Veikkausliigan kierroskolumni: Pimeä puoli tuli esiin

Veikkausliigan avauskierros näytti siltä, että pelaajien keskinäinen kunnioitus on kateissa, kirjoittaa Mikko Knuuttila.

13.4.2015 6:00

Veikkausliigan avauskierroksella nähtiin hienoja maaleja, komeita torjuntoja ja mielenkiintoisia debyyttejä – kaikkea, mitä suomalainen jalkapallo voi parhaimmillaan tarjota.

Siksi oli suuri vahinko, että sunnuntain suurimmaksi puheenaiheeksi nousi se, mitä tapahtui Pietarsaaren Länsikentällä. Jaron jamaikalaisjuurinen kanadalaisvärväys Jamar Dixon saattoi päättää IFK Mariehamnin Petteri Forsellin kauden ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaa.

Dixon liukui holtittomasti Forsellin jalkoihin ottelun avausjaksolla. Raju ja ruma törmäys aiheutti Forsellille polvivamman, jonka vakavuus selviää lähipäivinä. Ensimmäinen ennustus on kuukausien huili. Pahempaakin voi kuvista löytyä.

IFK:n toppari Kristian Kojola piti tilannetta ulosajon arvoisena. Hän oli täysin oikeassa.

Boheemitaituri Forsell, 24, on pelaaja, jota Veikkausliigalla ei olisi varaa menettää. Hän herättää tunteita upealla potkutekniikallaan, some-käyttäytymisellään ja huumorillaan.

Ikävä kyllä Dixonin törkytaklaus ei ollut sunnuntain kierroksen ainoa tilanne, joka kieli siitä, että Veikkausliigassa pelaajien moraali ei ollut kentällä kohdallaan.

RoPSin suurella kohulla värväämä Moshtagh Yaghoubi väläytti pimeää puoltaan debyytissään napapiirillä. Lempinimi ”Mosa” selässään pelannut Yaghoubi näytti taklaustilanteen jälkeen tallaavan HJK:n laitapakin Veli Lammen päälle.

ISTV:n studioasiantuntijat Teemu Tainio ja Juho Rantala arvioivat teon olleen tahallinen. Hidastuskuvat tukivat täysin heidän analyysiään. Ikävä kyllä erotuomari Marko Grönholmilta tilanne jäi näkemättä.

Turussa Interin brassi Diogo Da Costa lensi ulos kahdella keltaisella vain puolen tunnin pelin jälkeen. Interin valmentaja Job Dragtsma mussutti hieman toisesta lapusta, joka tuli hölmöilystä SJK:n vapaapotkutilanteessa, mutta itse asiassa Da Costan olisi kuulunut saada suora punainen jo aikaisemmasta tilanteesta.

Da Costa pysäytti SJK:n ruotsinbosnialaisen kärkihankinnan Bahrudin Atajicin etenemisen laidalla harvinaisen rujolla tavalla. Da Costan ”taklaus” olisi ollut ylilyönti jääkiekkokaukalossakin. Hän löi Atajicia kasvoihin.

Puolirikollisia otteita seliteltiin useassa paikassa avauskierroksen tuomalla innolla. Pitkän talven jälkeen ulos vihdoin päässeet pelaajat olivat kuin sonneja kevätlaitumella.

Toivottavasti selitys on oikea. Toinen vaihtoehto on se, että Veikkausliigan taitopelaajat potkitaan rammoiksi jo ennen toukokuuta, ja loppukausi kiinnostaa enää urheiluväkivallan ystäviä.

Näistä puhuttiin avauskierroksella:

1) Maalivahti Jukka Lehtovaaran loikkaus TPS:stä Interiin sai Turun mustavalkoisen puolen raivoihinsa. Entinen fanien lemmikki tuomittiin petturiksi. Kohu ei kuitenkaan vaikuttanut Lehtovaaran otteisiin kentällä. Hän teki tukun loistopelastuksia SJK:ta vastaan ja pelasti yli tunnin alivoimalla pelanneelle Interille pisteen. Samalla Lehtovaara oikeutti paikkansa Interin ykkösmaalivahtina. Seuraikoni Magnus Bahne saa jatkossakin tyytyä paikkaan penkillä.

2) RoPSin painajaisskenaario toteutui jo HJK-pelin avausjaksolla, kun maalivahti Tomer Chenciski loukkaantui yhteentörmäyksessä HJK:n kolossimaisen japanilaiskärjen Mike Havenaarin kanssa. Chenciski sinnitteli kentällä jonkin aikaa, mutta joutui jättämään leikin kesken kyyneleet silmissään. RoPS joutui heittämään kentälle 21-vuotiaan varaveskarin Harri Nykäsen, joka viime kaudella ei aina edes mahtunut Kakkosen TP-47:n avaukseen. On selvää, että Nykäsellä RoPS ei voi jatkaa. Jos Chenciskin vamma on vakava, RoPS joutuu pikavauhtia maalivahtikaupoille.

3) Nousija-KTP:lle tasapelipisteen Lahdesta tuonut Ilari Äijälän maali oli melkoinen onnenkantamoinen. Lahtelaispelaajan purkuyritys kimposi Äijälän jalasta suoraan kotijoukkueen maalin alanurkkaan. Yhtä hyvä tuuri ei käynyt yhdelle Äijälän maalia juhlimaan tulleelle KTP-fanille. Hän halusi rynnätä halimaan Äijälää, mutta kompastui matkalla ja tuli pari penkkirivin verran alas pää edellä (videossa ajassa 3:27). Kannattaja ei kuitenkaan satuttanut itseään, vaan liittyi juhlaan vähän myöhemmin.

Jalkapalloliigan avauskierros:

FC Lahti–KTP 1–1 (0–0) 59. Ilari Äijälä 0–1 75. Matheus Alves 1–1

Yleisöä: 2120.

Inter–SJK 1–1 (1–1) 15. Philip Njoku 1–0 30. Bahrudin Atajic 1–1

Ulosajo: 29. Diogo Da Costa (Inter). Yleisöä: 3892.

RoPS–HJK 1–3 (0–2) 19. Tapio Heikkilä 0–1 45. Erfan Zeneli 0–2 59. Michael Ibiyomi 1–2 72. Atomu Tanaka 1–3

Yleisöä: 1281.

Jaro–IFK Mariehamn 1–1 (1–0) 25. Johan Brunell 1–0 87. Duarte Tammilehto 1–1

Yleisöä: 992.

ISTV esittää Veikkausliigan kaikki ottelut suorana lähetyksenä. Lisätietoa aiheesta saat klikkaamalla linkin auki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?