Kommentti: Frank Lampard on oikeassa paikassa väärään aikaan – kuka muu tahansa olisi jo erotettu - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Frank Lampard on oikeassa paikassa väärään aikaan – kuka muu tahansa olisi jo erotettu

Frank Lampardin kyvyt eivät vielä riitä huippupestiin, kirjoittaa Lari Seppinen.

Frank Lampardin päivät Chelsean managerina uhkaavat käydä vähiin.­

22.1. 9:52

Chelsea pelaa surkeaa kautta Valioliigassa. Kun sesonki on puolivälissä, seura on sarjassa kahdeksantena 29 pisteellä.

Tiistaina Chelsea hävisi Leicesterille 0–2. Kymmenestä viime pelistään joukkue on voittanut vain kolme.

Frank Lampard valmentaa paineiden alla. Chelsea ei ole seura, joka antaa luotseilleen aikaa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana seuran peräsimessä on ollut kymmenen käskijää, vaikka menestystäkin on tullut.

Potkuhuhut vellovat kuumina. Joidenkin raporttien mukaan kolme seuraavaa ottelua ratkaisisivat Lampardin kohtalon.

On epäreilua, että joukkueen heikot otteet kiteytyvät aina yhteen ihmiseen, mutta se on huippujalkapallon pelin henki. Heikkoja tuloksia voi perustella tiettyyn pisteeseen asti, jos valmennus reagoi kipupisteisiin ja joukkueen pelaaminen kehittyy.

Esimerkiksi Lampardia vielä kokemattomampi päävalmentaja Mikel Arteta on onnistunut kääntämään Arsenalin kurssin. Vielä marras-joulukuussa Tykkimiehet olivat synkässä kurimuksessa, ja huhut Artetan potkuista velloivat kuumina.

Chelsean kohdalla huolestuttavinta on se, että joukkueen pelissä ei näy merkkejä paremmasta. Chelsea on viime aikoina hävinnyt muun muassa Leicesterille ja Evertonille, jotka operoivat pienemmillä resursseilla, mutta joiden kokeneet valmentajat Brendan Rodgers ja Carlo Ancelotti löivät Lampardin laudalta ottelutaktiikkaa juoniessaan.

Frank Lampard (oik.) edusti Chelseaa pelaajana vuosina 2001–2014.­

Lampard on oikeassa paikassa väärään aikaan. Hän voi hyvin kehittyä suureksi valmentajaksi, mutta se ei tapahdu yhdessä yössä.

Entisellä keskikenttätähdellä on luontaista karismaa, auktoriteettia ja uskottavuutta. Hän tuntee lajin kuin omat taskunsa. Ennen Chelsea-pestiään Lampard ehti kuitenkin hankkia valmennuskokemusta vain yhden kauden verran Derby Countyn pomona.

Lampardia ei voi syyttää siitä, että hän tarttui Chelsean tarjoamaan pestiin. Harva sanoisi ei tilaisuudelle valmentaa huippuseuraa ympäristössä, jota rakastaa. Siksi kriittinen katse tulee suunnata Chelsean seurajohtoon ja omistajaan. He tekevät hätiköityjä valmentajaratkaisuja vuodesta toiseen.

Moni huippuvalmentaja on sanonut, että ura kannattaa aloittaa seurasta, jossa on varaa hankia oppia yrityksen ja erehdyksen kautta. Näin kehittyy.

Chelsea on sen sijaan seura, jossa täytyy tehdä tulosta heti.

Viime kaudella Lampard luotsasi Chelsean kolmanneksi. Sen hän pystyi selittämään onnistumiseksi, sillä siirtokielto pakotti ajamaan nuoria pelaajia sisään.

Tämän kauden alla Chelsean seurajohto käytti kuitenkin lähes 250 miljoonaa euroa uusien pelaajien hankintoihin. Sen lisäksi huipputoppari Thiago Silva tuli Lontooseen ilmaissiirrolla.

Hankintojen viesti oli selvä: Chelsea halusi mukaan mestaruustaisteluun ja sitä varten joukkueen pelin oli kehityttävä.

Syksyllä Chelsean puolustus toimi viime kautta paremmin, kiitos Silvan ja uuden ykkösmaalivahdin Edouard Mendyn. Kauden edetessä joukkue on kuitenkin taantunut ja menettänyt yhteisen sävelen.

Chelsean hyökkääminen muuttuu helposti puskemiseksi. Tilanteet päättyvät usein epätoivoisiin keskityksiin tai kaukolaukauksiin. Taitavat pelaajat, kuten Kai Havertz ja Hakim Ziyech menevät hukkaan.

Chelsean kannattajat ja muu seurayhteisö rakastavat Lampardia ja hän välittää aidosti seurasta. Tällä hetkellä hän saa siimaa nimensä vuoksi, sillä kuka tahansa muu valmentaja olisi jo erotettu. Kohtelu on vaarassa muuttua alentavaksi.

Lampardin vaikeudet muistuttavat siitä, että loistava pelaajaura ja seuralegendan asema eivät tee kenestäkään automaattisesti huippuvalmentajaa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?