Minkä takia Lahden Ariel Nguekamilla ei ole sujunut? - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Lahden Mannerheimilla on ollut vaikeaa

Ariel »Tuco» Nguekamin kesä ei ole sujunut odotetusti. Pelipaikan muutos, allergiat ja loukkaantumiset ovat vaikeuttaneet FC Lahden hyökkääjän taivalta. Hän ei ole kuitenkaan luovuttanut.

Ariel Ngueukam pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan Veikkausliigassa.­

10.8.2014 12:00

Kun Ariel Ngueukam siirtyi FC Lahteen Ykkösen Jiposta kesken kauden 2012, hän iski saman tien seitsemän maalia yhdeksässä pelaamassaan Veikkausliigan ottelussa. Tehokkaan loppukauden ansiosta »Tuco» solmi kahden vuoden pituisen sopimuksen Turkin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Denizlisporin kanssa, mutta palasi yllättäen takaisin Lahteen jo seuraavalla kaudella, kun Denizli ei vastannut odotuksia.

Taidot eivät olleet hävinneet minnekään Välimeren visiitillä: viime kaudella »Tuco» teki viisi maalia kahdeksassa ottelussa.

Tällä kaudella kamerunilaiselta oli lupa odottaa todellista läpimurtoa – olihan edessä ensimmäinen täysi kausi Suomen pääsarjassa.

Se on jäänyt kuitenkin haaveeksi – mieheltä jolla on yksi Veikkausliigan komeimmista lempinimistä.

NGUEUKAM sai heti tulokaskaudellaan 2012 uuden lempinimen »Mannerheim», jolla viitattiin Suomen tasavallan historian kuudenteen presidenttiin, marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimiin.

Ariel Ngueukamilla on komea lempinimi: Mannerheim.­

- Muistaakseni olin tietokoneella, ja luin jotain juttua pelistämme. Alla oli kommentteja, jossa kerrottiin, että voisin olla uusi Mannerheim. Katsoin Googlesta hänen historiansa, ja näytin sen agentilleni. Hän sanoi minulle: jos teet maalin seuraavassa ottelussa, tervehdi faneja armeijatapaan, käsi lipalla! Tuco kertoo.

Kuinka ollakaan – heti seuraavassa ottelussa Ngueukam osui, ja kävi toteuttamassa lupauksensa. Tervehdyksen seurauksena kutsumanimi Lahden Mannerheimina sai lopullisen siunauksensa.

- He hullaantuivat täysin ja vaikuttivat iloisilta, Ngueukam muistaa.

KULUVA kausi on ollut Ngueukamille pienoinen pettymys. Maaleja on syntynyt vain neljä, vaikka pelejä on kertynyt kahdeksantoista.

 En aio etsiä tekosyitä. Sanon vain sen, etten ole pelannut omalla pelipaikallani.

Helppoa kamerunilaisella ei ole ollut. Hän kärsi keväällä siitepölyallergiasta, minkä seurauksena ei pystynyt harjoittelemaan pariin viikkoon.

Allergia kiusasi niin rajusti, ettei Ngueukam saanut henkeä kunnolla. Yli kolmenkymmenen minuutin pelaaminen tuntui mahdottomalta, ja keuhkoihin sattui.

- En aavistanut sen olevan allergiaa. Kakkosvalmentajamme Joni (Kallioinen) sanoi, että kyse saattaa olla siitä, ja menin testeihin.

Vastoinkäymiset saivat jatkoa heti perään. Kesäkuun alussa Ngueukamin ranne murtui TPS:ää vastaan, ja käsi jouduttiin leikkaamaan. Tiedossa oli jälleen parin viikon huili.

Ngueukamin tilannetta ei parantanut se, ettei hän saanut urheilla kahteen viikkoon leikkauksen jälkeen haavan tulehtumispelossa. Hän jäi muista jälkeen fyysisesti, kun mahdollisuuksia juoksu- tai edes lihaskunnon säilyttämiseen ei käytännössä ollut.

 NGUEUKAM on ollut yleensä lahtelaisten kärkimies, mutta tällä kaudella hän on pelannut pääasiassa vasemmalla laidalla. Lahden päävalmentajana toimivan Toni Korkeakunnaksen mukaan »Kuhnurit» pelaa kolmella hyökkääjällä, joten varsinaista laitapelaajaa ei ole.

Ngueukamin mukaan vähäinen maalitehtailu johtuu myös uudesta pelipaikasta.

- En aio etsiä tekosyitä. Sanon vain sen, etten ole pelannut omalla pelipaikallani. On ollut vaikeaa tottua pelaamaan laidalla, Ngueukam selittää.

Korkeakunnaksen mielestä »Tucon» loukkaantumiset ja muut hankaluudet ovat näkyneet räväkästi. Ilopillerin maineessa oleva Ngueukam ei ole ollut oma itsensä.

- Siinä on varmaan ollut useampikin tekijä. Hänellä oli myös henkilökohtaisia murheita perheeseen liittyen, jotka ovat varmasti vaikuttaneet osittain mielialaan, »Toke» sanoo.

Ngueukam vieraili kotimaassaan pari viikkoa sitten. Korkeakunnaksen mukaan hänen suojattinsa oli reissun jälkeen taas ennallaan: hymy oli palannut huulille.

- Hän on näyttänyt olevan uusi mies harjoituksissa. Uskon, että loppukaudesta hanat aukeavat ja hän tulee olemaan meille tärkeä mies. Minulla on Tucoon täysi luotto.

Pitäisikö Ngueukam sijoittaa piikkiin, jotta maalivire palaisi?

- Onhan niitä paikkoja ollut, mutta hän ei vain ole onnistunut. Jokainen pelaisi varmasti mielellään sitä paikkaa, mikä on itselle ykkösvaihtoehto. Ei ole sanottu, ettemmekö kokeilisi häntä »Rafun» (Rafael Vieira) kanssa vielä yhdessä kärjessä, Korkeakunnas avaa.

Ariel Ngueukam on viimeistellyt Lahdelle neljä maalia.­

VÄHÄN tehoja, ongelmia kropassa ja haasteita henkiselläkin puolella.

Ngueukam ei kuitenkaan ole masentunut, vaikka tähänastinen kausi olisi voinut olla parempikin. Veikkausliigassa Lahdella on jäljellä vielä yksitoista ottelua, joissa on mahdollisuus tehdä tuhoa – sen hän tietää.

Lahden Amarillon terassilla istuskelee hyvin luottavainen, mutta samalla nöyrä mies.

- Olen vasta saamassa peliäni kasaan. En epäile, ettenkö tekisi tulosta jatkossakin, Ngueukam sanoo itsevarmana.

Vaikka sarjassa tällä hetkellä toisena olevalla FC Lahdella on vapaapäivä, Mannerheim lähtee haastattelun jälkeen punttisalille. Hän haluaa olla parhaassa mahdollisessa kunnossa loppukautta varten.

- Menestyminen ei saa jäädä kiinni siitä, ettei ole itse tehnyt kaikkeaan sen eteen.

Urheilusanomat 32/2014

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?