Missä ovat Roman Abramovitshilta Ukrainalle kuuluvat miljardit?

Oligarkki myi Chelsean viime vuonna amerikkalaiselle Todd Boehlylle.

Roman Abramovitsh joutui luopumaan Chelseasta.

2.3. 20:45

Toukokuussa 2022 päättyi yksi merkittävä aikakausi Valioliigan 30-vuotisessa historiassa. Roman Abramovitsh myi Chelsean amerikkalaisen liikemiehen Todd Boehlyn johtamalle sijoittajaryhmälle, ja kaupat sinetöitiin 30. toukokuuta.

Kauppasumma oli noin kolme miljardia euroa.

Oligarkki oli joutunut pian Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Britanniassa pakotelistalle ja Chelsean pyörittäminen oli vaikeutunut merkittävästi. Pakotteiden vuoksi Abramovitsh ei kuitenkaan saa miljardejaan. Venäläinen itse sanoi toivovansa, että rahat menevät ”hyvään tarkoitukseen”

Käytännössä rahojen on tarkoitus mennä Ukrainaan annettavaan humanitääriseen apuun. Abramovitshilla ei ole sananvaltaa siitä, mihin tai miten rahat käytetään.

Kuten on Suomessa entisen Hartwall-areenan myynnin kanssa, myös tässä tapauksessa kansainväliset pakotteet vaikeuttavat prosessia merkittävästi.

The Times uutisoi, että vaikka kaupat sinetöitiin yhdeksän kuukautta sitten, ei raha ole vieläkään apujärjestön käytettävissä.

Rahat nököttävät yhä pankkitilillä jäädytettynä.

Rahanjakoa johtava britti Mike Penrose kertoi Timesille, että prosessi varojen saamiseksi käyttöön on ollut erittäin vaikea.

– Olemme viimeisellä esteellä. Olemme hyvin lähellä. Tämä on ollut erittäin monimutkainen kansainvälinen prosessi, mutta toivon mukaan alamme olla loppusuoralla, Penrose kertoi lehdelle.

Lue lisää: Vuodetut asiakirjat paljastavat: Roman Abramovitsh teki miljardien arvoisen siirron juuri ennen Venäjän hyökkäystä

Lue lisää: Roman Abramovitsh katosi mystisesti julkisuudesta – yli miljardin arvoiset luksus­jahdit paljastivat kohuoligarkin liikkeet

Miljardien edestä Abramovitshin muutakin omaisuutta on jäädytetty Euroopassa Ukrainan sodan alettua. Siitä huolimatta Abramovitsh onnistui siirtämään miljardien edestä omaisuuttaan pois viranomaisten ulottuvilta, joten köyhäintaloon venäläinen ei ole joutumassa.

Oligarkki yritti erityisesti sodan alkukuukausina esiintyä jonkinlaisena sovittelijana Ukrainan ja Venäjän välillä, mutta tuloksetta. Syyskuussa Abramovitsh sopi kymmenen Venäjän vangitsemien ulkomaalaistaistelijoiden vapauttamisesta.

Abramovitshin epäillään kärsineen ruokamyrkytys viime vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?