Seuraa näitä tänä iltana – 4 pointtia Veikkausliigan avauskierroksesta - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Seuraa näitä tänä iltana – 4 pointtia Veikkausliigan avauskierroksesta

Pitkä ja synkkä talvi on vihdoin ohitse! Veikkausliigakausi 2015 alkaa tänä sunnuntaina. IS poimi neljä mielenkiintoista pointtia, joita seurata avauskierroksella.

HJK juhli mestaruutta viime syksynä. Nyt kaikki muut haluavat sysätä mestarin valtaistuimeltaan.­

12.4.2015 8:00

Nouseeko HJK:n aurinko idästä?

Hallitseva mestari Helsingin Jalkapalloklubi suuntasi katseensa talvella itään, kun se hankki hyökkäyspäähänsä kaksi japanilaisvahvistusta. Isokokoisen kärkimiehen Mike Havenaarin ja piskuisen kymppipaikan pelaajan Atomu Tanakan ei vain pitäisi auttaa HJK:ta seitsemänteen perättäiseen mestaruuteen, vaan myös vielä suurempaan euromenestykseen.

Odotukset ovat kovat, sillä Klubi pääsi viime kaudella ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Euroopan liigan lohkovaiheeseen ja voitti myös Suomen cupin.

Sunnuntaina saadaan ensimmäiset viitteet siitä, pystyvätkö Havenaar ja Tanaka vastaamaan huutoon. Ansioluetteloidensa perusteella heillä on siihen eväät.

Havenaar pelasi viimeksi Espanjan La Ligassa ja on takonut maaleja Japanin pääsarjassa, maajoukkueessa ja Hollannin liigan Vitessessä.

Tanakalla on puolestaan tanakka kokemus Japanin pääsarjasta. Hänen liikkumisensa kentällä on HJK:n päävalmentajan Mika Lehkosuon mukaan taidetta.

RoPS–HJK klo 17. Ottelun näet täältä.

Veikkausliigan Usain Bolt

Jamaikalainen Dever Orgill oli kauden 2013 alun kohupelaaja Veikkausliigassa. Hän irtosi vastustajan puolustuslinjasta yhtä kevyesti kuin maanmiehensä Usain Bolt lähtötelineistä. 13 liigaottelussa syntyi 8 maalia.

Orgillin kausi kuitenkin katkesi jo ennen puoliväliä, kun Inter Bakun ranskalaiskongolainen toppari Bruce Abdoulaye katkaisi brutaalilla taklauksella hänen polvensa eturistisiteen Euroopan liigan karsintaottelussa.

Vammasta toipuminen kesti Orgillilta pitkälle viime kauteen eikä hän ollut vielä vuoden 2014 liigaotteluissa entisensä. Tänä keväänä Maarianhaminasta on kuitenkin kuulunut rohkaisevia viestejä Orgillin vireestä. Kun hänelle tarjoilevat läpisyöttöjä Petteri Forsell ja Diego Assis, Orgill on vahva ehdokas kauden 2015 maalikunkuksi.

FF Jaro–IFK Mariehamn klo 17. Ottelun näet täältä.

Vielä yksi kausi, sedät?

Viime kauden pronssijoukkue FC Lahti näyttää paperilla vahvistuneelta. Saksan Bundesliigassakin pelannut Pekka Lagerblom palasi pitkältä kiertueeltaan kotikaupunkiinsa talvella. Maajoukkueessa meritoitunut laituri Mika Ääritalo tuli TPS:stä. Lisäksi Huuhkaja-konkari Petri Pasanen on nyt valmentaja Toni Korkeakunnaksen käytössä koko kauden.

FC Lahden ongelma on se, että profiilipelaajat ovat järjestään iäkkäitä. Keskikenttämies Lagerblom on 32, Ääritalo täyttää pian 30, Pasanen on 34 ja tärkein keskushyökkääjä Rafael juhlii elokuussa 37-vuotispäiviään.

Miten Lahden iäkäs joukkue jaksaa liigan kovan pelitahdin, johon Euroopan liigan karsinnat tuovat vielä oman lisärasitteensa? Se on Lahden kisapuiston olutkatsomon, ”Hassen tivolin”, kuuma kysymys tänä vuonna.

FC Lahti–KTP klo 17. Ottelun näet täältä.

Onko SJK:sta HJK:n haastajaksi?

Viime kausi oli fuusioseuralta täydellinen onnistuminen. Liiganousija nappasi hopeaa ja Seinäjoen futishistorian ensimmäisen europaikan.

Näitä saavutuksia on enää vaikea parantaa, mutta SJK on talven aikana tehnyt sellaisia hankintoja, joilla se voi nousta HJK:n haastajaksi. Hongasta tulleet Jussi Vasara ja Henri Aalto ovat johtajatyyppejä. Italiasta Suomeen palannut Mehmet Hetemaj on kansainvälisen tason keskikenttämies. FC Lahdesta kaapattu Tuco voi voittaa liigan maalikuninkuuden, kuten myös skottijätti Celticistä tullut ruotsinbosnialainen Bahrudin Atajic, josta koko Etelä-Pohjanmaa kohisee.

Viiden uuden avauskokoonpanon tasoisen pelaajan värväys on kuitenkin myös pieni riski. Oppivatko he kaikki SJK:n pelitavan ja sopeutuvat seuraan sekä kaupunkiin? Provinssin pääkaupunki Seinäjoki on Suomen ja etenkin maailman mittakaavassa vielä pieni kylä.

Lisätietoa SJK:n potentiaalista saadaan sunnuntaina, jolloin se kohtaa vahvistuneen FC Interin Turussa. Jos SJK hakee Veritakselta voiton, se on vahva merkki siitä, että SJK on oikeasti mukana mestaruustaistossa.

FC Inter–SJK klo 17. Ottelun näet täältä.

IS Extra näyttää Veikkausliigan kauden 2015 kaikki 198 ottelua suorana lähetyksenä. Palvelun voit tilata täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?