Kommentti: Väistämätön tapahtui Tottenhamissa – Mauricio Pocchetino sai potkut - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Väistämätön tapahtui Tottenhamissa – viime kevään finaalitappio pitkitti välttämätöntä uudistumista

Mauricio Pochettino joutuu etsimään uuden työnantajan.

Mauricio Pochettino joutuu etsimään uuden työnantajan.

Julkaistu: 19.11. 22:45

Mauricio Pochettino teki upeaa työtä, mutta hänen ja Tottenhamin olisi pitänyt jatkaa eri suuntiin jo kesällä, kirjoittaa IS:n valioliigakirjeenvaihtaja Lari Seppinen.

https://www.is.fi/valioliiga/art-2000006314414.htmlTottenham erotti tiistai-iltana managerinsa Mauricio Pochettinon. Ratkaisu ei ollut yllätys, sillä joukkue on Valioliigassa vasta 14. sijalla. Liigacupissa tuli alkusyksystä lähtö alasarjojen Colchesterille ja Mestarien liigassa surkeuden kruunasi 2–7-kotitappio Bayern Münchenille.

Pochettinon potkut oli sikäli yllätys, että argentiinalainen teki valtavan päivätyön aiemmin ailahdelleen organisaation kehittämiseksi nykypisteeseen. Prosessi huipentui viime keväänä Mestarien liigan finaaliin, jossa tuli katkera tappio Liverpoolille.

Viime kevät oli prosessin kulminaatiopiste. Manageri myönsi kesällä, että Pohjois-Lontoossa olisi koittanut uusi aika, jos joukkue olisi voittanut finaalin. Pakkomielle pokaaliin piti Pochettinon pestissä.

Se oli virhe. Pochettino oli repinyt nykyisestä nipusta kaiken, mitä siitä oli revittävissä. Hän ei ollut saanut kahteen siirtoikkunaan hankinnan hankintaa ja kesälläkin kokoonpano laajentui vain kolmella pelaajalla.

Alkukauden sekasortoa kukaan ei osannut odottaa, mutta synkät pilvet leijuivat kesällä ilmassa. Christian Eriksen uhkui julkisuudessa lähtöhaluja, mutta ei saanut haluamaansa siirtoa. Myös moni muu avainpelaaja on flirttaillut maisemanvaihdon kanssa.

Samaa soppaa yritettiin hämmentää vielä kerran uudelleen, jolloin tuloksena oli vain pohjaan palanut pakkopulla. Raportit joukkueen sisäisistä jännitteistä vain lisäsivät sekasortoa. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että Pochettinon ja Tottenhamin teiden olisi pitänyt erkaantua jo kesällä. Jokainen menestyvä organisaatio tarvitsee tasaisin väliajoin uudistuksen tuomaa raikkautta pelaajistossa tai valmennuksessa.

Pochettino jää Tottenhamin suurten managerien joukkoon, vaikka ei viiden ja puolen kauden aikana voittanut yhtään pokaalia. Pochettinon voittoprosentti on seuran historian neljänneksi suurin. Edellä olevista Frank Brettell, Arthur Turner ja Andre Villas-Boas valmensivat alle 100 ottelua. Pochettino luotsasi Tottenhamia lähes 300 peliä.

Mauricio Pochettino jää Tottenhamin managerilegendojen joukkoon.

Mauricio Pochettino jää Tottenhamin managerilegendojen joukkoon.

Vaikka viimeinen kolme- ja puolikuukautinen jätti karvaan jälkimaun, Tottenhamissa on syytä nostaa hattua Pochettinolle. Hänen perintönsä elää vakautena toimintakulttuurissa seurassa, mikä haki suuntaansa vuosikymmenen taitteessa. Tuolloin oli vaikea mieltää Tottenhamia Pohjois-Lontoon ykköseksi ohi Arsenalin ja tasapainoiseksi Valioliigan neljän parhaan seuran joukkoon kuuluvaksi nipuksi.

Tottenhamin tulevaisuuden määrittää haastava Pochettinon seuraajan valinta. Jatkajan olisi jalostettava joukkue seuraavalle tasolle tuhoamatta Pochettinon perintöä. Tämä ei ole tehtävänä helpoimmasta päästä.