Teemu Pukkia auttanut valmentaja kertoi suomalaishyökkääjän heikkoudesta, joka on nyt tiessään – pelko jarrutti pitkään nousua huipulle

Julkaistu:

Valioliiga
Valmentaja Alexander Zorniger auttoi epäonnistumisia pelänneen Teemu Pukin kohti tähtiä.
Teemu Pukki, 29 vuotta, on noussut kypsällä iällä maailman puhutuimpien jalkapalloilijoiden joukkoon.

Valioliigan maalipörssin voittotaisteluun syyskaudella ilmoittautunut Pukki näyttää löytäneen henkisen kotinsa Norwich Citystä, jonka paidassa hän voitti viime kaudella Championshipin maalikuninkuuden.

Nuorella iällä Sevillaan lähtenyt Pukki haki HJK:sta vauhtia ja pääsi sitten Saksaan Schalke 04:n riveihin ollen peliaikaansa nähden tehokas Bundesliigassa.

Avauskokoonpanon paikkaa Pukki ei kuitenkaan onnistunut lunastamaan. Hän siirtyi Skotlannin suurseuraan Celticiin, jonka paidassa vietetty kausi oli pettymys.

Pukki siirtyi tanskalaisseura Bröndbyhyn ja kasvoi neljän kauden aikana todelliseksi huippupelaajaksi ja ennen kaikkea huippu-urheilijaksi. Yksi suurimmista tekijöistä oli joukkueen päävalmentajaksi kesällä 2016 tullut saksalainen Alexander Zorniger.

Kahdella ensimmäisellä kaudellaan yhdeksän liigamaalia tehnyt Pukki teki Zornigerin alaisuudessa ensin 20 ja sitten 17 osumaa.

– Suurimmat muutokset harjoittelussani ja elämässäni tulivat varmaan Tanskan-aikoina. Zorniger laittoi koko joukkueen kuntoon. Ensimmäisenä kesänä hänen alaisuudessaan treenattiin kovasti, Pukki kertoo Viaplayn Inside Teemu Pukki -dokumentissa.

– Kun tajusin olevani kovassa kunnossa, pystyin tekemään enemmän töitä myös puolustuksellisesti ja juoksin enemmän kentällä.

Pukin ruokavalio oli muuttunut jo vähän aiemmin, kun hän tapasi nykyisen vaimonsa Kirsikan. Ravintoloissa syöminen, pikaruoka ja kotiinkuljetukset vaihtuivat terveellisempään kotiruokaan.

Paremman fyysisen kunnon ja kokonaisvaltaisemman pelaamisen ohella Pukki kehittyi Tanskan-vuosinaan ennen kaikkea henkisesti.


Pukki on kertonut, että ennen häntä pelottivat epäonnistumiset. Yksi mokattu maalipaikka saattoi alistaa hänet eikä seuraavistakaan suorituksista tullut mitään. Bröndbyssä mies pantiin kuntoon paitsi fyysisesti myös henkisesti.

– Teemu tarvitsee ympäristön, jossa niin hänen vahvuuksiaan kuin heikkouksiaan kunnioitetaan. Yksi hänen heikkouksistaan oli aiemmin, että hän antoi joissain tilanteissa liian nopeasti periksi. Oli tilanteita, joissa hän pelasi vahvaa puolustajaa vastaan ja saattoi sanoa itselleen, että tämä jätkä on liian hyvä minuun verrattuna, Zorniger kertoo dokumentissa.

Zorniger sanoo, että Pukkia täytyi välillä ”potkia perseelle”. Vähitellen hyökkääjä vahvistui.

Alkusyksyn aikana Pukki on maalannut Valioliigassa jo suurseuroja Liverpoolia, Chelseaa ja Manchester Cityä vastaan sekä tykittänyt hattutempun Newcastlen verkkoon.

Maailman parhaat puolustajat kuten entinen joukkuekaveri Celticistä Virgil van Dijk eivät hetkauta Huuhkajien ykköstykkiä, joka on tehnyt maajoukkueen kahdeksasta EM-karsintamaalista viisi.

Zorniger painottaa uskovansa kaikkien Pukin valmentajien puhuneen hänelle samoista asioista ja jalostaneen suomalaishyökkääjää.

Ennen kaikkea:

– Kukaan muu kuin Teemu itse ei ole tuonut häntä nykyiselle tasolleen.

Norwich kohtaa lauantaina Valioliigan ottelussa vieraskentällä Burnleyn. Viasatin näyttämä ottelu alkaa kello 17.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt