Pelaaja päästettiin kentälle julman pääkolarin jälkeen, mutta kaikki ei ollut sittenkään kunnossa – ”Miten ihmeessä hän sai jatkaa” - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Pelaaja päästettiin kentälle julman pääkolarin jälkeen, mutta kaikki ei ollut sittenkään kunnossa – ”Miten ihmeessä hän sai jatkaa”

David Luiz ja Raul Jimenez törmäsivät todella rajusti valioliigaottelussa. Asian jälkipuinti jatkuu.

Arsenalin David Luiz jatkoi pelaamista, vaikka oli saanut rajun tälliin päähänsä yhteentörmäyksessä Wolvesin Raul Jimenezin kanssa.­

30.11.2020 20:00

Yksi Englannin kuumista futispuheenaiheista on liittynyt Arsenalin David Luizin ja Wolverhamptonin Raul Jimenezin törmäykseen joukkueiden välisessä valioliigaottelussa.

Pelaajien päät kolahtivat rajusti yhteen ottelussa jo viiden peliminuutin jälkeen. Hoitotoimenpiteet kestivät kymmenisen minuuttia ennen kuin ottelua pystyttiin jatkamaan. Jimenez vietiin stadionilta suoraan sairaalaan, jossa hänellä todettiin kallonmurtuma.

Suurin äläkkä on noussut siitä, miksi David Luiz sai jatkaa pelaamista noin vakavan iskun jälkeen.

– Jalkapallon tarvitsee herätä ja ottaa asia vakavasti – ei ensi vuonna, ei ensi kuussa: nyt. Tällainen ei ole hyväksyttävää, tätä on jatkunut liian pitkään, entinen huippuhyökkääjä Alan Shearer kommentoi tapausta BBC:lle.

David Luiz sai siteen päähänsä, mutta ei pystynyt enää pukkaamaan palloa kunnolla.­

David Luiz sai tärskyssä päähänsä haavan ja pelasi sen jälkeen vielä noin 40 minuuttia vahva side päässään. Hänet vaihdettiin kentältä ottelun tauolla.

– Toimimme protokollan mukaisesta tarkistaen, ettei hän (pelaaja) ollut menettänyt yhtään tietoisuuttaan, eikä hän ollut. Hän ei kuitenkaan pystynyt puskemaan palloa, eikä siksi voinut jatkaa, Arsenalin manageri Mikel Arteta selitti ottelun jälkeen.

Sheareriin eivät moiset selitykset purreet. Hän kritisoi tarkistustoimenpiteitä.

– Jos David Luiz läpäisi kaikki testit – kuten Arsenal väittää – miten ihmeessä hän sai jatkaa kentällä päässään tuollainen haava, josta tippui verta hänen kasvoilleen. Kentälle pääsi takaisin pelaaja, jonka oli tultava myöhemmin pois, koska hän ei pystynyt pukkaamaan palloa, Shearer sanoi.

Arsenalin David Luizin (vas.) ja Wolverhamptonin Raul Jimenezin päät kolahtivat yhteen tässä pallontavoittelutilanteessa.­

Arsenalin puolustajan pelaamista on myös puolusteltu. Watfordin voimahyökkääjä Troy Deeney piti pelaamisen jatkamista normaalina.

– Pelaaja tietää, jos jokin ei ole kunnossa. Katsoin David Luizia seuraavat 20 minuuttia, eikä hän näyttänyt huteralta. Tilanteessa noudatettiin protokollaa, ja hän oli täysin pelikelpoinen, Deeney sanoi talkSPORTille.

Deeneyn mukaan pelaajalta kysytään päähän tulleen osuman jälkeen peruskysymyksiä, kuten viikonpäivää, vastustajaa, ottelun tilannetta – asioita, joihin pitäisi tietää vastaus heti.

– Jos on selvästi sekaisin, se vaikuttaa muistiin ja kysymyksiin saattaa vastata väärin. Silloin täytyy lähteä tutkimaan asiaa tarkemmin.

David Luiz (23) ja Raul Jimenez saivat kentällä ensiapua rajun törmäyksen jälkeen.­

Deeneyn kommentit nostattivat monia ihmetteleviä kommentteja sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi entinen huippuhyökkääjä ja nykyinen BBC:n asiantuntija Chris Sutton piti Deeneyn kommentteja jopa vaarallisina.

– Hyvin vaarallista puhetta häneltä. Ehkä puolueeton lääkäri voisi tehdä harkitumman päätöksen. Tuollaiset puheet kuvastavat jalkapallon suhtautumista aivotärähdyksiin, Sutton kirjoitti Twitter-tilillään.

Deeney vähät välittää kritiikistä. Hänen mielestään pelaajilta on jo nyt viety niin paljon valinnanvapautta, etteivät he enää tarvitse ulkopuoliselta käskyä pois kentältä.

– Kuinka monia asioita on jo viety pelaajilta? Jo nyt urheilutieteilijät kertovat, että kuinka paljon voi juosta ja kuinka paljon ei. Pelaajien ja lääkärien väliltä täytyy löytyä luottamus. Protokollat ovat kyllä olemassa.

Päävammat nousevat puheenaiheeksi aika ajoin. Esimerkiksi viime vuonna nousi suuri kohu siitä, että Tottenhamin Jan Vertonghen sai jatkaa pelaamista Mestarien liigan ottelussa Ajaxia vastaan, vaikka hänen päähänsä oli kohdistunut raju isku.

Selvästi sekaisin ollut Vertonghen vaihdettiin myöhemmin kentältä.

Tottenhamin Jan Vertonghen (toinen vasemmalta) jatkoi pelaamista Ajaxia vastaan viime vuoden ottelussa, vaikka voi huonosti päähänsä tulleen iskun jälkeen.­

Se oli selkeä tapaus. Pelaajien terveyden puolesta puhuvat vetoavatkin siihen, että joskus päävamman vakavuus selviää vasta myöhemmin, vaikka aluksi kaikki on näyttänyt olevan kunnossa.

Arsenal hävisi kotiottelusta Wolverhamptonia vastaan maalein 1–2.

David Luizin tapaus ja Jimenezin vakava loukkaantuminen veivät huomiota siltä, että Arsenal on aloittanut pääsarjakautensa huonoiten sitten vuoden 1981.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?