Kommentti: Chelsea on pudonnut kärkiseurojen kyydistä – Liverpool-peli paljasti karun tasoeron

Julkaistu:

Kommentti
Chelsean puolustus vuotaa kuin seula, kirjoittaa Lari Seppinen.
Kun Chelsea juhli keväällä 2017 Valioliigan mestaruutta, Liverpool majaili sarjassa 17 pisteen päässä neljäntenä.

Jürgen Klopp oli tuolloin valmentanut ensimmäisen kokonaisen kautensa Liverpoolissa. Saksalaisen seurakulttuuria ravistellut muutostyö oli vasta alkanut. Chelsea eli puolestaan viimeistä kukoistuskauttaan Antonio Conten höyryillä.

Kaksi vuotta on hektisessä jalkapallomaailmassa ikuisuus. Tuossa ajassa valta-asemat ovat keikahtaneet päinvastaisiksi, kuten Liverpoolin 2–1-voitto Stamford Bridgellä osoitti. Jo viime kaudella toiseksi sijoittuneen Liverpoolin ja sarjakolmosen Chelsean välillä oli 25 pistettä.

Vielä kaudella 2016-17 Chelsea oli äärimmäisen tarkasti hiottu koneisto, joka ei jättänyt mitään sattuman varaan. Liverpool kipuili pelillistä kasvuprosessiaan ja puolustuspään ongelmia.

Klopp on muovannut muutamassa vuodessa Liverpoolista murskaavan koneiston, joka on hallitseva Mestarien liigan voittaja ja Manchester Cityn ainoa varteenotettava haastaja Valioliigassa. Chelseaa valmentaa keltanokka Frank Lampard, jonka pelitapa näkyy kentällä korkeintaan välähdyksittäin.

Lampard haluaa joukkueensa painavan hyökkäyksiä vauhdikkaasti ja suoraviivaisesti kentän yläkolmannekselle. Kun väylät umpeutuvat, sormi menee suuhun ja peli puskemiseksi. Mason Mountin ja Tammy Abrahamin läpimurrot ovat pelastaneet paljon.

Lampard tarjoaa elämysfutista, jossa verkko heiluu kummassakin päässä kenttää. Se ei tuota pidemmän päälle menestystä. Toki päävalmentaja ansaitsee kunniaa nuorten rohkeasta peluuttamisesta. Mount ja Abraham ovat osoittaneet, että myös kärkiseurat voisivat antaa rohkeasti vastuuta omille huipputalenteilleen.

Puolustus on samanlaisessa jamassa kuin Liverpoolilla muutama vuosi sitten. Lampard on vaihdellut kolmen ja neljän linjan välillä. Kurt Zouma on joutunut tikunnokkaan näyttävien virheidensä vuoksi, mutta Chelsea on puolustanut joukkueena hajanaisesti.

Lontoolaisjätti on päästänyt kuudessa pelissä 13 maalia. Se on kolmanneksi eniten Valioliigassa. Kun pelitapa on repaleinen, eikä paikkaa materiaalin puutteita, ero sarjan ehdottomaan kärkeen syvenee.

Chelsea juhli keväällä 2017 mestaruutta. Seuraavaa ei ole hetkeen näköpiirissä. Nykyisellään jopa kuuden joukkoon tekee tiukkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt