Pelvaksen siirto on kallis nappihankinta KuPSille

Julkaistu:

VEIKKAUSLIIGA
KuPSin omistaja Ari Lahti puhuu joka kevät talouskurista, muttei voi itselleen mitään. Akseli Pelvaksen siirto on nappikauppa, mutta lataa valtavat paineet Kuopioon, kirjoittaa Urheilusanomien jalkapallotoimittaja Janne Oivio.
Kuopion Palloseura ilmoitti tänään tehneensä toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen HJK-hyökkääjä Akseli Pelvaksesta. Jos paperit saadaan kuntoon ajoissa, on Pelvas keltamustapaidassa jo maanantaina, kun KuPS isännöi FC Lahtea.

Siirrossa voittaa jokainen osapuoli, jos nyt ehkä ei KuPSin taloustilanne. Pelvas kihisi turhautuneena koko kevään, kun hän jäi uuden HJK-luotsi Sixten Boströmin papereissa osastolle ”ei käyttöä”. Monta haastajaa Pelvas vuosien varrella kesti, muttei enää Suomen kaikkien aikojen hyökkääjää Mikael Forssellia ja tulevaa ykköshyökkääjää Joel Pohjanpaloa, kun Boström suosii yhden kärjen taktiikkaa. Muihin rooleihin Pelvas ei sovi.

Espoolaisen maalisaldo kertoo kuitenkin omaa kieltään: Viimeisen kahden kauden aikana 48 ottelussa on syntynyt 24 maalia. Tämä siitä huolimatta, että 48 pelaamastaan ottelusta 19 kertaa Pelvas on tullut penkiltä sisään.

Huipentuma oli kausi 2011, jolloin Pelvas iski 16 maalia vain 26 ottelussa. Hänen maalintekotaitonsa on kiistaton. Pelvas taisteli vuosien varrella mm. Juho Mäkelän, Berat Sadikin, Jarno Parikan, Jari Litmasen, Teemu Pukin ja monen muun kanssa peliajasta, ja aina tuntui löytävän itselleen sekä roolin että maalin. Sille on KuPSissa takuuvarmasti käyttöä, etenkin kun keltamustien keskikentällä peliä rakentaa Pelvakselle Klubista tuttu Banjulin taikuri eli Dawda Bah.

Suomalaiset maalintekijät ovat aina olleet harvassa, mutta Pelvaksen lopullinen läpimurto esimerkiksi maajoukkuepaikasta kilvoitteluun jäi tekemättä. Vaikka miehen maalivainu on kiistaton, niin hänen muista ominaisuuksista – nopeus, tekniikka, pelikäsitys – mikään ei nouse suorastaan huutaen esiin. Jos Pelvas ei päässyt pöytäkirjaan maalintekijänä, hän oli useimmiten näkymätön. Esimerkiksi Pukki, Sadik ja Parikkakin pystyivät vaikuttamaan peliin kokonaisvaltaisemmin rakenteluvaiheessa. Ero näkyi etenkin eurokentillä, mikä on Klubille merkittävin mittari.

Silti hankinta on KuPSille erinomainen värväys. Pelvas uhkuu näyttöhaluja ja tuo kaivattua ruutia maalinteko-osastolle. Kuopiolaiset ovat iskeneet vain 18 maalia 14 ottelussa, vaikka joukkueessa on paljon taitoa. KuPS on liikaa Ilja Venäläisen viimeistelyn varassa. Nyt Bahin, Miikka Ilon, Aleksi Paanasen ja Jussi Kujalan namupasseille löytyy vuorenvarma viimeistelijä. Tällä värväyksellä KuPS nousee vakavasti keskusteluun, jossa jaetaan ensi kauden eurocupien paikkoja.

Pelvaksen hankinta on myös ennen kaikkea osoitus siitä, että KuPS-pomo Ari Lahti on parantumaton. Vuosittainen rituaali on sama: satojen tuhansien eurojen tappioiden odottaessa syksyllä Lahti puhuu budjetin leikkaamisesta ja uudesta talouskurista, mutta keväällä ja kesällä kun peli ei kulje odotetusti, niin kuri pettää. Lahti on paitsi omistaja, myös fani. Se on usein kallis yhdistelmä, kun sydämen seuraa ei haluta jättää kurimukseen.

Viime kaudella kesken mukaan tulivat Ebrima Sohna, Dudu ja Johann Smith. 2011 mm. Paulus Roiha, Fikru Teferra Lemessa ja Alain Bono. Eikä kassakone kiittänyt. Viime kädessä Lahti on kuitenkin se mies, joka päätökset tekee ja kantaa myös vastuun maksamalla laskut. Paineet Esa Pekosta kohtaan silti vain yltyvät, sillä ilman paluuta eurokentille tulevastakin kaudesta tulee jälleen iso lasku maksettavaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt