Kolumni: Erikoinen aasinsilta johtaa Teemu Pukin kotikentältä Lemminkäisen temppelin kaivauksiin

Julkaistu:

kolumni
Suomi hengittää ja sykkii Pukki-aikaa, kirjoittaa Tuomas Manninen.
Bockin suvun saaga kertoo Lemminkäisen temppeliin suljetusta kulta-aarteesta. Vaikka Ior Bock surmattiin vuosia sitten, etsijöitä tulee Sipoon Gumbostrandiin joka kesä eri puolilta maailmaa. Bock oli alkujaan Svedlin eikä siis pukki ollenkaan, vaikka korosti pukkiuden seksuaalienergiaa ja kiimaa, ollen myös johtava joogi, joka ravitsi itseään omalla vitamiinirikkaalla spermallaan.

Nyt olemme saaneet uuden Pukki-saagan. Erilaisen, Luojan kiitos. Päähenkilö Teemu Pukki on Pukki syntyjään. Aito Pukki toisin kuin vale-Bock. Valepukin Lemminkäisen temppelin tilalla on Carrow Road, jossa Pukki laiduntaa maaleja ja tekee sieltä ryöstöretkiä ympäri Englantia. Ahne hän on. Maaliahne. Ja vaikka kullan hinta on Trumpin sekoiluiden vuoksi nousussa, Norwichille Pukin maalit ovat kultaakin kalliimpia.

Erikoinen aasinsilta johtaa Carrow Roadilta Lemminkäisen temppelin kaivauksiin. Norwichin nykyistä kotikenttää edeltänyt Nest sijaitsi kalkkikivilouhoksessa ollen vaarallinen ei vain vastustajille, vaan kaikille. Yleisö sai niskaansa kivivyöryjä. Eniten vaarassa olivat kulmureiden antajat.

***

Suomi hengittää ja sykkii Pukki-aikaa.

Olin lauantaina töissä ja havahduin, kun Sanomatalon ulkopuolella puhkesi huutomyrsky. Ihmettelin, mutta ajattelin, että kyllä kaupunkiin ääntä mahtuu, ja kaikenlaista voi olla tekeillä. Sitten urheilutoimituksesta kiiri sana, että Pukki oli syöttänyt maalin. Kohta sisään kantautui uusi huutomyrsky, edellistä rajumpi. Arvasin jo. Pukki oli tehnyt maalin. Urheilubaari riemuitsi.

Olemme mielenkiintoisessa tilanteessa. Suomalaiset ottivat Englannin liigan omakseen 70-luvulla TV2:n lauantailähetysten myötä. Silloin löytyivät suosikkijoukkueet. Tutuissani on paljon Ipswich Townin kannattajia. Sattuneista syistä. Yhtään Norwichin fania en tunne. Naapurikaupunkien joukkueet ovat paikalliskilpailijoita. En sano verivihollisia, sillä kuvittelisin Suffolkin ja Norfolkin kreivikunnissa asuvan rauhaa rakastavia ihmisiä. Harvoin Kaakkois-Englannista ikäviä uutisia kuulee. Paljon enemmän särmää on Kotkassa, Kymenlaakson tehdas- ja satamakaupungissa, ”savolaisten Amerikassa”, missä Pukki-saaga sai alkunsa, kun Teemu Eino Antero Pukki syntyi 29.3.1990.

Kaupungin kovin kaveri sitten Pertsan ja Kilun.

Tai Pertsan. Tai jopa Pertsaakin kovempi.

***

Jokainen haluaa palan Pukkia. Minäkin, vaikka kaukaa joudun hakemaan. Ikoniseksi muuttui The Athleticin julkaisema kuva 13-vuotiaasta Pukista pipo päässä, pallo sylissä ja kaiho katseessa pallopoikana Arto Tolsa Areenalla. Sen otti Pekka Vainio, tunnettu myös luontokuvaajana. No, Vainio oli lokakuussa 1978 Kirkonmaalla kantakessuna ja veti ensimmäiset sulkeiseni. Vainio myös ikuisti Pukin ensimmäisen maalin Tolsalla. Itsekin olen siis siellä esiintynyt, kesällä 1979 Rankin linnakkeen futisjoukkueen managerina. Hävisimme ruotsalaiselle koululaivalle ja siihen loppui managerin urani.
Toinen managerimme Markku Ritala ei lannistunut, vaan nosti Atlantiksen Veikkausliigaan.

Ja vielä...

Ei, ei, ei! Dota 2 -maailmanmestarien lempinimet ovat JerAx, Topson, ana, Ceb ja Notail. Huomatkaa pieni alkukirjain. E-urheilulla on vielä matkaa kansansuosioon.

Miksi ei Jesse ”E-Jeesus” Vainikka ja Topias ”Sinivalkoinen Tappaja” Taavitsainen. Tai jotain muuta piinallisen myötähävettävää, mutta kuitenkin niin rakasta.

Lisää Tuomas Mannisen kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt