Veikkausliiga: Kauden alku vaarassa? - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliigakauden alku vaarassa?

Erotuomaripiirit kuumana Palloliiton toiminnasta – vahva mielenilmaus uhkaa.

Veikkausliigatuomarit harkitsevat mielenilmausta avauskierrokselle.­

1.4.2012 16:22

Ilta-Sanomien kenttätietojen mukaan Suomen Palloliitto on yksipuolisesti poistamassa erotuomareilta merkittävän edun kesken voimassa olevan palkkiosopimuskauden. Asia koskee tuomareiden niin sanottuja vapaakortteja, joilla kaikki jalkapallotuomarit ovat päässeet ilmaiseksi esimerkiksi Veikkausliigan otteluihin.

Toimijakortti on tiettävästi ollut monelle tuomarinalulle merkittävä osatekijä päätettäessä, ryhtyäkö erotuomariksi.

Mikäli korttietu poistuu, kaikki Suomen jalkapalloerotuomarit saattavat ryhtyä ääritoimenpiteisiin. Todennäköinen äärikeino olisi koko erotuomaririntaman vähintään yhden päivän "esteellisyys", mikä tarkoittaisi, ettei kyseisenä päivänä yksikään tuomari tuomitsisi Suomessa millään sarjatasolla.

Tuo päivä voisi osua esimerkiksi Veikkausliigan avauskierroksen päivään 15.4.

Pitääkö asia paikkansa, Valioerotuomarikerhon puheenjohtaja Petteri Kari?

- Ei savua ilman tulta. Asiaan palataan huomisessa (maanantain) kokouksessa. Olen puhunut Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan kanssa, ja asia on näin, kuten juuri ilmaistiin. Valioerotuomarit kantavat huolta etenkin alemman tason tuomareista, jotka tekevät pyyteetöntä työtä, Kari sanoo.

Miten kommentoit asiaa, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa? - Taustaksi: kulttuuriimme on periytynyt valtava määrä ilmaiskortteja. Jo useana vuonna on tehty tarkennuksia, ettei meillä olisi niin vahvaa ilmaislippukulttuuria. Toimijakorttisopimukseen kirjattiin, että 2011 pääsi vielä ilmaiseksi peleihin, mutta nyt kortit eivät enää käy automaattisesti, Marjamaa sanoo.

Oletko huolissasi mahdollisesta tuomarien mielenilmaisusta? - Ainoa ryhmä, jolla on tuollaisia etuisuuksia, on erotuomarit. Liigan tai Palloliitonkin henkilökunta menee otteluun kassan kautta, jos se ei ole selkeästi työtehtävä. On harmittavaa ja murheellista, jos yksi ryhmä jättää hommat seisomaan omia etuisuuksiaan ajaessa. Siitä kärsisi koko jalkapalloväki: katsojat, pelaajat, juniorit ja niin edelleen. Meillä on Valioerotuomarien kanssa sopimus, ja on mielenkiintoista, jos he menevät lakkoon, Marjamaa vastaa.

Työsopimus, palkkiosopimus vai freelancesopimus? - Palkkiosopimus. Viime vuonna liigacupin ja liigan erotuomaripalkkiot olivat lähes 400 000 euroa (sisältäen esim. matkakorvaukset), Marjamaa sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?