Veikkausliiga-ennakko: Eurooppa kutsuu Jyväskylää - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliiga-ennakko: Eurooppa kutsuu Jyväskylää

Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta JJK tavoittelee mestaruutta ja menestystä eurocupeissa.

Jani Virtanen saa pelata melko vapaassa roolissa, mikä sopii boheemille turkulaiselle.­

15.4.2012 8:08

Kahden konttauskauden jälkeen Jyväskylässä poksauteltiin samppanjapulloja viime syksynä, kun Jalkapalloklubi nappasi ensimmäisen SM-mitalinsa ja paikan Euroopan liigan karsintoihin.

Vaikka urheilullinen tulos oli hieno, seuran taloudellinen tilanne oli veitsenterällä. Kasaantuneiden tappioiden takia seurassa joudutaan elämään lyhyen tähtäyksen suunnitelman mukaan.

Pronssijoukkueesta lähtivät kokeneet puolustajat Jarkko Okkonen ja Anssi Viren. Kun Tuomas Latikkakin on sivussa alkukauden, puolustuslinjan kommunikaatio on arvoitus. Oikeaksi pakiksi hankittiin Janne Turpeenniemi, topparia etsitään vielä kauden alla. Talvella vähän pelannut maalivahti Janne Korhonen ja kokenut toppari Juha Pasoja ovat keskiakselin luottomiehet, joiden varaan puolustus rakentuu.

On mielenkiintoista nähdä, miten päävalmentaja Kari Martonen lähtee kauteen. Yrittääkö joukkue petrata viime vuodesta ja tavoitella jopa mestaruutta (seuran virallinen tavoite) vai lähdetäänkö sittenkin varmistelemaan ja pelaamaan riskejä vältellen?

Vapaan roolin Virtanen

JJK pelaa todennäköisesti kahdella erilaisella ryhmityksellä. Vanhassa 4-2-3-1-mallissa keskikentän pohjalla pelaavat Jukka-Pekka Tuomanen ja Eero Korte ovat avainroolissa. Kaksikko tasapainottaa hyvin peliä, ja ainakin toinen jää varmistamaan kun hyökätään. He pärjäävät myös kaksinkamppailuissa, joten keskikentän läpi ei mennä ilman taistelua tai erityistä taitoa. Korte osaa rytmittää peliä ja jaella lyhyttä ja pitkää syöttöä tarpeen mukaan. Tässä systeemissä MyPasta tullut Mikko Innanen saattaa jäädä penkille supervaihtomieheksi.

Jos Martonen valitsee 4-1-3-1-1-tyyppisen systeemin, puolustuslinjan edessä pelaa joko Tuomanen tai Korte. Tamas Gruborovics siirtyy laidalta keskikentälle, jolloin Innanen ottaa haltuunsa vasemman laitapelaajan tontin. Muodostelma on erittäin rohkea, koska kentällä on viisi hyökkäysvoittoista pelaajaa.

JJK:n hyökkäyspelissä riittää vaihtoehtoja, koska pallo voidaan pelata leveälle laitaan tai pystyyn Jani Virtaselle. Laitapelaajat pystyvät ohittamaan, juonikas Gruborovics kaventaa mielellään sisään. Myös Manninen on ajanut sisään talven peleissä, jolloin Turpeenniemi on voinut nousta päätyyn asti.

Jos vastustaja ottaa kovalla prässillä lyhyet syötöt pois, JJK pystyy heittämään pitkää palloa ylhäällä päivystävälle Babatunde Wusulle. Tämä puolestaan ruokkii lähistöllä kyttäävää Virtasta, joka on taitava, mutta myös juoksuvoimainen. Virtanen saa pelata melko vapaassa roolissa, mikä sopii boheemille turkulaiselle.

Paha henki lähti kopista

Jyväskyläläisten ongelmat piilevät suunnanmuutospelissä. Jos vastustaja tyytyy pitämään yllä rauhallista tempoa, JJK:lla ei ole hätää.

Jos vastustaja lähtee nopeisiin vastahyökkäyksiin, JJK ei ole aina asemissaan. Siksi JJK-pelaajien omien syöttöjen täytyy olla laadukkaita, jotta palloa ei menetetä ryhmityksen noustua korkealle.

Joukkue ei näytä olevan taktisesti kypsä joukkuepuolustamisen hienouksiin, vaikka ryhmä on täynnä eurocupeissakin esiintyneitä pelaajia. Materiaali on sen verran kapea, että mitalista taistelu ei kestä loukkaantumisia. Vaikka seura tavoittelee mestaruutta, yksittäiset pelaajat ajattelevat itsenäisesti. Kuinka moni JJK-pelaaja uskoo vakavissaan joukkueen voittavan pitkässä sarjassa HJK:n?

Viime kaudella henki rakoili menestyksestä huolimatta. Pukukopissa oli mätiä omenia, jotka ottivat yhteen fyysisestikin. Nyt Martosella on käytössään porukka, joka ei sahaa oksaa, jolla valmentaja istuu.

JOUKKUE KAUDELLA 2012

0 TURPEENNIEMI Janne  0 HANSLIAN Benno  0 JÄRVINEN Topi  0 KUHMONEN Janne  2 NIEMINEN Samu  3 REINTAM Mikk  5 PASOJA Juha  6 TUOMANEN Jukka-Pekka  7 INNANEN Mikko  8 KORTE Eero  9 MANNINEN Mikko  10 GRUBOROVICS Tamás  12 TAPANINEN Antto  13 LATIKKA Tuomas  15 HILSKA Antto  16 MARKKULA Niko  17 LINJALA Lasse  20 WUSU Babatunde  23 POUTIAINEN Patrick  26 VIRTANEN Jani  30 KORHONEN Janne  31 VILJALA Ville

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?