Helatorstaina tuutin täydeltä Veikkausliigaa – lue ennakot täältä! - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Helatorstaina tuutin täydeltä Veikkausliigaa – lue ennakot täältä!

Helatorstaina Veikkausliigassa pelataan täysi kuuden ottelun kierros.

HJK:n Demba Savage iski viime kaudella hattutempun IFK:n verkkoon joukkueiden kohdatessa Helsingissä syyskuussa.­

13.5.2015 20:49

HJK-IFK Mariehamn – IFK hakee ensimmäistä vierasvoittoaan Klubista

HJK on tottunut juhlimaan IFK Mariehamnia vastaan.­

Sarjan kärjessä porskuttava HJK on ollut vuosien saatossa äärettömän kova vastus saarelaisille kotikentällään.

ASETELMA: HJK otti maanantaina niukan 1-0-voiton sarjajumbo VPS:sta. Mika Lehkosuo oli ottanut otteluun tietoisen riskin ja jättänyt peräti kuusi normaalisti avaukseen kuuluvaa pelaajaa vaihtopenkin puolelle. Lehkosuo lepuutti pelaajiaan juuri siksi, että Klubi saisi mahdollisimman hyvän nipun jalkeille torstain otteluun. Joukkueella on muutenkin edessä härkäviikko, kun se pelaa seitsemän päivän sisään kolme ottelua.

IFK Mariehamn nappasi ensimmäisen kotivoittonsa perjantaina FC KTP:n kustannuksella. Ahvenanmaalaiset ovat saaneet parannella vammojaan ja kerätä voimiaan Klubia kauemmin, nyt kun edellisestä ottelusta on vajaa viikko. Viime vuosien tulokset HJK:ta vastaan Helsingissä pelatuissa otteluissa eivät juuri IFK:ta mairittele, sillä se ei ole koskaan onnistunut kukistamaan HJK:ta liigatasolla vierasottelussa. Saarelaiset pelaavat parasta alkukautta aikoihin, joten nyt jos joskus sillä on sauma antaa hallitsevalle Suomen mestarille oiva vastus.

POISSAOLIJAT: HJK:lta sivussa Nikolai Alho (reisi), Gideon Baah (reisi), Robin Lod (lääkärintarkastuksessa Kreikassa) ja Ousman Jallow (reisi). Rasmus Schüllerin pelaaminen epävarmaa. IFK:lta sivussa Aleksei Kangaskolkka (polvi) ja Petteri Forsell (polvi). Dever Orgillin, Tommy Wirtasen, Bobbie Friberg da Cruzin ja Philip Mantillan pelaaminen epävarmaa.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

HJK (4-2-3-1): Örlund – Sorsa, Heikkinen, Moren, Lehtinen – Malolo, Moussi – Savage, Tanaka, Zeneli – Havenaar.

IFK Mariehamn (4-4-2): Virtanen – Mäkinen, Kojola, Lyyski, Granlund – Ibrahim, Tammilehto, Dafaa, Ekhalie – Assis – Span.

KOMMENTTI: "Maarianhaminan kanssa on aina tiukkaa. Heillä on hyvä joukkue. He tulevat Helsinkiin freesinä, koska heillä ei ollut peliä (maanantaina). (Diego) Assis on hyvä pelimies, viime vuonnakin hän oli yksi joukkueensa parhaista pelaajista, vaikkei hänestä paljoa puhuttu. Hän on hyvä kääntymään pallon kanssa ja pidän siitä." Erfan Zeneli, HJK.

SEURAA HÄNTÄ: Hiljattain kauden 2016 loppuun asti ulottuvan sopimuksen Klubin kanssa solmineen Toni Kolehmaisen pitäisi olla edustuskelpoinen torstaina. A-maajoukkueestakin kokemusta omaava keskikenttäpelaaja tuo liikettä helsinkiläisten keskikentälle ja pyrkii pelaamaan palloa aktiivisesti ylöspäin. Hankittu korvaamaan Kreikan suurseura Panathinaikosiin siirtyvä Robin Lod.

TÄTÄ ENNEN: HJK on voittanut neljä sen viimeisestä viidestä kotiottelusta IFK Mariehamnia vastaan. Kerran on pelattu tasan. Viime syyskuussa Klubi takoi taululle lukemat 5-1.

AIKA JA PAIKKA: Torstai 14.5. klo 14. Sonera-stadion, Helsinki.

Ilves-HIFK – Ykkösen viime kauden kärkijoukkueet kohtaavat nyt liigakentillä

Jonne Hjelm (oik.) yrittää siivittää Ilveksen voittoon.­

Viime vuonna Ykkösessä kärkisijoituksista kilpailleet HIFK ja Ilves kohtaavat torstaina ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa.

ASETELMA: Molemmat joukkueet ottivat viime perjantain kierroksella kauden avausvoittonsa. HIFK kaatoi kotonaan FC Interin ja Ilves samanaikaisesti VPS:n.

Etenkin HIFK on viime ottelun voittoa lukuun ottamatta ollut pienoinen pettymys. Alkukaudella se pystyi laittamaan kampoihin IFK Mariehamnille ja HJK:lle pelaamalla 1-1-tasapelit molemmissa väännöissä, mutta sen jälkeen puhti loppui. Ongelmat ovat korostuneet etenkin hyökkäyspäässä, missä ei ole vielä toistaiseksi nähty samanlaista sähäkkyyttä kuin viime kaudella Ykkösessä. Punapaitojen pelaajamateriaali on huomattavasti potentiaalisempi kuin mitä joukkueen tähänastiset tulokset ovat antaneet ymmärtää.

Ilves osoitti viime ottelussa luonteenkovuutta nousemalla 1-2-tappioasemasta 3-2-voittoon VPS:n vieraana. VPS on ollut alkukauden suurin epäonnistuja, mutta silti kissapaitojen suoritusta ei voi väheksyä. Keith Armstrongin suojatit osoittivat pystyvänsä taistelemaan pisteistä.

Torstain ottelussa panokset korostuvat, sillä voitolla toinen joukkueista siirtyisi keskikastiin ja jättäisi häviäjän häntäpäähän.

POISSAOLIJAT: Ilvekseltä sivussa Henry Ugwunna (polvi) ja Olli Vakkala (kylki). Heikki Ahon (pohje) pelaaminen epävarmaa. HIFK:lta sivussa Tuomas Mustonen.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

Ilves (4-2-3-1): Hilander – Hynynen, Nieminen, Koskinen, Ojanperä – Kujala, Korte – Petrescu, Hjelm, Mäkijärvi – Lahtinen.

HIFK (4-2-3-1): Johansson – Hänninen, Aho, Kuusijärvi, Vesala – Halme, Lassas – Korhonen, Peltonen, Rahimi – Salmikivi.

KOMMENTTI: "Molemmat lähtevät voittojen jälkeen varmasti hyvällä fiiliksellä hakemaan voittoputkea. Meillä oli Ilveksen kanssa viime kaudella hyviä vääntöjä kaikki. Heilläkään ei ole alkukausi meidän tavoin mennyt ihan odotusten mukaan. Uskon, että peli jatkuu tarkkana ja tiiviinä, emmekä näe mitään hurlumheitä. Lähdemme tappelemaan pisteistä. Tammela on kiva paikka pelata, sillä siellä on hyvä meininki." Pauli Kuusijärvi, HIFK.

SEURAA HÄNTÄ: Eero Peltonen iski ensimmäisen maalinsa tällä kaudella Interiä vastaan. Pienistä loukkaantumisista alkukaudelle kärsinyt "Eki" kuuluu tähtirintojen hengenluojiin ja suurimpiin vastuunkantajiin hyökkäyspäässä. Jo vuonna 2007 ensimmäisen liigamaalinsa MYPA:n paidassa pyssyttänyt Peltonen on pelannut urallaan myös Crystal Palacen reservijoukkueessa vain parikymppisenä.

TÄTÄ ENNEN: Viime kaudella joukkueet kohtasivat Ykkösessä kolmesti. Tampereella pelattiin maaliton tasapeli, Helsingissä molemmat joukkueet voittivat kerran.

AIKA JA PAIKKA: Torstai 14.5. klo 14. Tammelan stadion, Tampere.

RoPS-KuPS – Toipuuko KuPS murskatappiosta?

Moshtagh Yaghoubista ei kannata irrottaa katsetta hetkeksikään.­

KuPS kärsi maanantaina SJK:lle rökäletappion. RoPS:lla alla on kolmen ottelun voittoputki.

ASETELMA: KuPS päästi neljässä ensimmäisessä liigaottelussaan yhden maalin ja keräsi kymmenen pistettä. Maanantaina meno oli kuitenkin asteen kylmempää, kun SJK takoi kotikentällään taululle 5-0-lukemat. Kapteeni Miikka Ilo kertoi ”häpeävänsä helvetisti” varsinkin omaa suoritustaan.

RoPS puolestaan joutui selittelemään tekemisiään avauskierrokset, mutta viimeiset viikot Juha Malinen on loistanut kuin kuuluisa Naantalin aurinko. Joukkue on voittanut HIFK:n, Ilveksen ja Jaron ja päästänyt näissä vain yhden maalin.

POISSAOLIJAT: RoPS:lta varmuudella sivussa Jean Fridolin Ngambe Ngambe (polvi) ja Tomer Chencinski (olkapää). KuPS:lta Juha Hakolan (jalkavamma), Ilmari Niskasen ja Francis Chibuiken pelaaminen epävarmaa.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

RoPS (4-2-3-1): Ricardo - Okkonen, Obilor, Jammeh, Saxman - Hradecky, Yaghoubi - Saksela, Mäkitalo, Pirinen – Kokko.

KuPS (4-2-3-1): Maanoja – Hatakka, Diallo, McCarthy, Rannankari – Poutiainen, Sohna – Trafford, Pennanen, Ilo – Sirbiladze.

KOMMENTTI: ”KuPS on vaarallinen jengi. Maanantain tappiota ei kannata tuijottaa liikaa. Siellä on meille vanhoja tuttuja, kuten Petteri Pennanen. Georgian härkä Irakli Sirbiladze pitää saada kuriin. Ehdottomasti lähdemme hakemaan voittoputkeemme jatkoa.” Mika Mäkitalo, RoPS.

SEURAA HÄNTÄ: Moshtagh Yaghoubi keräsi temperamentillaan alkukaudesta negatiivisia otsikoita, mutta myrsky on laantunut. Alle 21-vuotiaiden maajoukkueen runkopelaaja on hyvänä päivänä kentällä kova taistelija, älykäs ja vahva erikoistilanteissa. Turhautuu jos ei onnistu, mutta pystyy myös ratkomaan tiukoissa paikoissa.

TÄTÄ ENNEN: Joukkueiden viidessä edellisessä kohtaamisessa voiton on vienyt kotijoukkue. KuPS on ollut parempi kolmesti ja RoPS kahdesti.

AIKA JA PAIKKA: Torstai 14.5. klo 18.30. Keskuskenttä, Rovaniemi.

FF Jaro-FC Lahti – Katkeaako Jaron tappioputki?

FF Jarolla on meneillään orastava tappioputki. FC Lahti puolestaan avasi voittotilinsä perjantaina.

ASETELMA: Jaro otti kolmesta ensimmäisestä pelistään neljä pistettä, mutta sen jälkeen sarakkeeseen on tippunut kolme tappiota. Joukkueen pelisysteemi on niin haavoittuvainen, että esimerkiksi Inter pystyi perjantaina luomaan lukuisia hyviä maalipaikkoja pietarsaarelaisten pallonmenetyksistä. Ensimmäinen puoliaika HJK:ta vastaan (3.5.) osoitti, että pelissä on paljon hyvää, mutta liian uhkarohkea tekeminen antaa vastustajalle avaimet vastahyökkäyksiin.

FC Lahti on hävinnyt viidestä kamppailustaan vasta yhden, mutta ensimmäisen voiton metsästäminen näytti jo turhauttavan joukkuetta. Se tuli lopulta SJK:sta 1-0-lukemin. Voitto ei poista tosiasiaa, että Lahden hyökkäyspelaamisessa on vielä paljon tekemistä. Pekka Lagerblomin arvo joukkueen keskikentälle oli perjantaina huima.

POISSAOLIJAT: Jarolta sivussa Reginaldo (takareisi). Lahdelta sivussa Pyry Kärkkäinen. Henri Toivomäen (lihasvamma) ja Leandro Mottan (polvi) pelaaminen epävarmaa.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

FF Jaro (4-2-3-1): Öst – Moore, Brunell, Vaganov, Sara – Kadio, Opiyo – Emet, Rivera, Paintsil – Denis.

FC Lahti (4-2-3-1): Moisander – Länsitalo, Pasanen, Joenmäki, Hauhia – Lagerblom, Gela – Ristola, Paananen, Shala – Alves.

KOMMENTTI: ”Jaro pelaa ajoittain näyttävää futista ja ajoittain heille taas tulee nukahduksia. Heillä on paljon yksilötaitoa, mutta yhteisen sävelen löytämisessä on vielä tekemistä. Uskon, että olen löytänyt Jaron pelistä ne asiat, mihin meidän pitää iskeä. Pietarsaari ei ole minun eikä varmasti pelaajiemmekaan suosikkipaikka.” Toni Korkeakunnas, FC Lahti.

SEURAA HÄNTÄ: FC Lahden Pekka Lagerblom pelasi ensimmäisen 90-minuuttisensa liigassa perjantaina ja oli loistava. ”Laage” voittaa kaksinkamppailuja ja rytmittää peliä. Hän muodostaa Xhevdet Gelan kanssa laatukaksikon Lahden keskikentän pohjalle.

TÄTÄ ENNEN: Lahti voitti Jaron viime kaudella kahdesti, kerran 4-0-lukemin. Vuonna 2013 joukkueiden keskinäisissä kamppailuissa tehtiin yhteensä 18 maalia. Jaro otti suurilukuisimman voiton kotikentällään heinäkuussa, kun lukemiksi kirjattiin 7-1.

AIKA JA PAIKKA: Torstai 14.5. klo 18.30. Keskuskenttä, Pietarsaari.

FC Inter-FC KTP – Kumpi kestää poissaolot paremmin?

Philip Njoku kantaa suurta vastuuta, kun Vahid Hambo on poissa.­

Turussa nähdään torstaina kahden pallokontrolliin pyrkivän joukkueen yhteenotto.

ASETELMA: FC Inter on ollut alkukaudesta hyökkäyssuuntaan erittäin tehokas ja vaarallinen, mistä osoituksena eniten tehtyjä maaleja koko sarjassa. Ykköstykit Vahid Hambo ja Mika Ojala puuttuvat ottelusta, mutta Interin hyvin organisoitu syöttöpeli takaa sen, että maalipaikkoja syntyy torstainakin. Viime kautta aggressiivisemmin ja ylempää prässäävän Interin murheenkryyni on ollut vastustajan kymppialueen puolustaminen. Se on mahdollinen kompastuskivi ehdottomana ennakkosuosikkina otteluun lähtevälle joukkueelle, sillä juuri sitä kautta kotkalaiset haluavat hyökätä.

KTP lähtee peliin pahasti siipirikkoisena, sillä pahimmassa tapauksessa kapealla materiaalilla operoivalla joukkueella on peräti viisi avainpelaajaa sivussa (Mulvany, Kaivonurmi, McFaul, Anttilainen, Gruborovics). Lähtökohta on erittäin haastava, sillä vastaavan tasoisia paikkaajia ei penkiltä löydy. KTP:n tulee silti pitää omasta pelitavastaan kiinni Interin prässätessäkin, eikä alkaa potkia hätäisiä pitkiä kohdepalloja. Vain siten se voi hyödyntää vastustajansa ajoittain liian isot etäisyydet, pitää oman joukkueensa tiiviinä pallonmenetyksen hetkillä ja saada ottelusta jotain mukaansa Kotkaan.

POISSAOLIJAT: FC Interiltä sivussa Jukka Lehtovaara, Kaan Kairinen (sydänlihas), Mika Ojala (nilkka), Kalle Kauppi ja Vahid Hambo (reisi). KTP:ltä puuttuvat Josh Mulvany, Samuli Kaivonurmi ja Shane McFaul. Sasha Anttilaisen, Tamas Gruborovicsin, Joel Meron (alaraajavamma) ja Aleksi Tarvosen (mykoplasma) pelaaminen epävarmaa.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

FC Inter (4-2-3-1): Bahne – Belica, Matoukou, Hämäläinen, Kanakoudis – Onovo, Nyman – Duah, Gnabouyou, Lehtonen – Njoku.

FC KTP (4-2-3-1): Pyhäranta - Aspegren, Järviniemi, A Lody, Ositashvili - Van Gelderen, Minkenen – Oksanen, Lehtonen, Äijälä – Ikävalko.

KOMMENTTI: ”Toivottavasti Veritas on hyvässä kunnossa, sillä molemmat joukkueet haluavat pelata jalkapalloa. Olemme olleet aina vaarallisia niissä peleissä, joissa emme ole roiskineet vaan säilyttäneet kontrollin.” Ilari Äijälä, KTP.

SEURAA HÄNTÄ: Interin konkarikapteeni Henri Lehtonen on ollut alkukaudella erinomaisessa vireessä. Edelleen juoksuvoimainen Lehtonen on ylöspäin jatkuva uhka riippumatta siitä, pelaako hän vasempana laitapuolustajana vai –hyökkääjänä.

TÄTÄ ENNEN: Joukkueet ovat kohdanneet Veikkausliigassa viimeksi vuonna 2008. Silloin Inter oli parempi molemmissa otteluissa maalein 2-0 ja 3-0.

AIKA JA PAIKKA: Torstai 14.5. klo 18.30. Veritas-stadion, Turku.

SJK-VPS – Pohjanmaan liigan ottelu numero kaksi

VPS:n maalivahti Henri Sillanpää on ollut täystyöllistetty tällä kaudella.­

Vasaan Palloseura on edelleen nollakerhossa. Jos Seinäjoelta ei tule pisteitä, päävalmentaja Olli Huttusen asema tukaloituu entisestään.

ASETELMA: SJK murskasi maanantaina KuPS:n maalein 5-0. Aggressiivisesti prässännyt joukkue teki kolme ensimmäistä maaliaan vastahyökkäyksistä. Torstain ottelun luonne tulee todennäköisesti olemaan erilainen, sillä VPS pelaa suoraviivaisesti ohittaen keskikentän, joten KuPS-pelin kaltaisia pallonriistoja tuskin nähdään. VPS puolusti maanantaina HJK:ta vastaan erittäin matalalla ja varsin tiiviisti. Tämä voi aiheuttaa SJK:lle ongelmia, sillä sen hidas hyökkääminen ja syvällä makaavan vastustajan liikuttaminen ei ole alkukaudesta onnistunut halutulla tavalla.

VPS:n hyökkäyspelaaminen on tällä hetkellä täydellistä sekasortoa, sillä HJK-ottelussa ei ollut havaittavissa mitään systemaattista tapaa, jolla joukkue haki maalia. Toinen murheenkryyni on erikoistilannepuolustaminen, sillä VPS:lle on tehty neljässä ottelussa viidestä erikoistilannemaali. HJK:n Robin Lod puski kulmapotkusta pallon maaliin neljästä metristä seisovilta jaloilta. Päävalmentaja Olli Huttusen tulisi maalivahti Henri Sillanpään syyllistämisen sijaan laittaa asia kuntoon. Erikoistilannepuolustaminen on kollektiivinen asia, joka on aina valmentajan vastuulla.

POISSAOLIJAT: SJK:lta sivussa Marco Matrone ja Jesse Sarajärvi. VPS:ltä sivussa Jerry Voutilainen, Steven Morrissey, Denis Abdulahi (pelikielto) ja Karl-Filip Eriksson. Tony Björkin ja Admir Catovicin pelaaminen epävarmaa.

OLETETUT AVAUSKOKOONPANOT:

SJK (4-2-3-1): Aksalu – Dorman, Gogoua, Milosavljevic, Zavic – Laaksonen, Hetemaj – Pelvas, Brown, Vasara – Tuco.

VPS (4-4-2): Sillanpää – Honkaniemi, Koskimaa, Lahti, Engström – Hertsi, Kula, Bantanga, Tamminen – Catovic, Mäkelä.

KOMMENTTI: ”Meidän pitää olla samalla tavalla aggressiivisia ja tiiviitä prässipelissämme kuin KuPS-ottelussa. Puolustuslinjan pitää uskaltaa oikeilla hetkillä nostaa tarpeeksi, jotta sen ja keskikenttämme väliin ei jää liikaa tilaa. Näin saamme kakkospallot itsellemme ja pelin kontrolliin.” Mehmet Hetemaj, SJK.

SEURAA HÄNTÄ: VPS hankki polvivaivaisen Jarno Parikan tilalle KuPS:ssa viime kaudella pelanneen bosnialaisruotsalaisen kymppipaikan pelaajan Admir Catovicin. Keskenkuntoisuudestaan huolimatta Catovic on erinomainen vahvistus vaasalaisille, ja torstainakin hän on se pelaaja, jonka kautta VPS voi saada maalitilanteita luotua.

TÄTÄ ENNEN: Joukkueet pelasivat talvella liigacupissa samassa alkulohkossa, ja silloin SJK voitti molemmat kohtaamiset. Viime kauden Veikkausliigassa SJK voitti molemmat Vaasassa pelatut kohtaamiset, VPS oli puolestaan parempi Seinäjoella.

AIKA JA PAIKKA: Torstai 14.5. klo 14. Keskuskenttä, Seinäjoki.

IS Extra -palvelu näyttää kauden 2015 kaikki 198 ottelua suorana lähetyksenä. Tutustu ja tilaa tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?