Kommentti: Marcus Rashford on alkukauden merkittävin pelaaja Valioliigassa – syy löytyy pelikenttien ulkopuolelta - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Marcus Rashford on alkukauden merkittävin pelaaja Valioliigassa – syy löytyy pelikenttien ulkopuolelta

Marcus Rashfordin hyväntekeväisyystyö köyhien lasten auttamiseksi on parasta, mitä paikallisyhteisöistään etääntyneissä Valioliigan seuroissa on aikoihin tapahtunut, kirjoittaa Lari Seppinen.

24.10. 19:46

Marcus Rashford on profiloitunut paitsi Manchester Unitedin paidassa pelikentällä, myös etenkin koronapandemian aikana nurmen ulkopuolella.

Rashford on tehnyt hyväntekeväisyystyötä auttaakseen nälästä kärsiviä lapsia. Kampanja alkoi keväällä, kun Unitedin hyökkääjä keräsi hyväntekeväisyysjärjestön kautta yli 22 miljoonaa euroa vähävaraisten perheiden lapsien ruokkimiseksi.

Rashfordin vetoomus pakotti keväällä Britannian pääministerin Boris Johnsonin U-käännökseen. Hallitus tarjosi kesälomakuukausina ruoka-apua vähävaraisille perheille Rashfordin vetoomuksen jälkeen, vaikka oli päättänyt aiemmin perua ruokatuen.

Heinäkuussa Manchesterin yliopisto tunnusti 22-vuotiaan tekemän työn nimeämällä hänet nuorimmaksi kunniatohtorikseen. Rashford pääsi kunniakkaaseen joukkoon, sillä saman arvonimen ovat saaneet aiemmin kaksi todellista United-legendaa: Sir Alex Ferguson ja Bobby Charlton.

Rashford osoittaa, että jalkapalloilija voi olla kentän ulkopuolella tiedostava yhteiskunnallinen vaikuttaja ja muutoksen tekijä, eikä vain ulkoa opittuja maneereita toistava mekaaninen robotti.

Perjantaina hyökkääjä jakoi Twitter-tilillään paikallisten yritysten viestejä, jotka tarjoutuivat auttamaan kampanjassa. Englannin hallitus oli äänestänyt vastaan kampanjaa, jolla haluttiin jakaa ateriatukea köyhille lapsille lomien ajaksi pääsiäiseen asti.

Rashfordilla riitti twiitattavaa, kun yritykset ympäri Britanniaa osallistuivat kampanjaan. Yleisinhimillinen yhteinen huoli on saanut jakautunutta kansaakin edes hieman yhdistymään.

– Tämä ei ole politiikka, tämä on inhimillisyyttä, Rashford on korostanut.

Lontoossa osoitettiin mieltä ilmaisten kouluaterioiden puolesta.­

Rashfordin toiminta on parasta, mitä Valioliigan kärkiseuroissa on tapahtunut pitkään aikaan. Kun brittifutiksessa rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät ja Manchester Unitedin kaltaiset megaseurat ovat etääntyneet kauas paikallisyhteisöistään, Rashford näyttää esimerkkiä toisenlaisesta tiestä.

Rashford on syntynyt Wythenshawen alueella, Manchesterissa. Hän ei ole unohtanut juuriaan. Kovaa työskentelevä yksinhuoltajaäiti kasvatti Marcuksen ja hänen neljä sisarustaan. Nälkä ei ollut vieras tunne lapsena. Nykyinen hyväntekeväisyystyö on parasta mainosta myös hieman pöhöttyneelle, rahaa yli muiden arvojen palvovalle Unitedille.

Lokakuun alussa upea toiminta sai taas tunnustusta, kun Rashford nimettiin brittiläisen imperiumin jäseneksi MBE:n arvonimellä. Se myönnetään upeasta saavutuksesta tai palveluksesta yhteisölle.

Arvonimet ja tunnustukset ovat toissijaisia. Rashfordin toiminnan suurin tunnustus elää jokaisessa lapsessa, joka ei näe nälkää. Tai ihmisessä, joka inspiroituu hänen esimerkistään.

Koronapandemian aikana tulevaisuus näyttää monelle synkältä – urheilussakin, mutta ennen kaikkea elämässä. Inhimillinen hinta on monelle liian kova maksettavaksi.

Rashford kantaa hapuilevan Manchester Unitedin hyökkäyspeliä harteillaan, mutta se on toissijaista sen rinnalla, että hän antaa monelle toivoa paremmasta huomisesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?