Kommentti: Tasapeli tuli, mutta Valioliigan paikallistaistossa oli kaksi häviäjää - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tasapeli tuli, mutta Valioliigan paikallistaistossa oli kaksi häviäjää

Merseysiden derbyssä oli kaksi häviäjää, kirjoittaa Lari Seppinen.

Evertonin James Rodriguez ja Liverpoolin Joel Matip vaihtoivat ajatuksia paikallispelissä.

17.10.2020 16:55

Virgil van Dijkin ja Seamus Colemanin loukkaantumiset olivat valtavia takaiskuja Liverpoolin ja Evertonin muutenkin hatarille puolustuksille.

Merseysiden herruus jäi ratkaisematta, kun Everton ja Liverpool päätyivät dramaattisten vaiheiden jälkeen 2–2-tasapeliin Goodison Parkilla.

Everton voi kiittää onneaan, sillä Richarlison sai lopussa suoran ulosajon. Vain videotuomarien millintarkat viivaimet hylkäsivät lisäajalla Jordan Hendersonin voittomaalin.

Kokonaiskuvassa ottelussa oli kaksi häviäjää, sillä kumpikin menetti puolustuslinjansa johtohahmon.

Liverpool menetti ykköstopparinsa Virgil van Dijkin kymmenen minuutin jälkeen, kun Jordan Pickford tuli holtittomasti ulos maaliltaan ja teloi hollantilaisjätin polven.

Puolustava mestari taatusti toivoo, että van Dijk ei ole pitkään sivussa. Maailman paras toppari on joukkueensa ylivoimaisesti tärkein yksittäinen pelaaja ja suurin syy siihen, miksi Liverpool päästi mestaruuteen päättyneellä viime kaudella vain 33 maalia.

Liverpoolin puolustuspelaamisen yllä leijuu muutenkin synkkiä pilviä. Ykkösvahti Alisson Becker on ollut sivussa olkapäävamman vuoksi, ja kakkosvahti Adrian huokuu epävarmuutta.

Joe Gomez ja Joel Matip ovat hyviä kakkostoppareita, jotka van Dijk omalla kokonaisvaltaisella suoritustasollaan saa näyttämään paremmilta.

Liverpool on päästänyt viidessä pelissä 13 maalia, toki niistä seitsemän poikkeuksellisessa murskatappiossa Aston Villan vieraana, mutta se on jo yli kolmannes viime kauden päästettyjen maalien määrästä.

Huolestuttavinta Liverpoolin kannalta on kollektiivinen repaleisuus puolustuksessa. Vastustajat ovat luoneet laadukkaita maalipaikkoja Liverpoolin päähän.

Jos kolme pääpalloa ottelua kohti voittava, alakerran ylivoimaisesti paras pelinavaaja van Dijk on sivussa, kokonaisuus voi romahtaa myös jatkossa.

Derby aiheutti harmaita hiuksia myös Evertonille. Joukkueen kapteenilta, alakerran johtajalta Seamus Colemanilta paukahti takareisi. Tärkeälle oikealle pakille ei ollut luontaista korvaajaa. Penkiltä hänen tilalleen tuli Norwichista ennen siirtotakarajaa hankittu toppari Ben Godfrey.

Dominic Calvert-Lewin teki Evertonille maalin lauantaina.

Toinen varsinainen oikea pakki Jonjoe Kenny on marraskuulle asti sivussa nilkkavamman takia.

Colemanin arvosta kertoo sekin, että Carlo Ancelotti rankkasi hänet taannoin pitkän valmennusuransa parhaaksi kapteeniksi johtajuus- ja artikulointitaidoiltaan.

Ancelotti on valmentanut muun muassa AC Milanissa, Chelseassa ja Real Madridissa, joissa kapteeneina on johtanut Paolo Maldinin, John Terryn ja Sergio Ramosin kaltaisia legendoja.

Valioliigassa on mätetty alkukaudella ennätystahdilla maaleja. Evertonin ja Liverpoolin peleissä samaa on luvassa myös jatkossa, jos alakerran johtajat ja ”liimapelaajat” ovat pitkään sivussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?