Agentti paljastaa Venäjän ovelan juonen Lontoossa – kaiken takana oli Vladimir Putin

Sisäpiiriläisen mukaan Roman Abramovitsh hankki aikanaan Chelsean Venäjän valtionjohdon tuella.

Roman Abramovitsh hankki Chelsean ilmeisesti Vladimir Putinin ohjeistuksesta ja omisti seuran pitkään. Nyt hän on joutunut luopumaan seurastaan.

10.3. 19:53

Israelilainen jalkapallon pelaaja-agentti, kuuluisan israelilaisen superagentin Pini Zahavin apuri Jakov Gershenzon paljastaa Sport-Ekspressin haastattelussa venäläisten valtiojohtoisen juonen brittiseura Chelsean hankkimisesta.

Gershenzon, 87, mukaan venäläis-israelilaisella oligarkilla Roman Abramovitshilla oli ”hallituksen ja Venäjän kahden presidentin tuki”, kun tämä osti lontoolaisen Chelsean vuonna 2003.

– He tarvitsivat väylän Eurooppaan. Lontoo oli arvovallan kannalta huippukohde kaikille, Gershenzon sanoi venäläisen Sport-Ekspressin haastattelussa.

Gershenzon viitannee presidenteillä ainakin Vladimir Putiniin, johon upporikkaalla Abramovitshilla on kerrottu olevan läheiset suhteet. Putin oli Venäjän presidentti vuonna 2003, kun Abramovitsh osti Chelsean.

Gershenzonin tiedot Venäjän suunnitelmista lienevät peräisin Pini Zahavilta, joka Gershenzonin mukaan auttoi Abramovitshia englantilaisseuran hankkimisessa laajan kontaktipiirinsä avulla.

Myös toimittaja Catherine Belton väittää Putinin sisäpiirissä -paljastuskirjassa, että Putin ohjasi Abramovitshin ostamaan Chelsean, jotta Venäjä ja sen Lontoon pörssiin listautuneet yritykset saisivat Britanniassa hyvää pr:ää.

Chelsean peli ei ole kulkenut tällä kaudella.

Toimittaja kysyi Gershenzonilta suoraan, että kannustettiinko Abramovitshia ”ylhäältä päin” lontoolaisseuran hankkimiseen. Gershenzon asetteli sanansa huolellisesti.

– Myönnän, ettei häntä estetty vaan päinvastoin tuettiin. Mielestäni Abramovitsh ei olisi uskaltanut tehdä sitä yksin. Kyse on miljardeista, Gershenzon sanoi.

Gershenzon myös kertoi, ettei Abramovitsh ollut kiinnostunut erityisesti juuri Chelseasta vaan ylipäätään englantilaisseuran hankkimisesta. Superagentti Zahavi oli esitellyt Abramovitshille useita vaihtoehtoja.

Abramovitshin avoimen rahankäytön ansiosta Chelsea kasvoi suurseuraksi ja menestyi sekä Valioliigassa että eurokentillä.

Abramovitsh asetettiin pian Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Britanniassa pakotelistalle. Sen seurauksena hän joutui luopumaan Chelseasta ja myi seuran amerikkalaisen liikemiehen Todd Boehlyn johtamalle sijoittajaryhmälle. Kaupat sinetöitiin viime toukokuussa.

Kauppasumma oli noin kolme miljardia euroa, mutta pakotteiden vuoksi Abramovitsh ei kuitenkaan saa miljardeja itselleen. Sen sijaan rahojen on tarkoitus mennä Ukrainaan annettavaan humanitääriseen apuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?