Entinen Liverpoolin pelaaja sai musertavan diagnoosin 29-vuotiaana vain kuukausia unelmahäidensä jälkeen – ”Kovin paikka on miettiä...” - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Entinen Liverpoolin pelaaja sai musertavan diagnoosin 29-vuotiaana vain kuukausia unelmahäidensä jälkeen – ”Kovin paikka on miettiä...”

Stephen Darby suunnitteli onnellisena tulevaisuutta tuoreen vaimonsa kanssa, kun sai kuulla sairastavansa parantumatonta tautia.

Stephen Darby kuvattuna heinäkuussa 2019.­

24.11.2019 21:18

Urallaan mm. Liverpoolia, Bradfordia ja Boltonia edustanut jalkapalloilija Stephen Darby ei unohda viime vuoden syyskuussa käymäänsä keskustelua lääkärin kanssa. Hän sai kuulla sairastavansa motoneuronitauti ALSia.

ALS on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. Se johtaa usein kuolemaan 3–5 vuoden päästä sairastumisesta.

Sairauteen ei ole parannuskeinoa.

Darby halusi tietää lääkäriltä tarkalleen, missä mennään.

– Jos kysytään oletko täällä vuoden kuluttua, vastaus on kyllä. Jos kysytään oletko täällä kolmen vuoden kuluttua, vastaus on todennäköisesti, Darbylle kerrottiin.

Darby kertoi asiasta Daily Mailin haastattelussa.

Hän oli ennen musertavaa diagnoosia mennyt naimisiin elämänsä rakkauden, Englannin maajoukkuepelaaja Stephanie Houghtonin kanssa.

– Kesäkuussa naimisiin ja sitten ne uutiset syyskuussa, kun yrittää suunnitella tulevaisuuttaan. Sellainen on tietysti musertavaa, mutta hän (vaimo) on ollut uskomaton – inspiraatio ja peruskivi, Darby sanoi.

Stephen Darby ja vaimo Stephanie Houghton viime kesänä Bradford–Liverpool-ottelun yhteydessä.­

Darby kertoo, ettei murehdi kohtaloaan koko ajan. Hän on huolissaan ennen kaikkea läheistensä puolesta.

– Kovin paikka on miettiä, miten asia vaikuttaa vaimooni, isääni, äitiini, veljeeni ja ystäviini. En voinut uskoa sitä (sairastumista), koska sellaisen ei voinut kuvitella osuvan omalle kohdalle. Se ei edelleenkään tunnu todelliselta, Darby kuvaili.

”Pystyn yhä tekemään asioita”

Sairastamisen käsittely on iskenyt rajusti päin näköä. Darby halusi kuntouttaa itseään, mutta hänen kotonaan käyneet kuntouttajat lopettivat hommansa nopeasti. Viesti oli selvä: ei toivoa.

Silti Darby vakuuttaa katsovansa tulevaisuuteen toiveikkaana.

– Ei ole järkeä vain olla alamaissa ja miettiä asiaa joka päivä. Se olisi ajanhukkaa. Pystyn yhä tekemään paljon asioita. Ei ole syytä jäädä säälimään itseään, Darby sanoi Daily Mailille.

Stephen Darby (vas.) Liverpoolin pelaajana ottelussa Hertha Berliniä vastaan heinäkuussa 2008.­

Darby on perustanut nimeään kantavan hyväntekeväisyyssäätiön, joka on kerännyt jo 400 000 puntaa.

Esimerkiksi viime kesänä Liverpool ja Bradford pelasivat harjoitusottelun, jonka tuottoja ohjattiin Darbyn säätiölle.

”Voi olla kiitollinen”

ALS nousi tapetille myös viime syyskuussa, kun Glasgow Rangersin entinen kapteeni Fernando Ricksen kuoli tautiin 42-vuotiaana. Hän oli sairastunut 2013.

Viime vuoden lopulla uutisoitiin, että entinen Tapparan ja Jokipoikien jääkiekkoilija Scott Matzka kuoli ALSiin 40-vuotiaana.

Darby yrittää Englannissa pitää kiinni elämästään niin hyvin ja pitkään kuin vain voi.

– Joinakin päivinä on alamaissa, mutta sitten tajuaa, että löytyy aihetta hymyynkin. On paljon asioita, joista voi olla kiitollinen. Minulla on ympärilläni paljon uskomattomia ihmisiä. Jotain, minkä vuoksi elää, Darby sanoi.

ALSin aiheuttajaa ei toistaiseksi tunneta. Tautia sairastaa Suomessa Terveyskirjaston mukaan noin 350 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?