Klubi otti kuudennen mestaruuden ensiaskeleet - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Klubi otti kuudennen mestaruuden ensiaskeleet

Ei viidettä ilman kuudetta, vai miten se vanha sanonta menikään? Markus Heikkisen ja Veli Lammen hankinnat ovat HJK:n ensimmäinen liike kohti ennätyksellisen mestaruusputken jatkumista, kirjoittaa Urheilusanomien toimittaja Janne Oivio.

5.12.2013 11:11

HJK:n hiljaiselo siirtomarkkinoilla päättyi näyttävästi, kuinkas muutenkaan. Liki 100 A-maaottelun edestä kokemusta palasi takaisin sinivalkoraitoihin. Markus Heikkinen ja Veli Lampi ovat niin Veikkausliigaan kuin europeleihinkin huippuluokan vahvistuksia.

Nyt kyse ei ole edes ylellisyyshankinnoista HJK:n näkökulmasta. Pajatso ei suoranaisesti tyhjennyt, mutta kriittisille tonteille oli ja on edelleen aukkoja.

Klubin puolustuslinja oli viime kaudella joukkueen kokemattomin osasto. Pelaapa Heikkinen sitten puolustuslinjassa tai keskikentän pohjalla, on oululaisen eleetön varmuus molempiin suuntiin valtava ase. Ajatus Heikkisestä ja Teemu Tainiosta kaksikkona keskikentän pohjalla on vastustajien näkökulmasta suorastaan epäreilu.

Lampi paikannee Mikko Sumusalon vasempana pakkina, ja se on vielä suurempi loikka eteenpäin Klubille. Lammen rutiini, työmoraali ja liigatasolle erinomainen kahden suunnan peli ovat askel eteenpäin lahjakkaasta mutta ajoin flegmaattisesta Sumusalosta, jonka uralle uusi haaste Saksassa tekee varmasti hyvää.

HJK:n hankinnat eivät lopu tähän kaksikkoon, mutta nyt pahin kiire on ohi. Klubi kyttää Jesse Jorosta maalille, mutta vanhan luotettavan Ville Wallénin läsnäolo pitää paniikin etäällä. Keskikenttä kaipaa yhä ainakin yhtä hyökkäävämpää pelaajaa. Vasemman laidan tontti on täysin auki ainakin niin kauan kuin Erfan Zeneli etsii uutta seuraa ulkomailta. HJK rakastaa paluumuuttajia, eikä esimerkiksi Dawda Bahin paluu olisi erityisen suuri shokki.

Alexei Eremenko junior tai Petteri Forsell olisivat paperilla todella mielenkiintoisia vaihtoehtoja hyökkäävän keskikenttäpelaajan - tai Forsellin tapauksessa myös vasemman laiturin - rooliin. Heidän kohtalonsa ratkennee aikaisintaan ensi kuussa. Eikä HJK ainakaan anna ulospäin sellaista kuvaa, että kumpikaan olisi korkealla seuran hankintalistalla.

Myös hyökkäys kaipaa lisää leveyttä Mikael Forssellin rinnalle ja taakse. Heikkisen ja Lammen saapuminen kuitenkin palvelee välitöntä tarkoitusta: puolustuspaketti on pitkälti koossa, ja vesi kielellä nimimiehiä riviin odottavien kannattajien huolet ensi kauden joukkueesta helpottuvat hieman.

Kun Heikkinen ja Lampi edustivat edellisen kerran HJK:ta viime vuosikymmenellä, seura oli yksi monesta mestariehdokkaasta Tampere Unitedin, Hakan ja MyPan kanssa. Nyt he palaavat seuraan, joka on voittanut viisi titteliä putkeen ja seisoo huipulla yksin. Osin omasta ansiostaan, mutta yhtä lailla siksi, että ankea taloustilanne on kuristanut kilpailijat ahdinkoon.

HJK:n kulisseissakin kulkee, ja sen myötä myös toinen viesti on selvä: HJK ei aio jäädä lepäilemään viiden mestaruutensa tuomaan selkänojaan. Seura on onnistunut pitämään kiinni viimevuotisista yhteistyökumppaneistaan liki täydellisesti, mikä on nykyisessä taloustilanteessa hämmästyttävä suoritus. Kausikorttimyynti etenee jälleen ennätysvauhtia.

Ensi vuonna on jälleen vain yksi ennakkosuosikki, ja sen yksinäisen viitan HJK pukee ylleen jo tottuneesti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?