HJK:n supervahvistus Gideon Baah tunnustaa: "Olen erittäin hermostunut" - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

HJK:n supervahvistus tunnustaa: "Olen erittäin hermostunut"

Monien mielestä HJK:n Gideon Baah on liian hyvä pelaaja Suomeen. Ghanalainen valittiin viime vuonna Veikkausliigan parhaaksi puolustajaksi ja vuoden tulokkaaksi. Voisi kuvitella, että näillä näytöillä olisi helppo lähteä toiseen kauteen Suomessa, mutta talvella Hongasta Klubiin siirtynyt Baah on kauhuissaan ennen sunnuntain sarja-avausta.

HJK:n Gideon Baahia jännittää alkava Veikkausliigan kausi.­

6.4.2014 9:30

- Olen erittäin hermostunut. Hongassa oli tilaa virheille, mutta tämä on iso seura eikä varaa virheisiin ole, Baah sanoo.

- Olin paras puolustaja ja vuoden tulokas. Rimani on liian korkealla yhden kauden jälkeen, ja hermoilen sen takia joka päivä. Olin onnellinen kun voitin palkinnot, mutta enää en ole. Ihmiset odottavat minulta niin paljon. Minun on pakko onnistua, eikä se ole helppoa.

Paineita ei helpota edes se, että Baah on tottunut olemaan valokeilassa. Hänestä tuli Ghanassa kertaheitolla julkkis, kun hän voitti 16-vuotiaana suositun tosi-tv-ohjelman, jossa etsittiin seuraavaa jalkapallotähteä.

- Julkisuus oli liikaa minulle. En tiennyt miten käsitellä sitä. Sain valtavasti kirjeitä ja sähköpostia. Minut kutsuttiin vieraaksi moniin tv-ohjelmiin, Baah muistelee.

- Olin ujo enkä tykännyt siitä, kuinka ihmiset osoittelivat minua. Minulla ei ollut enää yksityisyyttä. Ihmiset kysyivät minulta aina saman kysymyksen, miltä minusta tuntui voittaa ohjelma. Joskus ärsyynnyin siitä, joskus otin rauhallisesti.

Chelsean testissä

Baah sai ohjelmasta palkinnoksi rahaa, auton ja kahden viikon matkan Chelsean testileirille. Näitäkin tärkeämpää oli usko, jonka menestyminen 32000 kokelaan joukossa antoi. Baah’n isä on kirkonmies, joka halusi poikansa keskittyvän koulunkäyntiin jalkapallon sijasta.

- Näin ohjelman aikana, että voin pelata jalkapalloa korkeimmalla tasolla. Se oli ollut unelmani, mutta minulla ei ollut tilaisuutta, koska vanhempani eivät olleet sataprosenttisen varmoja jalkapallosta. Mutta kun ohjelma alkoi, he näkivät minut televisiossa. Luulen, että se oli ensimmäinen kerta kun isäni katsoi minun pelaavan jalkapalloa.

Baah sai ohjelman jälkeen sopimuksen Asante Kotokoon, joka on yksi Ghanan suurimmista seuroista. Uran nousukiito katkesi kuitenkin maaliskuussa 2010 säärimurtumaan. Baah’n leikannut lääkäri arvioi, että pelaajan jalkapalloura on ohi. Ankara kuntoutus kuitenkin tuotti tulosta, ja 20 kuukautta myöhemmin Baah palasi kentille.

- Joskus harjoitusten jälkeen istun ja mietin, onko tämä todella se sama jalka. Se tuntuu niin normaalilta, Baah hämmästelee.

Tähtäin huipulla

Baah siirtyi Honkaan keväällä 2013. Ujo tähti kertoo viihtyneensä Suomessa, mutta lopullinen maali on Euroopan suurissa sarjoissa.

- HJK:ssa olen paremmin esillä kuin Hongassa. HJK:sta en halua siirtyä norjalaiseen tai ruotsalaiseen joukkueeseen vaan korkeammalle. Kaikki riippuu nyt minusta.

Gideon Baah ostettiin HJK:hon Hongasta tänä keväänä. HJK:n päävalmentaja Sixten Boström odottaa suuria uudesta vahvistuksestaan.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?