Veikkausliiga: Seuraa näitä – kuusi pointtia Veikkausliigan kierroksesta - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Seuraa näitä – kuusi pointtia Veikkausliigan kierroksesta

Torstaina pelataan täysi kierros. IS kaivoi esiin kiinnostavimmat kulmat päivän peleihin.

14.5.2015 7:00

Saarelaisten maihinnousu

IFK Mariehamn tunnettiin varsinkin ensimmäisinä liigavuosinaan värikkäästä kannattajakulttuuristaan. Sittemmin meno on hieman hiipunut alkuhuumasta, mutta kerran tai pari kaudessa, kun otteluohjelma ja laivojen aikataulut osuvat yhteen, saarelaiset saapuvat sankoin joukoin tuomaan ääntä ja väriä vieraskatsomoon.

Iltapäivällä pelattava HJK-ottelu on juuri tällainen peli. Ahvenanmaalta on tulossa otteluun satoja kannattajia. Ja mikäs sen sopivampaa, vietetäänhän Töölössä torstaina Jalkapallokulttuuripäivää.

Jos maarianhaminalaiset saapuvat katsomoon sankoin joukoin, niin kentällä tilanne ei ole yhtä hyvä. Pitkäaikaispotilaiden Petteri Forsellin ja Aleksei Kangaskolkan lisäksi sivussa ovat ainakin hyökkääjä Dever Orgill ja laitakiituri Tommy Wirtanen.

HJK:lta puuttuvat ainakin Nikolai Alho, Gideon Baah, Ousman Jallow sekä keskiviikkona Kreikkaan lääkärintarkastusta varten matkannut Robin Lod.

HJK–IFK Mariehamn to klo 14. Ottelun voit katsoa täältä.

Jyrääkö SJK taas ruuhkassa?

Jos Veikkausliigassa on tällä hetkellä yksi joukkue, jota otteluruuhka ei haittaa, se on Seinäjoen Jalkapallokerho.

SJK oli viime kaudella sarjan paras ruuhkajoukkue. Kun useimpien joukkueiden pistekeskiarvot laskivat pelitahdin tiivistyessä, seinäjokiset nostivat keskiarvoaan – kolmanneksella. Juuri menestyminen otteluruuhkassa nosti SJK:n lopulta hopealle.

Sama tahti on jatkunut tälläkin kaudella. Maanantaina SJK otti tämän liigakauden ja koko seuran pääsarjahistorian suurinumeroisimman voiton, kun se kaatoi KuPS:n 5–0.

VPS oli puolestaan viime kaudella yksi otteluruuhkan suurimmista kärsijöistä. Lisäksi VPS on liigajumbo ja sarjan ainut nollakerholainen. Joukkueiden lähtökohdat Pohjanmaan paikallispeliin voisivat tuskin olla erilaisemmat.

SJK–VPS to klo 14. Voit katsoa ottelun täältä.

Joko nousijoiden kiltteys loppuu?

Vahid Hambo (keskellä) puuttuu Interiltä. HIFK saa keskittyä heppoisempiin Ilveksen hyökkääjiin.­

HIFK:lla on hurja brändi, mutta kentällä stadilaiset ovat tähän mennessä olleet liigan kiltein joukkue. Se on rikkonut vastustajaa harvimmin (56 kertaa), eikä yhdelläkään joukkueella ole annettu vähempää varoituksia (6).

Myös Ilves on selvinnyt ensimmäisestä viidestä pelistään kuudella varoituksella. Tästä huolimatta Tammelassa tuskin nähdään kovinkaan kilttiä kamppailua. Nousijajoukkueet saivat molemmat maanantaina voittotilinsä auki ja janoavat nyt lisäpisteitä.

Mielenkiintoa kannattaa kiinnittää myös HIFK:n pelaajakierrätykseen. Valmentaja Jani Honkavaara on kehittänyt omanlaisensa ratkaisun ruuhkaan ja kierrättää pelaajia pareittain. Näin avauksessa olijat pysyvät toisilleen tuttuina kierrätyksenkin keskellä. Kauden mittaan nähdään, kuinka ratkaisu toimii.

Ilves–HIFK to klo 14. Ottelun voit katsoa täältä.

Onko Hamboton Inter hampaaton?

Turun Inter on aloittanut kauden erinomaisesti – tilastoista katsoen jopa reilusti yläkanttiin. Turkulaiset ovat laukoneet liigassa 44 kertaa. Muut kutitilastoissa suurin piirtein samoilla lukemilla olevat seurat ovat tehneet neljä tai viisi maalia. Interille osumia on kertynyt 12.

Inter on tarvinnut osumaa kohti vajaat neljä laukausta. Parilla edellisellä kaudella luku on ollut kolminkertainen. Turkulaisten tehopiikin suurin syy on ollut alkukauden komeetta Vahid Hambo. Joukkueen pahaksi onneksi Hambo potee lähiajat takareittään.

Turkulaisten tehot palautuisivat joka tapauksessa lähemmäs keskiarvoa, mutta Hambon poissaolo saattaa romauttaa ne sinne odotettuakin nopeammin, varsinkin kun toinen tehotykki Mika Ojala ei ole seuran mukaan vielä torstaina pelikunnossa. Lisäksi maalivahti Jukka Lehtovaara, puolustaja Diogo Da Costa sekä keskikenttäpelaajat Kalle Kauppi ja Kaan Kairinen ovat varmuudella pelistä sivussa.

Otteluruuhka on vaatinut veronsa myös Interin vieraaksi saapuvasta KTP:stä. Seuran mukaan sivussa ovat Josh Mulvany, Samuli Kaivonurmi ja Shane McFaul.

Inter–KTP to klo 18.30. Voit katsoa ottelun täältä.

Hyödyntääkö Lahti Jaron väsymyksen?

Viime kaudella otteluruuhkat vaikuttivat kaikkein eniten FC Lahden pelaamiseen. Lahtelaiset olivat hitaan ottelutahdin mestareita. Kun pelejä oli korkeintaan kuuden päivän välein, lahtelaiset eivät hävinneet kertaakaan. Joukkue saalisti harvakseltaan pelatuista 15 ottelusta peräti 35 pistettä.

Ratkaisevaa ei ollut se, oliko ottelu kotona vai vieraissa. Kun Lahdella oli paljon valmistautumis- ja palautumisaikaa, se oli aina vaarallinen. Kun ottelutahti tiheni, päijäthämäläisten pelaaminen romahti. Syy tähän löytyi Lahden pelitavasta: joukkue hyökkäsi paljon ”nopeasti”, vastaiskuina. Tapa oli tehokas, mutta ruuhkassa erittäin kuluttava.

Täksi kaudeksi valmentaja Toni Korkeakunnas on pyrkinyt monipuolistamaan joukkueensa pelaamista. Syytä onkin, sillä europelien muuta Lahdelle on luvassa aiempaakin enemmän ruuhkaotteluita.

Torstaina Lahti on kuitenkin onnellisessa asemassa. Sillä ei ollut maanantaina matsia. Joukkue pääsee Pietarsaareen levänneenä. Jaro sen sijaan urakoi myös maanantaina. Jos viime kauden oppeja ei ole täysin kadotettu, Lahden pitäisi pystyä hyödyntämään vastustajansa väsymys.

Jaro–Lahti to klo 18.30. Voit katsoa ottelun täältä.

  Kaatuuko KuPS taas prässiin?

Kuopion Palloseuran tuloksellisesti erinomainen kauden alku katkesi tylysti Seinäjoella, kun kotijoukkue takoi taululle 5–0-lukemat. Nyt kuopiolaiset pääsevät sisuuntuneina takaisin tutummalle tekonurmelle, mutta Rovaniemen reissu ei ole otteluruuhkassa helppo rasti.

RoPS on ottanut kolmesta viimeisimmästä ottelustaan yhtä monta voittoa. Ennen kaikkea joukkue on saanut puolustuksensa kuntoon. Viimeisimpien 270 minuutin aikana omissa on soinut vain kerran.

Pitävän puolustuksen lisäksi otteluohjelma on tässä pelissä rovaniemeläisten puolella. RoPS pelasi viimeksi viime viikon perjantaina. Kuopiolaisten otteluruuhka myös korostaa kotietua. Kotijoukkue käynee KuPS:n kimppuun samanlaisella aggressiivisella prässillä kuin SJK:kin. Nähtäväksi jää, ovatko savolaiset keksineet uusia keinoja prässin purkamiseen.

RoPS–KuPS to klo 18.30. Voit katsoa ottelun täältä.

SJK tulitti Tomi Maanojan taakse viisi, mutta muuten entinen Hongan vahti on aloittanut kauden erinomaisesti.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?