Simo Valakari kertoo entisistä Valioliigan pelikavereistaan - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Valioliigatähti jätti pienen lapsensa tärkeän päivän väliin – ex-suomalaispelaaja avautuu entisen joukkuetoverinsa kylmästä logiikasta

Simo Valakari muisteli pelikaverinsa Georgi Kinkladzen käytöstä.

Simo Valakari muistaa Georgi Kinkladzen Derbyn-vuosilta.

2.12.2021 22:22

Valioliiga tuli Simo Valakarille tutuksi pelivuosina. Hän siirtyi Derbyyn vuonna 2000 Skotlannin pääsarjaseura Motherwellistä.

Lopullinen läpimurto Valioliigaan ei onnistunut, osittain pelipaikan vakiinnuttamisen aikaan sattuneiden loukkaantumisten vuoksi. Mutta Valakari ehti tehdä vaikutuksen otteillaan paikallisesti.

Derbyssä hän sai myös pelata myös nimimiesten kanssa. Kun seura pelasi Valioliigassa useamman kauden vuosituhannen taitteessa, oli joukkuekaverina muun muassa entinen Italian maajoukkuetykki Fabrizio Ravanelli, keskikenttäpelaaja Stefano Eranio sekä Manchester Cityssä maineensa luonut georgialaistaituri Georgi Kinkladze.

Valakari, 48, kertoi Derbyn-kokemuksistaan The Athleticin haastattelussa. Hän ylisti ”hulluksikin” ajoittain nimitellyn Ravanellin työmoraalia ja sitoutumista. Sen sijaan Kinkladze – klassinen 1990-luvun pallotaituri vailla vertaa – ei saanut samasta kiitosta.

Valakari oli Kinkladzen huonekaveri ja näki läheltä georgialaisen elämäntavat, jotka eivät aina vastanneet huippuammattilaisen säntillisyyttä.

– Hän söi mitä vain ja meni myöhään nukkumaan. Hän oli uskomattoman lahjakas, muttei juuri tehnyt töitä ilman palloa, Valakari kertoi sivustolle.

Nykyisin KuPSia valmentava Valakari muistaa erityisen hyvin tarinan Kinkladzesta tämän oman pojan syntymäpäivänä.

– Hänen poikansa oli pieni lapsi tuohon aikaan. Ihmettelin häneltä, etteikö aikomuksena ole mennä katsomaan poikaa syntymäpäivänä. Hän vastasi, että kun poika täyttää 16 ostan hänelle Ferrarin. Ei häntä silloin enää kiinnosta, etten ollut pienenä poikana hänen synttäreillään.

Nilkkavamma tärveli Valakarin lupaavasti alkaneen kauden 2000–2001. Hän yritti pelata kivun läpi, mutta se vain pahensi asiaa. Maajoukkuematka Suomen mukana ei auttanut asiaa.

– Minun ei olisi pitänyt mennä maajoukkueen mukaan. En tajunnut, että vamma oli kovin paha. Minulle ei koskaan ollut sattunut pahaa loukkaantumista, ja oletin, että tämäkin paranisi nopeasti. En koskaan ollut sama pelaaja enää sen vamman jälkeen.

Myös Kinkladzen parhaat vuodet olivat tuolloin jo takanapäin. Dinamo Tblisin kasvatti oli noussut maailmanmaineeseen Manchester Cityn keskikentällä 1995–1998.

Pelintekijä hurmasi hyökkäävässä roolissa ja oli sekä vaarallinen erikoistilanteissa että etevä maalintekijä.

Kinkladze nousi siinä määrin tähdeksi, että kun City putosi Valioliigasta kesällä 1996, hänet yhdistettiin muun muassa Barcelonaan ja Interiin. Hän päätti kuitenkin jäädä seuraan, jossa oli noussut pikavauhtia sankariksi.

Siirto Ajaxiin 1998 ei tuonut jatkoa menestystarinalle. Derbyssä Kinkladze oli jälleen valovoimaisempi, mutta hiipui vuosituhannen vaihteen jälkeen.

Kinkladze siirtyi 2004 Kyproksen pääsarjaan ja pelasi vielä Venäjällä Rubin Kazanissa hajanaiset kaksi kautta ennen lopttamistaan 2006.

Valakari jatkoi seurassa vuoden 2004 alkupuolelle saakka. Sen jälkeen edessä oli pesti FC Dallasin paidassa MLS:ssä. Helmikuussa 2007 hän palasi Suomeen TPS:n paitaan ja päätti pelaajauransa 2009.

Valmentajana Valakari on voittanut SM-kultaa 2015 ja Suomen cupin 2016 sekä 2021. Päättyneellä kaudella KuPSin peräsimessä seura oli cupin voiton lisäksi pitkään kiinni mestaruudessa, mutta HJK meni kalkkiviivoilla ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?