Luvut kertovat karua kieltä Teemu Pukin maalivireestä Valioliigassa – onko Pukki-party jo ohi?

Julkaistu:

Jalkapallo
Teemu Pukin syksy on ollut alakuloa Norwichissa ja riemua Huuhkajissa.
Onko Pukki-party jo ohi? kysyy arvostetun The Athletic -lehden toimittaja Michael Cox juttunsa otsikossa.

Kysymys on tällä hetkellä mitä ajankohtaisin. Siihen voi vastata vain, että on ja ei ole. On niin pirun kuivaa ja ensi viikolla nähdään kaikkien aikojen juhlat.

Norwich Cityn hyökkääjä Teemu Pukki on jäänyt ilman maalia kuudessa viime ottelussaan Valioliigassa. Jonkinlaista taantumaa toki osattiin odottaa hurjan alun jälkeen – kuusi maalia viidessä ottelussa – mutta luvut vahvistavat, että pudotus on ollut pelättyä jyrkempi.

Huuhkajien hyökkääjä Teemu Pukki on tehnyt seitsemän maalia kuudessa viime EM-karsintaottelussaan. Ensi viikon perjantaina on luvassa Pukki-partya, kun Suomi todennäköisesti varmistaa historiallisen EM-kisapaikkansa kotiottelussa Liechtensteinia vastaan.

Pukki täppäsi pari koppaa viime karsintaottelussa Armeniaa vastaan, joten hän ei ole kadonnut kuvasta tai mystisesti menettänyt maagista maalikykyään.

Sinänsä on aivan sama, onnistuuko Pukki maalinteossa Liechtensteinia vastaan. Jos Suomi hankkii kisapaikan, ketkä maalit tekevätkin, kisapaikka on tullut pitkälti Pukin upean kokonaispanoksen kruunaamana.

Tauko valioliigakurjuuteen?

Paluu maajoukkueeseen tarjoaa Pukille tervetulleen tauon valioliigakurjuuteen. Norwich vajoaa taulukossa kuin kivi. Se ei pääse enää kunnolla edes maalipaikkoihin, ja tappioita sataa niskaan yksi toisensa perään.

Athletic laski, että Pukin maaliodottama (xG) on pudonnut ensimmäisten viiden pelin 2,7:stä kuudessa viime pelissä 1,4:ään.

Pukki ei ole saanut kaipaamaansa tarjoilua. Yksi syy on Norwichin rajallisissa resursseissa. Joukkue on nätistä pelaamisestaan ja ideologiastaan huolimatta Valioliigan kevytsarjalaisia.

Samaan aikaan yllätysetu on kulunut. Vastustajat ovat opiskelleet Norwichin vahvuudet ja heikkoudet, minkä jälkeen ne luonnollisesti ovat eliminoineet vahvuudet ja iskeneet heikkouksiin.

Jälki on ollut itäangialaisittain rumaa. Norwich on päästänyt 11 ottelussaan 26 maalia, mikä ei ole Pukin vika.

Kun omissa soi jatkuvasti, hyökkäyksissä pitäisi onnistua samoilla tappotehoilla kuin alkukaudesta.

– Muutamat viime pelit ovat olleet kovia hänelle (Pukille). Olen kriittinen myös hyökkäyslinjalle hänen takanaan, manageri Daniel Farke sanoi viikonloppuna Norwichin kärsittyä 0–2-vierastappion Brightonille.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty sitä, että Pukki pudotettaisiin peliryhmityksessä nykyistä alemmaksi pelaamaan, jotta hänen eristämisensä ei olisi niin helppoa. Pukin työmoraali on pysynyt erittäin korkeana vaikeinakin aikoina.

Jotakin yllättävää manageri Farken täytyy keksiä, vaikka kokenut maalivahti Tim Krul paasasikin vanhan mallin puolesta.

– Meidän täytyy uskoa filosofiaamme. Manageri antaa meille kaiken tarvittavan, mutta emme tee asioita oikein kentällä. Meistä jokaisen täytyy katsoa peiliin, Krul sanoi Norwich Evening Standardin mukaan.

Norwich on voittanut Valioliigassa tällä kaudella vain kaksi ottelua, viimeksi Manchester Cityn syyskuun 14. päivänä: lukemat 3–2 ja Pukki teki Norwichin voittomaaliksi jääneen kolmannen osuman.

Sen jälkeen ei ole Pukki maalannut – Valioliigassa. Samalla ovat hiljenneet arviot siitä, onko Pukki 15, 20 vain 25 miljoonan arvoinen pelaaja ja myykö Norwich hänet tammikuussa.

Norwich tarvitsee juuri nyt maaleja, ja juuri Pukki niitä voisi tehdä. Norwich kohtaa ennen maaottelutaukoa Watfordin kotonaan perjantaina.

Watford on ainoa joukkue taulukossa Norwichin alapuolella. Se ei ole voittanut otteluakaan.

– Meidän on herättävä. Olemme saaneet varoituslaukauksia, joten nyt pitää ryhdistäytyä, Krul sanoi.

Suomalaisittain olisi hienoa, jos Pukki verryttelisi Liechtenstein-ottelua varten Watfordin kumoon hattutempulla ja sitten tykittäisi Suomen ”kaikkien aikojen ottelussa” Huuhkajat kisoihin.

Kumpi on todennäköisempää juuri nyt?

Suomi etenee arvokisoihin!

Pukki-party ei ole ohi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt