Kommentti: Norwich ja Watford tarjoavat päinvastaiset esimerkit – Maltti on valttia taistelussa sarjapaikasta

Julkaistu:

Valioliiga
Norwich valahti jumboksi, mutta seurajohto tuskin sortuu paniikkiratkaisuihin tiukassa tilanteessa, kirjoittaa Lari Seppinen.
Kyseessä oli ”kuuden pisteen ottelu”, kun Norwich ja Watford kohtasivat jumbokamppailuissa.

Kumpikin pelaa tuskaista syksyä. Ennen kohtaamista Watford oli tarponut 11 ottelua voitotta, Norwichilla oli kuudesta edellispelistä viisi tappiota ja tasapeli.

Norwichin ja Teemu Pukin tuska syveni. Watford haki vieraspisteet ja pudotti Norwichin peränpitäjäksi. Pukille ottelu oli seitsemäs peräkkäinen maaleitta.

Seurat tarjoavat joka tapauksessa päinvastaiset esimerkit, miten kurimukseen ajautuessa voi toimia: Voi luottaa kärsivällisesti omaan toimintaan tai painaa paniikkinappulaa välittömästi.

Watford on valmentajien hollitupa, jonne erilaista yrittäjää saapuu ovista ja ikkunoista. Kuluvalla vuosikymmenellä on kokeillut 11 eri käskijää, joista Quique Sanchez Flores valmentaa nyt toista kierrosta.

Keväällä 2016 erotettu espanjalainen palkattiin uudelleen, kun Javi Gracia sai syyskuussa potkut neljän kierroksen jälkeen. Viime kaudella Gracia johti Watfordin valioliigahistorian parhaaseen tulokseen, 11. sijalle ja Englannin Cupin finaaliin.


Sanchez Flores koki aiemmalla yrityksellään saman kohtalon: Valioliigan 13. sija ja Englannin Cupin välierä eivät tyydyttäneet seuran omistavaa oikukasta Pozzon italialaisperhettä.

Norwich luottaa sen sijaan Daniel Farkeen. Saksalaisluotsin avauskausi 2017-18 vei Championshipissä keskikastiin. Se ei tyydyttänyt intohimoista futiskaupunkia, mutta Farke sai aikaa kehittää peliä ja pelaajia.

Seurajohto teki strategisen päätöksen investoida nuoriin lupauksiin ja etsiä halvalla verrattain nimettömiä pelaajia, joita valmennustiimi puskisi uudelle tasolle. Toinen kausi räjäytti pankin, ja Norwich marssi Valioliigaan.

Suomalainen jalkapallo voi myös kiittää valittua linjaa: Seurajohto ja Farke näkivät Teemu Pukissa potentiaalin. Ilmaissiirrolla saapunut suomalainen on siksi kasvanut kokeneella iällä valioliigatason ykköskärjeksi.

On vaikea nähdä, että strategiaansa luottava Norwich antaisi potkuja erinomaista työtä tehneelle Farkelle. Watfordissa kauden toiset valmentajapotkut ovat jopa todennäköiset, jos tulosta ei tule tasaisen nopeasti.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa johtaa urheiluorganisaatiota. Silti, jos molemmat joukkueet putoaisivat keväällä, Norwichin lähitulevaisuus näyttäisi kirkkaammalta – kiitos pitkäjänteisen toimintakulttuurin, mikä estää hetken mielijohteesta juontavat paniikkiratkaisut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt