Sensuuri iski: Sian Massey-Ellis leikattiin pois televisiokuvista yli sata kertaa - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Naistuomarin paljaat polvet olivat liikaa! Sensuuri iski suoraan tv-lähetykseen

Valioliigaottelua tuominneen naiserotuomarin paljaat polvet olivat Iranin valtiontelevisiolle liikaa.

Sian Massey-Ellisin paljaan ihon näkeminen olisi Iranin valtiollisen tv-kanavan mukaan ollut maan kansalaisille sopimatonta.

14.4. 21:00

Sukupuolten välinen tasa-arvo puhuttaa urheilussakin jatkuvasti. Jos länsimaissa onkin tässä asiassa otettu viime vuosina askeleita oikeaan suuntaan, islamistisissa valtioissa muutokset tapahtuvat hitaasti.

Iran sentään salli syksyllä 2019 naisten pääsyn jalkapallokatsomoihin ensimmäisen kerran sitten vuoden 1981, kun kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa oli uhannut Irania sanktioilla sukupuolisen syrjinnän vuoksi.

Tuolloin 4 000 naista pääsi katsomaan Iranin ja Kambodzhan välistä MM-karsintaottelua 80 000 katsojaa vetävälle stadionille. Naiset olivat omassa katsomonosassaan, jota vartioi tiukasti joukko naispoliiseja.

Mutta pukeutumissäännöt Iranissa ovat edelleen tiukat. Naisten on käytettävä hiukset ja kaulan peittävää hijabia, eivätkä esimerkiksi polvet saa näkyä.

Niinpä Iranin valtiollisen tv-kanavan johto joutui panemaan kaiken kekseliäisyytensä peliin, kun kanavalla näytettiin viikonloppuna Englannin Valioliigan huippuottelu Tottenham–Manchester United. Ottelun toinen avustava erotuomari oli nimittäin nainen, Brittein saarilla erittäin arvostettu Sian Massey-Ellis.

Massey-Ellis oli pukeutunut, kuten jalkapallotuomareilla tapana on, lyhythihaiseen paitaan, shortseihin ja pitkiin jalkapallosukkiin. Shortsien ja sukkien välistä pilkottivat Massey-Ellisin polvet, mikä oli Iranin valtiontelevisiolle liikaa.

Iranin television mielestä liian paljastavassa asussa esiintynyt Sian Massey-Ellis löi ottelun jälkeen jälkeen nyrkit yhteen Tottenhamin managerin José Mourinhon kanssa. Taustalla Manchester Unitedin manageri Ole Gunnar Solskjär. ManU voitti ottelun maalein 1–3.

Kanavalla ongelma taklattiin perin omintakeisella sensuurilla. Aina, kun Massey-Ellis tuli kuviin, kuvaruuduissa näytettiin naistuomarin sijasta ilmakuvia Tottenhamin stadionista ja maisemakuvia läheiseltä Enfieldin alueelta.

Brittilehti Daily Mailin mukaan sensuurin syy oli juuri Massey-Ellisin paljaat polvet. Lehden laskujen mukaan Massey-Ellis sensuroitiin lähetyksestä yli sata kertaa.

– Ottelun lopussa yksi kommentaattoreista vitsaili, että toivottavasti katsojat nauttivat hienoista maisemakuvista, Daily Mail kirjoitti.

Vuonna 2018 Iranin valtiontelevisio hämmästytti hieman vastaavalla tavalla Mestarien liigan ottelun AS Roma–Barcelona yhteydessä.

Italian pääkaupungin ylpeyden AS Roman logossa on susi imettämässä Romulusta ja Remusta – kaksosia, joita roomalaisessa mytologiassa pidetään Rooman perustajina. Tuolloin Iranin valtiontelevisio sumensi kuvaa niin, että logoa ja imettävän suden nännejä ei näkynyt kunnolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?