Veikkausliigan paras topparipari: MM-pelaaja ja tosi-tv:n tähti - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Liigan paras topparipari: MM-pelaaja ja tosi-tv:n tähti

Sunnuntainen pääkaupunkiseudun paikallisottelu jäi mieleen kahdesta syystä.

18.6.2013 12:52

Ensimmäinen oli tietenkin HJK:n maalivahdin Ville Wallénin musta hetki. Jalan alta livahtanut oma maali oli HJK-kapteenin pitkän ja menestyksekkään uran synkin virhe, joka herätti sääliä jopa Hongan pelaajissa. Kaikille katsojille tuli heti mieleen Peter Enckelmanin virhe Birminghamin paikallismatsissa vuonna 2002.

Toinen syy ei ollut yhtä näyttävä, mutta sillä on todennäköisesti enemmän vaikutusta tämän kauden liigasijoituksiin kuin Wallénin kolmen pisteen virheellä. Hongan topparipari Abdoulaye Méïté-Gideon Baah pelasi jälleen aivan loistavan ottelun.

HJK:n maajoukkuehyökkääjä Mikael Forssell ja vaihdosta kentälle tullut teinitähti Joel Pohjanpalo jäivät täysin aseettomiksi Hongan afrikkalaista duoa vastaan.

Méïté ja Baah ovat suurin syy siihen, että Honka on liigan kuntopuntarin kärjessä. Peliä taitavasti lukeva ja ilmapelissä lyömätön kaksikko huokuu varmuutta, joka heijastuu koko Hongan puolustuspelaamiseen. Laitapakit pelaavat paremmin, samoin myös erinomainen alemman keskikentän kaksikko Ruben Palazuelos-Mostagh Yaghoubi.

Méïtén ja Baah'n kemia näyttää olevan kohdallaan myös pelitilanteiden ulkopuolella. Miehet vitsailivat keskenään alkulämmittelyssä ennen HJK-peliä. Ehkä tulokkuus Veikkausliigaan yhdistää, vaikka miesten taustat ovatkin kovin erilaisia.

Méïté, 32, on Pariisissa syntynyt ja kasvanut Norsunluunrannikon maajoukkuepelaaja, jonka aikaisempi ura on hurja: yli 150 peliä Ranskan pääsarjassa Marseillessa, yli 100 valioliigaottelua Boltonissa ja West Bromwichissä sekä MM-kisat 2006.

Méïté hakee Hongasta uutta nousua uransa viimeisille vuosille. Ennen Suomeen tuloaan hän oli pelaamatta lähes vuoden, kun entinen työnantaja Dijon putosi Ranskan liigasta. Lisäksi hänellä on brittilehtien mukaan takanaan riitainen avioliitto.

Pelituntuman puutteesta ja mahdollisista siviilielämän ongelmista huolimatta Méïté on ollut Veikkausliigassa aivan niin hyvä kuin meriittilista antoi odottaa.

Baah, 21, on puolestaan kotimaassaan Ghanassa julkkis, jonka uraa seurataan tarkasti. Hän voitti vuonna 2007 jalkapalloaiheisen tosi-tv:n, jota kuvaillaan Big Brotherin ja Idolsin yhdistelmäksi. Palkinnoksi Baah sai auton, rahaa ja näyttimatkan Chelseaan, jossa maanmies Michael Essien kehotti seuraa palkkaamaan tuolloin 16-vuotiaan lahjakkuuden.

Baah'lla on myös ammattimaisesti hoidetut nettisivut, joilla kerrotaan, kuinka vakava loukkaantuminen vuonna 2010 hidasti hänen uraansa. Baah'n agentti on nigerialainen Eby Emenike, joka kutsuu itseään myös nimellä The Black Doll. Näyttävä nainen oli myös paikalla sunnuntain ottelussa Tapiolan putkikatsomossa.

Baah on Hongassa kauden mittaisella lainasopimuksella ghanalaisesta seurastaan Asante Kotokosta. Méïtén sopimus kattaa myös tämän kauden. On hyvin mahdollista, että kumpikin vaihtaa maisemaa jo tämän kesän aikana. Kummankin tähtäin on varmasti Suomen syksyä pidemmällä, ja Honka tuskin asettuu siirtojen esteeksi.

Méïté pelaa Espoossa tavallisen veikkausliigapelaajan palkalla, Baah'n sopimus on vieläkin halvempi. Hongan tekninen johtaja Ari Masalin kuvaili Baah'n palkkaa huhtikuussa sellaiseksi, jolla hän tulee Suomessa juuri ja juuri toimeen. Honka saa myös merkittävän siivun siirtosummasta, mikäli Baah lähtee tämän kauden aikana eteenpäin.

Hongan tulevat vastustajat toivovat varmasti, että sekä Méïté että Baah löytävät itselleen rahakkaat työnantajat Euroopasta mahdollisimman nopeasti.

Näistä puhutaan Veikkausliigassa:

Laiton striimi. HJK näytti Honka-pelin verkkosivuillaan ilman lupaa. Klubin toimitusjohtaja Kari Haapiainen selitti, että kyseessä oli inhimillinen erehdys. Hongan Jouko Pakarinen puhisi puolestaan, että tapaus "osoittaa HJK:n ylimielisyyttä muita seuroja kohtaan." Korvauksesta neuvotellaan yhä, mutta Pakarisen kommentti kertoo siitä, että pääkaupunkiseudun liigaseurojen välit ovat kaukana lämpimästä.

100 täyteen. KuPSin Ilja Venäläinen pelaa 32-vuotiaana elämänsä liigakautta. Hän teki sunnuntaina kaksi maalia Jaroa vastaan ja kasvatti kauden saldokseen jo 7 täysosumaa. Niiralan kuningas johtaa liigan maalipörssiä, vaikka on joutunut pelaamaan osan kauden peleistä topparina. Jaro-maalit olivat samalla Venäläisen KuPS-uran osumat numerot 99 ja 100.

Eeron epäonni. JJK:n lähes kaksimetrisellä hyökkääjällä Eero Markkasella, 21, olisi kaikki eväät dominoida Veikkausliigassa: koko, taito ja maalintekokyky (9 maalia uran 17 liigaottelussa!), mutta hän ei vain pysy ehjänä. Kauden ensimmäisessä liigapelissä tullut reisivamma piti Markkasen sivussa viime viikolle asti. Toisessa matsissa paluun jälkeen hän osui kahdesti IFK Mariehamnia vastaan, mutta loukkasi nilkkansa yhteentörmäyksessä maalivahdin kanssa. Nyt edessä on taas vähintään kuukauden sairausloma.

Kirjoittaja on Urheilusanomien jalkapallotoimittaja. Torstaina ilmestyvässä Urheilusanomien viikkolehdessä analysoidaan muun muassa, miksi HJK ei ole dominoinut Veikkausliigaa odotetulla tavalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?