Veikkausliigan kierroskolumni: Tuleeko VPS:sta ”James Bond”? - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliigan kierroskolumni: Tuleeko VPS:sta ”James Bond”?

Viisi ottelua, viisi tappiota. Vaasassa jo veri vapisee, kirjoittaa Janne Kosunen.

12.5.2015 6:30

Viiden ottelun tappioputki syö joukkuetta kauden alussa paljon pahemmin kuin keskellä kautta.

Tämän tietää ja myöntää kauden kaikki viisi liigaotteluaan hävinneen VPS:n päävalmentaja Olli Huttunen.

Vepsu hävisi viime vuonna kauden keskellä kesällä viisi ottelua peräkkäin, minkä jälkeen se pelasi tappiotta yhdeksän ottelua.

Juuri nyt mitkään merkit eivät puhu vaasalaisten ihmepiristymisen puolesta.

Huttunen, 54, on liigan kokeneimpia valmentajia. Hänellekin nykyinen tilanne on uusi.

Huttunen on aina aiemmin päävalmentajana saavuttanut kauden ensimmäisen voittonsa Veikkausliigassa viimeistään kauden kolmannella kierroksella.

Valmentaja ei silti myöntänyt maanantaina HJK:lle kärsityn tappion jälkeen vielä pohtineensa omaa asemaansa.

– Teen töitä niin kauan kuin luottoa riittää. Mietin seuraavia harjoituksia ja seuraavaa peliä. Jos alan ajatella jotakin muuta, se on pelistä pois, Huttunen sanoi.

Pelit tuntuvat tulevan syliin kiihtyvää vauhtia, ja tappioiden spiraalista on vaikea irrota. VPS on jo istunut tarkastelemaan kausitavoitettaan, eikä suora kriisikään ole enää kaukana. Unelma eurocupeihin oikeuttavasta sijoituksesta on vaihtumassa selviytymistaisteluksi.

Siinä missä maanantaina voittaneelta HJK:lta odottaa pelillisiä nyansseja, VPS pelaa nyt vain tuloksesta.

Maanantain ottelu HJK:n vieraana antoi vaasalaisista todella heikon kuvan. Tappio tuli numeroin tiukasti, 0–1. Samalla marginaalilla Klubin vieraana hävisi esimerkiksi KTP, mutta tämä oli energisyydeltään ja tahdoltaan aivan eri luokkaa kuin aneeminen Vepsu.

Vepsu oli todella lepsu varsinkin pallollisessa pelaamisessaan. Tilannetta ei helpota se, että seuraavaksi vaasalaiset kohtaavat mestaruudesta taistelevan SJK:n ja, kiitos eriskummallisen otteluohjelman, uudestaan HJK:n.

Jos Vepsun saldo sarjataulukossa näyttää sunnuntai-iltana lukemia 0–0–7, Huttunen alkaa olla joukkoineen asemassa, joka ei ratkeaisi edes Britannian kuuluisan 007:n, James Bondin, kekseliäisyydellä.

Näistä puhutaan Veikkausliigassa:

1) SJK teki historiaa

Seinäjoen ylpeys SJK näytti yhden tappion jälkeen pohjalaista sisua. Se löylytti tappiotta ennen maanantaita pelanneen KuPSin peräti 5–0. Voitto oli SJK:n liigahistorian suurin. Ratkaisijoiden rintama vyöryi leveästi: viisi eri maalintekijää. Peliesitys olisi ansainnut enemmän katsojia kuin nyt paikalle tulleet 1 283.

Simo Valakarin hyvin valmentama SJK reagoi edellisen kierroksen Lahti-tappioonsa selvästi vahvemmin kuin esimerkisi HJK omaansa. Klubi pystyi KuPS-tappionsa jälkeen vain nihkeään 1–0-voittoon liigan jumbojoukkueesta VPS:sta.

Valakari iloitsi maanantaina SJK:n hienosta kotivoitosta STT:llä:

– Hävityn Lahti-pelin jälkeen kopissa oli pettyneitä kavereita. Tänään se näkyi ekasta minuutista asti kentällä. Jokainen jätkä pelasi nyt täydellä sydämellä. Kokonaisuutena hyvää joukkuetta vastaan ihan hieno suoritus.

Lähtöasetelmat torstaina pelattavaan Pohjanmaan derbyyn SJK–VPS piirtyvät HD-terävyydellä: SJK voittaa, jos sen asenne pysyy kunnossa.

2) HJK:n lepuutus ja esitys

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo otti VPS-otteluun harkitun riskin. Hän kierrätti kokoonpanoaan reippaasti. Helsinkiläisten vaihtopenkillä aloittivat: Markus Heikkinen, Demba Savage, Veli Lampi, Atomu ”Atom” Tanaka, Mike Havenaar, Guy Moussi ja Daniel Örlund.

Valinta onnistui. Voitto irtosi 1–0, vaikka peliesitys ei hurraahuutoja nostattanut.

Klubi isännöi torstaina kärkiottelussa IFK Mariehamnia. Siihen otteluun helsinkiläisiltä löytyy levännyttä voimaa.

3) Interin voitolle kova hinta

Inter löi Jaron 2–0, mutta maksoi pisteistään kovan hinnan. Turkulaisten paras maalintekijä Vahid Hambo loukkasi ottelussa reitensä, ja joutui jättämään kentän jo alle puolen tunnin pelin jälkeen.

Hambon vamman vakavuus ei ollut vielä sunnuntai-iltana tiedossa, mutta on selvää, että joukkue tarvitsee ykköshyökkääjäänsä. Pitkä poissaolo todennäköisesti söisi ikävästi ratkaisuvalmiutta turkulaisjoukkueelta, joka on esittänyt alkukaudesta pirteämpiä ja parempia otteita kuin aikoihin.

IS Extra -palvelu näyttää kauden 2015 kaikki 198 ottelua suorana lähetyksenä. Tutustu ja tilaa tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?