Valioliiga huipentui kymmenien miljoonien eurojen sulamiseen: ”Välitön taloudellinen pudotus” - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Valioliigassa nähtiin kymmenien miljoonien eurojen sulaminen: ”Välitön taloudellinen pudotus”

Leicester jäi nuolemaan näppejään, kun Chelsea ja Manchester United ottivat arvokkaat Mestarien liigan paikat.

Huippuhyökkääjä Jamie Vardy joutui pettymään Leicesterin menetettyä paikan Mestarien liigaan. Taustalla näkyvän Paul Pogban Manchester United sen sijaan sai paikan himoittuun liigaan.­

26.7.2020 21:24

Valioliigassa oli päätöskierroksella paljon pelissä. Kahden joukkueen putoaminen liigasta varmistui vasta viimeisessä ottelussa ja kaksi joukkuetta varmisti paikkansa Mestarien liigaan.

Chelsea ja Manchester United ottivat himoitut paikat Mestarien liigaan. Chelsea päihitti 2–0 Wolverhamptonin ja United samalla tuloksella Leicesterin.

Leicesterille sulaminen oli raju. Ennen koronataukoa joukkue oli kolmantena. Ero Chelseaan oli viisi ja Unitediin kahdeksan pistettä. Ja vielä tammikuussa Leicester oli peräti 14 pistettä karussa Unitedia.

Putoaminen ulos Mestarien liigasta tarkoittaa, ettei Leicester pääse käsiksi isoihin rahoihin.

Arvostettu Total Football Analysis on arvioinut, että sijoittuminen neljän sakkiin Valioliigassa tuo noin 45 miljoonaa euroa. Neljä parasta pääsevät automaattisesti Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Jokaisesta voitosta Mestarien liigan lohkovaiheessa saa 2,7 miljoonaa ja tasapelistä 900 000 euroa bonusta.

Chelsea sai riemuita päätöskierroksella. Mason Mount juhli osumaansa Cesar Azpilicuetan kanssa.­

Leicesterin kokoluokan seuralle jääminen ulos näistä rahoista tarkoittaa vaikeuksia tähtipelaajien pitämisessä. Ainakin James Maddison ja Ben Chilwell ovat isompien tiimien hankintalistalla.

Mestarien liigaan pääsy tekee hyvää Unitedin uskottavuudelle. Manchesterilaisjätti on kuuden viime kauden aikana sijoittunut neljän joukkoon vain kahdesti. Mestarien liigan pelit ovat myös porkkana huippupelaajien houkuttelemisessa siirtomarkkinoilla.

Valioliigassa säilymisestä käytiin kova taistelu Aston Villan, Bournemouthin ja Watfordin välillä. Kaksi jälkimmäistä putosivat niukasti jumboksi jääneen Norwichin seuraksi Championshipiin. Teemu Pukin edustaman Norwichin putoaminen oli varmistunut jo ennen päätöskierrosta.

Myös näille seuroille pelissä olivat isot rahat. Jopa Valioliigan häntäpään joukkueet saavat tv-rahaa 100 miljoonaa euroa.

Teemu Pukin (oik.) ensimmäinen kausi Valioliigassa päättyi putoamiseen.­

Bournemouthille putoaminen oli raskas isku. Seuran taloudellisessa raportissa paljastui, että edelliskaudella 88 prosenttia tuloista oli sidoksissa pelaamiseen Valioliigassa. Veroja edeltävät tappiot olivat kolminkertaistuneet edelliskaudesta, koska pelaajiin oli investoitu merkittäviä summia.

Tohtori Dan Plumley Sheffieldin yliopistosta on kertonut brittimediassa, että putoaminen aiheuttaa välittömän taloudellisen vahingon myös Watfordille.

Valioliigasta putoajille maksetaan niin sanottua laskuvarjorahaa, mikä auttaa talouden tasapainottamisessa, kun sarjataso vaihtuu.

Plumley arvioi laskuvarjorahan olevan noin 90 miljoonaa kolmen vuoden aikana. Jos niistä 40 miljoonaa tulisi tilille ensimmäisenä, 35 miljoonaa toisena ja 15 miljoonaa kolmantena vuonna, ero tuloissa olisi jo ensimmäisenä vuonna Championshipissä 60 miljoonaa euroa Valioliigassa pelaamiseen verrattuna.

– Se on välitön taloudellinen pudotus. Suurimmat taloudelliset vaikutukset näkyvät usein operatiivisissa maksuissa – pelaajien palkat ensisijaisena esimerkkinä, Plumley kertoi.

Norwich ei lähtenyt kulutusjuhlaan Valioliigassa, joten sille putoaminen ei ole niin iso kolaus. Bournemouthilla ja Watfordilla voi puolestaan olla edessään ankeat ajat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?