Tällainen on suomalainen liikemies Thomas Zilliacus, joka havittelee Manchester Unitedia – ”Oli juppien juppi”

Zilliacus nousi kuuluisuuteen kuumina juppivuosina ollessaan nuori Nokia-pomo.

Thomas Zilliacus kuvattuna Itävaltalaisessa alppikylässä, jossa hän osan vuodesta asuu.

Suomalainen liikemies Thomas Zilliacus kertoi torstaina tehneensä ostotarjouksen jalkapallon suurseurasta Manchester Unitedista. Zilliacus kertoi tiedotteessa, että arvioi seuran olevan arvoltaan noin 3,6 miljardin euroa.

Lue lisää: Nyt jysähti – suomalainen liikemies yrittää ostaa Manchester Unitedin!

Zilliacus, 69, on elänyt värikkään elämän. Hän nousi Suomessa maineeseen 1980-luvun juppivuosina.

Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi liikemiehen tarinan viime vuonna.

– Zilliacus oli juppien juppi – itsevarma, komea ja onnekas kuin Hannu Hanhi, Helsingin Sanomat kirjoitti.

Nuoruudessaan hän oli monilahjakas joka paikan höylä. Hankenissa ja Helsingin yliopistossa opiskellut nuorukainen toimi opiskelijapolitiikassa ja päätoimitti opiskelijalehteä Studentbladet. Jalkapallon puolella hän esimerkiksi toimi HJK:n jalkapallojaoksen puheenjohtajana ja pelasi itsekin divaritasolla Grankulla IFK:ssa.

Brasilian vaihtovuotensa aikana hän pelasi suurseura FC Fluminesen nuorisoakatemiassa muun muassa Rivelinon kanssa.

24-vuotiaana, taistolaisia ärsyttäneen julkisen puheen jälkeen, hänet otettiin Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan ”vanhemmaksi tutkijaksi”.

Alkoi rakettimainen nousu työelämässä. 25-vuotiaana Zilliacuksesta tuli Nokian globaali viestintäjohtaja.

– Saunottiin [Nokian toimitusjohtajan] Kari Kairamon kanssa Nokian pääkonttorissa Mikonkadulla ylimmässä kerroksessa yhtenä iltapäivänä, ja ne tarjosivat minulle Nokian viestintäjohtajan paikkaa, Zilliacus kertoi HS:lle.

– Itse asiassa tunsin Nokian niin huonosti, että mä kuvittelin sen olevan vain kumisaapasfirma. Mutta kävi siis ilmi, että se oli paljon muutakin.

Juppiuteen kuului urbaani, säihkyvä elämäntapa. Zilliacus pukeutui niin tyylikkäästi, että hurmasi jopa julkkisfilosofi Esa Saarisen.

Zilliacus seurusteli Laila Snellmanin kanssa. Pariskunta perusti vuonna 1983 yhdessä Paparazzi-mallitoimiston, jota Snellman, 67, yhä pyörittää.

1990-luvulla Zilliacus ja Harry Harkimo perustivat Hartwall-areenan, jonka myymistä venäläisille Zilliacus ehdotti Harkimolle vuonna 2012.

Ilta-Sanomat kertoi vuonna 2014, että Zilliacus harkitsi haastavansa Harkimon oikeuteen areenakauppoihin liittyvistä asioista, mutta perääntyi.

Lue lisää: Thomas Zilliacus: "Olen pettynyt Harkimoon"

Zilliacuksen ura Nokiassa jatkui 1990-luvun puolivälin tietämille. Hän toimi valtaosan ajasta Singaporessa, Aasian aluejohtajana ja Aasian-yhtiön toimitusjohtajana. Pesti päättyi, kun uusi toimitusjohtaja Jorma Ollila alkoi rukata johtoryhmäänsä.

Zilliacus pysyi Singaporessa, josta käsin hän on sittemmin luonut laajan kiinteistö-, osake- ja teknologiapainotteisen yritysportfolion.

HS:n mukaan hänellä on Singaporessa vakituisena asuntonaan yli 500 neliön kattohuoneisto, Italiassa rantahuvila, Itävallan Alpeilla talvi-asunto ja Suomessa sekä asunto Sipoossa että saari Hiittisissä.

– Se penthouse on ollut erittäin hyvä sijoitus, Zilliacus kertoi HS:lle.

Suomessa hän oli julkisuudessa viimeksi 2019, jolloin hän lupasi järjestää Naisleijonille kansanjuhlan ja epäviralliset kultamitalit maailmanmestaruudesta, kun Suomelta hylättiin jatkoajalla syntynyt voittomaali epämääräisin perustein.

– Minusta Naisleijonat taistelivat mahtavasti ja olivat MM-kisojen moraalinen voittaja, joten tämä olisi symbolinen ele, hän kertoi tuolloin IS:lle.

Kansanjuhla ei koskaan toteutunut.

Aiemmin hän yritti yhtiönsä kautta ostaa myös yhdysvaltalaisen elokuvastudion, mutta sekin hanke kariutui.

Äveriäs liikemies on naimisissa japanilais-argentiinalaisen naisen kanssa. Parilla on kaksi aikuista lasta.

ManU-kaupan kokoluokka ei ole Zilliacusille tuntematon. Vuonna 2012 hän yritti ostaa Nokian.

Lue lisää: Entinen Nokia-pomo yritti ostaa Nokian vuosi sitten

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?