Kommentti: Sheffield United on palannut Valioliigaan jäädäkseen - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sheffield United on palannut Valioliigaan jäädäkseen

Sheffield Unitedin alkukausi osoittaa, että vahva identiteetti voi viedä nimettömänkin joukkueen korkealle, kirjoittaa Lari Seppinen.

5.12.2019 23:28

Bramall Lanella on ollut viime vuosina aihetta juhlaan. Sheffield United nousi keväällä 2017 kuuden Ykkösliiga-kauden jälkeen Championshipiin ja viime keväänä Valioliigaan.

Torstai-iltana bileet päättyivät hetkeksi, kun Newcastle haki Allan Saint-Maximinin ja Jonjo Shelveyn maaleilla 2–0-vierasvoiton.

Syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Sheffieldiläisseura piipahti viimeksi Valioliigassa 2006-07. Nyt visiitti ei jää ranskalaiseksi.

United oli kauteen lähdettäessä suuri putoajasuosikki, mutta yhtenäinen nippu on jatkanut siitä, mihin aiemmin jäi. Se ei hävinnyt loka-marraskuussa otteluakaan, vaikka vastassa olivat esimerkiksi Arsenal, Manchester United ja Tottenham.

Chris Wilder saapui manageriksi 2016. Hän edusti Unitedia pelaajana ja tuntee toimintakulttuurin kuin omat taskunsa.

Kaupunki hengittää jalkapalloa ja on ylpeä historiastaan. Vuonna 1855 rakennettu Bramall Lane on maailman vanhin jalkapallostadion, jossa yhä pelataan ammattilaistasolla. Amatööriseurojen Hallamin ja Sheffield FC:n välillä käydään maailman vanhin jalkapallon paikallisottelu.

Johtoporras ei rellestänyt kesällä, vaikka sisäinen siirtoennätys rikkoutuikin useaan kertaan. Lys Mousset oli erinomainen täsmähaku hyökkäykseen. Bournemouth-epäonnistuja on tulikuumassa vireessä ja tehnyt tai alustanut yli 70 prosenttia sarjanousijan maaleista.

Phil Jagielka ei mahdu avauskokoonpanoon, mutta tuo kokemattomaan joukkueeseen kilometrejä huipulta.

Wilder profiloituu vanhan koulukunnan managerina, mutta ei väheksy taktiikoita. Viime vuonna kohinaa herätti kolmen topparin systeemi, jossa laitimmaiset topparit nousivat hyökkäysten tueksi. Poikkeuksellinen tyyli aiheutti hämmennystä vastustajissa.

Vaatimustaso on tapissa. Wilder huokui pettymystä tasapeleistä Manchester Unitedia ja Tottenhamia vastaan. Enemmän oli saavutettavissa.

Ei ole ihme, että aiemmin nimetön valmentaja ja tuntemattomat pelaajat ovat nousseet ison suurennuslasin alle. Menestyminen on taas yksi osoitus yhteisöllisyyden, yhteispelin ja vahvan identiteetin voimasta.

Newcastle katkaisi hurmion hetkeksi, mutta romahduksen vaaraa ei ole ilmassa – jos vain avainpelaajat pysyvät terveinä. Identiteettiä on rakennettu niin pitkään, että se kantaa korkealle.

Perinteisessä teräskaupungissa kirjoitetaan yhtä valioliigakauden komeimmista tarinoista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?