue tarvitsee teitä.

Näistä puhutaan Veikkausliigassa

1. Vietiinkö IFK Mariehamnilta maali?

Ahvenanmaalaisten brassitaituri Diego Assis ampui HJK-ottelun alussa vaarallisesti kohti Daniel Örlundin vartioiman maalin alakulmaa. Ruotsalainen sai kätensä väliin ja pallo jäi viivan tuntumaan, josta hän kauhoi sen lopulta ulos. Sonera-stadionilla tilanne näytti lähinnä mainiolta torjunnalta.

Ottelun jälkeen IFK:n valmentaja Pekka Lyyski kertoi joukkueensa tehneen maalin avauspuoliajalla. Lähellä olleet pelaajat olivat osumasta vakuuttuneita. Valokuvaaja Juhani Järvenpään otokset tukevat IFK Mariehamnin näkemystä. Ahvenanmaalaiset kärsivät kauden avaustappionsa, kun senegalilainen Formose Mendy iski voiton HJK:lle toisella puoliajalla.

2. Saako Mika Lehkosuo enemmän anteeksi?

HJK johtaa sarjaa, mutta sen pelaaminen on erittäin tuskaista. Valmentaja Mika Lehkosuo myönsi torstaina, että IFK-ottelu oli hyökkäyspelaamisen kannalta kauden heikoin esitys. Mieleen tulee Klubin toissa kausi, jolloin joukkue jyräsi tylsällä tavalla Sixten Boströmin saadessa kuraa niskaansa ja lopulta potkut. Kohdellaanko Lehkosuota väärin perustein eri tavalla?

Lehkosuota ei juuri koskaan kritisoida, sillä häntä pidetään suomalaisen jalkapallon seuraavana vapahtajana. Lehkosuo saa Boströmia enemmän anteeksi ennen muuta siksi, että HJK:n pelistä näkee kaiken tahmeudenkin keskellä, että siinä on selkeä pyrkimys ja idea. Boströmin pelaajat olivat ymmällään, mitä kentällä piti tehdä.

3. Inter jyrää ilman Hamboakin

Turun Inter on alkukauden suurimpia yllättäjiä. Pari viime kautta rämpinyt ryhmä on päässyt eroon haluttomasta kaveriporukkameiningistä. Joukkueen pelaamista on ilo katsoa ja siitä myös huokuu ilo. Inter on takonut alkukaudella eniten maaleja. KTP:ta vastaan se takoi niitä, vaikka riveistä puuttui kaksi tärkeintä hyökkäyspään pelaajaa Vahid Hambo ja Mika Ojala. Hambon alkukausi on ollut niin vakuuttava, että tanskalaislehtien mukaan Teemu Pukin ja Lukas Hradeckyn edustama Bröndby olisi kiinnostunut hänestä.

4. Se suurin häpeä

VPS:n kannattajien arviointivirhettä typerämpää on HIFK:n ”kannattajien” hulinointi. Tästä ei jaksaisi puhua kierros toisensa jälkeen. Lopettakaa. Keskittykää jalkapalloon.

Artikkelin pääkuvana olevasta videosta voit katsoa Veikkausliigan helatorstaikierroksen kaikkien otteluiden huippuhetket: HJK - IFK Mariehamn (videolla ajassa 00.14 - 02.23), Ilves - HIFK (videolla ajassa 02.24 - 04.16), SJK - VPS (videolla ajassa 04.17 - 05.47), FC Inter - FC KTP (videolla ajassa (05.48 - 09.09), RoPS - KuPS (videolla ajassa (09.10 - 11.07), FF Jaro - FC Lahti (videolla ajassa (11.08 - 12.53).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?