Kommentti: Leeds on palannut Valioliigaan jäädäkseen - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Leeds on palannut Valioliigaan jäädäkseen

Marcelo Bielsa on noussut kaupungin kuninkaaksi pelitavallaan ja persoonallaan, kirjoittaa Lari Seppinen.

Marcelo Bielsa ihastuttaa, kirjoittaa Lari Seppinen.­

19.9. 21:54

Marcelo Bielsan johtama joukkue tarjoaa Valioliigan vauhdikkainta jalkapalloa.

Leeds United on alkukauden kiinnostavin joukkue Valioliigassa. Perinneseura voitti ylivoimaisesti Championshipin ja nousi 16 vuoden odotuksen jälkeen takaisin pääsarjaan.

Kotiareena Elland Road ei räjähtänyt liekkeihin kauden kotiavauksessa, kun Leeds ja Fulham kohtasivat koronarajoitusten vuoksi tyhjien penkkirivien edessä. Kylmäksi peli ei silti jättänyt, sillä Leeds voitti vauhdikkaan kamppailun 4–3.

Kylmäksi Leeds ei jätä myöskään pelikentän ulkopuolella. Kyseessä on ehta jalkapallokaupunki, joka huokuu lajikulttuuria.

Sen huomaa kaupungilla kadunkulmasta toiseen. Kaupungin kuningas on päävalmentaja Marcelo Bielsa, josta on kuluneen vuoden aikana taiteiltu rakennuksien sivustoihin seinämaalaus jos toinenkin.

Leeds United Supporters’ Trustin varapuheenjohtaja Graham Dyke kertoi ennen peliä, miksi argentiinalaiskonkari on niin rakastettu fanien keskuudessa.

– Fanit rakastavat Bielsaa. Ei ainoastaan upean jalkapallon, vaan myös ihmisläheisen persoonan takia. Hän elää pienessä yksiössä, koska ei nauttinut seuran tarjoamista hienoista majoituksista, Dyke sanoi.

Dyken mukaan Bielsa on hieman ujo, mutta lapsille hänellä on aina aikaa kentän ulkopuolella.

Leeds näytti taas Fulhamia vastaan, miksi Bielsan valmentama peli hurmaa. Jo mestari-Liverpoolin vieraana se iski äärimmäisen intensiivisesti vastustajan iholle ja oli lähellä yllätystä.

Verkot pöllyävät kummassakin päässä kenttää, kun Leeds prässää äärimmäisen rohkeasti. Liverpoolille joukkue hävisi 3–4, Fulhamin se voitti samoin lukemin.

Bielsa valmentaa joukkuettaan jo kolmatta kautta, ja pelaajat ovat sisäistäneet vaativan, fyysistä kestokykyä koettelevan pelitavan.

Ei ole ihme, että Bielsa luottaa Championshipistä tuttuihin pelaajiin. Suurimmat vaikeudet kahdessa ensimmäisessä pelissä ovat olleet kahdella elokuun hankinnalla, hyökkääjä Rodrigolla ja toppari Robin Kochilla. Kaksikko on tarjonnut kolme rangaistuspotkua vastustajille.

Leeds ei peruuttele johtoasemassakaan, minkä takia se on päästänyt kahdessa pelissä seitsemän maalia. Kaikki ovat syntyneet hölmöistä virheistä, mitkä korjaantuvat kauden edetessä.

Leeds on tullut Valioliigaan jäädäkseen. Vaikka materiaali on kokematon pääsarjatasolla, joukkue repii Bielsan juurruttamilla opeilla pelillistä etua.

Valioliigassa on monta tasapaksua joukkuetta, jotka eivät edes yritä erottua massasta. Leeds tarjoaa West Hamien, Aston Villojen ja Newcastlejen sekaan piristävän poikkeuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?