Yksityisen ManU-museon omistava Jere on huolissaan ystävistään: ”Elämästä puuttuu tällä hetkellä aika iso pala”

Manchester Unitedin kannattaja Jere Virtanen kaipaa jalkapallon yhteisöllisyyttä.

Jere Virtasella on ManU-museossaan katsomo, jossa hän seuraa ystäviensä kanssa otteluita. Nyt tuo ilo on viety pois.

30.4.2020 10:48 | Päivitetty 30.4.2020 13:40

Jere Virtanen, 34, huomaa yhä pettyvänsä viikko toisensa jälkeen, vaikka kyllä hän oikeasti jo tietää Valioliigan olevan koronatauolla.

– Otteluiden ympärille on rakentunut niin valtavan suuri yhteisöllisyys. Sen poissaolon huomaa konkreettisesti pelipäivinä, Virtanen kertoo.

– Kaipaan myös pelien tuomia tunnereaktioita. Niin hullulta kuin se tässä tilanteessa tuntuukin sanoa, elämästä puuttuu tällä hetkellä aika iso pala.

Virtanen on valtavan kova Manchester Unitedin fani. Niin kova, että hän on pystyttänyt yksityisen, kansainvälisestikin arvostetun ManU-museon Helsinkiin.

Valioliigan seuraaminen on Virtaselle elämäntapa. Kaikista eniten hän kertoo kärsineensä siitä, ettei ole nyt päässyt katsomaan Manchester Unitedin otteluja paikan päälle.

– Tapaan niillä reissuilla eri puolilla maailmaa asuvia ystäviäni. Kyse ei ole vain pelin katsomisesta vaan niistä kaikista sosiaalisista kohtaamisista, kun esimerkiksi parannamme pubissa Unitedin ongelmat.

– Aina kun edellinen reissu on tehty, alkaa jo seuraavan odottaminen...

Toiseksi eniten Virtanen kaipaa pelien seuraamista ystäviensä kanssa koti-Suomessa: yhteisiä tunnereaktiota, hyviä tai pahoja.

Jere Virtanen on myös yksi Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen omistajista. Jalkapallon lisäksi hän kaipaa koripalloyhteisöä.

Maailma on kriisissä, ja urheilusta murehtiminen saattaa tuntua vallitsevassa maailmantilanteessa hullulta, kuten Virtanenkin myöntää. Mutta asiaa voi tarkastella pintaa syvemmältä.

– Kyllä minä olen aidosti todella huolissani monista tuntemistani futisfaneista, joiden koko sosiaalinen lähipiiri on muodostunut jalkapallon ympärille. Olen miettinyt paljon, kuinka he voivat nyt, Virtanen sanoo.

– Toinen suuri huolenaihe on tietenkin itse korona. Monta hyvää brittituttuani on saanut tartunnan. Valitettavasti menehtyneitäkin tulee.

Ei urheilumaailma täysin ole pysähtynyt. Virtanen kertoo panneensa merkille, että puutostilasta kärsivät fanit ovat alkaneet itse tuottaa urheiluaiheista sisältöä esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Hän on itsekin aloittanut ystävänsä kanssa Unitedin asioita käsittelevän Unelmien Teatteri -podcastin.

– Olen kokenut urheilusta puhumisen terapeuttisena. Ehkä voin samalla helpottaa edes joidenkin tuskaa.

Virtasen oli tarkoitus avata yksityismuseonsa maaliskuun lopulla. Avajaisiin oli tulossa ManUn pelaajia, mutta seremonia jouduttiin siirtämään.

Lisäksi Virtanen on ruokkinut urheilunnälkäänsä katsomalla vanhoja pelejä ja jalkapalloaiheisia dokumentteja.

Urheilun pysähtymisestä kärsiville kohtalontovereilleen hänellä on pari vinkkiä:

– Ykkösvinkkini on ehdottomasti kirjojen lukeminen. Kirjoja lukemalla aivot vapautuvat. Se on terapeuttista.

– Hyväksi keinoksi olen havainnut myös podcastien kuuntelemisen. Podcastit ja muut lähetykset ilmestyvät yleensä tiettyinä päivinä, joten niiden ympärille voi rakentaa viikkorytmiä, kun urheilua ei ole.

Virtanen kaipaa urheilua niin kovin, että käynnisti Manchester Unitedia käsittelevän podcastin.

Kun tarkastelet asiaa fanin näkökulmasta, pitäisikö Valioliigaa pelata vielä tällä kaudella?

– Olen hieman jäävi, mutta mielestäni kausi pitäisi lopettaa tähän. Jalkapallon merkitys on suuri, mutta mitään riskejä ei pitäisi ottaa. Vaikka pelit pelattaisiin tyhjille katsomoille, pelaajat saattaisivat olla vaarassa. Yksikin kuollut pelaaja tai katsoja on liikaa.

Olet ManU-fani. Pitäisikö Liverpoolille myöntää siinä tapauksessa mestaruus?

– Jos tästä asiasta löytää yhdenkin kultareunuksen, niin se on Liverpoolin tilanne. Onhan se käsittämätöntä, että epidemia puhkesi juuri tällä kaudella. Olen kuullut, että eivät heidän faninsakaan halua voittaa mestaruutta tällä tavalla. Eihän pyttyä voida jakaa, kun teoriassa muillakin oli vielä mahdollisuus voittaa. Annetaan heille 75 prosenttia pokaalista!

  • Ota yhteyttä: Pilasiko korona suosikkiurheilusi seuraamisen? Jaa tarinasi ja vinkkisi vieroitusoireisiin net.urheilu@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?