Mitä tapahtui Erling Haalandille? Asiantuntijalta karu näkemys

Asiantuntijat ruotivat kiivaasti Erling Haalandin maalihanan kuivumista.

Erling Haaland ei saanut pallokosketuksia Tottenhamin rangaistusalueella sunnuntaina. Oikealla Spursin Eric Dier.

7.2. 10:19

Manchester City on pelannut MM-kisatauon jälkeen seitsemän valioliigan ottelua, joissa heidän ykköshyökkääjänsä Erling Haaland on tehnyt seitsemän maalia.

Maali per ottelu olisi loistava saldo kenelle tahansa kärkimiehelle, mutta norjalaisen tapauksessa se on aiheuttanut keskustelua tehojen hiipumisesta.

Haalandin syksy oli nimittäin todella hurja, kun Dortmundista sinipaitoihin siirtynyt hyökkäysvaunu iski 18 maalia 13 ottelussa.

Tämän vuoden puolella 22-vuotias Brynen kasvatti on iskenyt hattutempun Wolverhamptonin verkkoon, mutta jäänyt vastaavasti ilman maalia Chelseaa, Manchester Unitedia ja viime sunnuntaina Tottenhamia vastaan.

Haaland oli sunnuntaina pahasti pimennossa. Norjalaisen suu kävi tavallista kovemmilla kierroksilla ja hän näytti kentällä turhautuneelta.

Totteham-tappio herätti asiantuntijat pohtimaan norjalaisen maalivireen katoamista. VG-sivusto on käynyt läpi tilastoyhtiö Wyscoutin dataa, jonka perusteella Haaland ei ole enää yhtä vaarallinen vastustajan maalin edessä kuin alkukaudella.

Kauden kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa norjalaisella oli 66 pallokosketusta vastustajan rangaistusalueella. Viimeisessä kahdeksassa ottelussa niitä on ollut puolet vähemmän eli 33.

Kaiken huippuna oli sunnuntain Tottenham-matsi, jossa Haaland ei koskenut kertaakaan palloon boksissa. Hänelle ei myöskään merkitty yhtään maalintekoyritystä, mikä oli ensimmäinen kerta miehen valioliigauralla. Siten Haalandin maaliodottamaksi (xG) merkittiin 0,00, mikä on hämmästyttävä asia koko kauden tilastojen valossa.

Edellä kerrotun statistiikan johdosta norjalaiset futisasiantuntijat ovat arvioineet kultapojan kadonneen iskukyvyn syitä.

Lue lisää: 22-vuotias Norjan supertähti poseerasi miestenlehden kannessa

Viaplayn studiossa brittifutista analysoiva Pål André Helland muistutti, että kyse on koko joukkueen aiempaa heikommista esityksistä. Mutta hänen mukaansa Haalandin kuivaan kauteen vaikuttaa manageri Pep Guardiolan käyttämä taktiikka ja kanssapelaajien syöttövalinnat.

– Haalandia käytetään liian vähän. Erityisesti ensimmäisellä puoliajalla pallo olisi voitu syöttää hänelle monessa tilanteessa, Helland sanoi VG:n mukaan.

Tottenhamin Cristian Romero pysäyttää Haalandi etenemisen.

Vielä pidemmälle menee entinen Liverpool-pelaaja Jamie Carragher, jonka mielestä Haalandin ominaisuudet menevät hukkaan Cityn miehistössä.

– Hän on yksinkertaisesti valinnut väärän seuran, Carragher täräytti Sky Sportsin studiossa sunnuntain ottelun jälkeen.

Myös toinen Englannin maajoukkuekonkari Gary Neville oli samoilla linjoilla.

– Haaland ottaa jatkuvasti spurtteja tai on valmis juoksemaan pystyyn, mutta hän ei saa palloja, Neville analysoi.

Kaikesta huolimatta norjalainen on yhä hurjassa vauhdissa, eikä Englannin pääsarjan maaliennätyskään ole mahdoton. Sen saavuttaminen vaatii ihmettä. Evertonin Dixie Dean tehtaili kaudella 1927–28 hämmästyttävät 60 maalia, eikä kukaan muu ole päässyt edes 50 maaliin vuodesta 1888 pelatussa sarjassa.

Kun Deanilta kysyttiin uran jälkeen, onko hänen ennätyksensä lyötävissä, vastaus oli mielenkiintoinen, kertoo BBC.

– Se on mahdollista, mutta siihen kykenee vain yksi mies. Se kaveri, joka käveli vetten päällä.

Dean oli huumorimiehiä, mutta Haaland saattaa saada vuonna 1980 kuolleen Deanin hymyn hyytymään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?