Paukuttaako Teemu Pukki taas palloa rysään? Antti Muurinen muistaa vielä naljailevat kommentit suomalaisesta supertähdestä

Julkaistu:

Valioliiga
Henkinen kovuus on yksi Teemu Pukin tehokkaimmista aseista, kertovat Ilta-Sanomien haastattelemat asiantuntijat.
Yksi suomalaisnimi on nyt lähes kaikkien Englannin Valioliigaa seuraavien huulilla: Teemu Pukki.

Suomalainen on lyönyt ällikällä monet brittiläiset huippuasiantuntijatkin.

Britanniassa suorastaan haltioiduttiin Pukin iskettyä hattutempun eli kolme maalia Newcastlea vastaan viime viikonloppuna.

Myös Suomessa riemuitaan Pukin mahtivireestä.

– Pukki on aivan käsittämättömällä tasolla nyt, absoluuttisesti maailman huipulla, Ilta-Sanomien jalkapalloasiantuntija, valmentaja Marko Rajamäki hehkuttaa.


Tie huipulle on ollut pitkä ja mutkainen. Siksi Pukki osaa nyt nauttia. Hän on selättänyt urallaan useita vaikeita aikoja. Se kertoo henkisestä vahvuudesta ja sitoutuneisuudesta.

Pukki oli jo nuorukaisena ”lapsitähti”, jota vertailtiin muiden muassa Mikael Forsselliin, yhteen Suomen kaikkien aikojen hyökkääjistä.

Pukin valitseminen Suomessa 16-vuotiaana Vuoden poikapelaajaksi piirteli ruusuista tulevaisuutta.

Pelaaja debytoi Suomen pääsarjassa Veikkausliigassa 16-vuotiaana KooTeePeen pelaajana, ja vain taivas oli rajana.

Hyökkääjä siirtyi Sevillaan 2008, jolloin hän oli 17-vuotias. Homma lähti vauhtiin kelvollisesti seuran nuoriso- ja kakkosjoukkueissa.

Toisella kokonaisella kaudella Espanjassa alkoivat vaikeudet. Joukkueen valmentaja vaihtui, ja Pukki pudotettiin kuvioista.

Hän palasi Suomeen 2010 ja valitsi HJK:n. Espanjasta ei palannut kirkkain silmin tulevaisuuteen katsonut poikalupaus.

– Pukki on aina ollut nopea ja taitava, mutta silloin hän tuli aika lyötynä ja uitettuna takaisin Suomeen. Ja olihan hän silloin sellainen pienehkö nuori mies nykyiseen verrattuna, Pukkia HJK:ssa ja A-maajoukkueessa valmentanut Antti Muurinen muistelee.

Pukki kokosi itsensä nopeasti ja otti paikkansa HJK:n ykköskärkenä.

– Hänen henkinen kapasiteettinsa on valtavan kova. Silloin HJK:ssakin hän pystyi selättämään vaikeutensa ja löytämään itseluottamuksensa aika nopeasti. Sama vaikutti tapahtuvan myöhemmin Bröndbyssä, Muurinen sanoo.

HJK:n jälkeen Pukki pelasi saksalaisessa suurseurassa Schalkessa, josta hänen tiensä jatkui Celticiin, Skotlantiin.

Jälleen näytti tulevan seinä vastaan. Erittäin fyysinen Skotlannin Valioliiga ei näyttänyt sopivan Pukille.

Oli taas aika ottaa askel taakse, jotta pääsi kaksi eteenpäin.


Seuraava siirto 2014 Bröndbyhyn oli täysosuma. Pukki löysi itsestään huippu-urheilijan ja takoi maaleja Tanskassa hiki päässä.

Ilta-Sanomien jalkapalloasiantuntija, valmentaja Marko Rajamäki pitää juuri Pukin Tanskan-vuosia merkittävänä tekijänä sille, että pelaaja on nyt huipulla.

– Pukin nykyisessä pelaamisessa näkyy Tanskassa tehty työ ja viime kaudelta saatu itseluottamus Championshipissä. Nyt se jatkuu, ja vain Luoja tietää minne asti tämä vire jatkuu, Rajamäki sanoo.

Pukin onnistumiset Tanskassa pantiin merkille myös muualla. Norwich nappasi hyökkääjän viime kesänä ilmaisella siirrolla – ja osui kultasuoneen. BBC pohti viime viikolla, onko Pukki jopa kaikkien aikojen paras ilmaisen siirron pelaaja.

Championshipin maalikuninkuus ja valinta sarjan parhaaksi pelaajaksi viime kaudella kertoivat huippuonnistumisesta.

Norwichin sarjanousun jälkeen epäiltiin Pukin kykyjä maailman kovimmassa sarjassa. Moni muistutti Pukin vaikeuksista Skotlannin pääsarjassa.

Neljä valioliigamaalia kahteen peliin löi epäilijöille jauhot suuhun. Kukaan muu pelaaja ei ole koskaan tehnyt uransa kahdessa ensimmäisessä valioliigaottelussa neljää maalia.

Mitä Tanskassa sitten tapahtui? Pukista on puhuttu lahjakkuutena, joka ei aina olisi panostanut huippu-urheilijan elämäntapoihin vaaditulla kurinalaisuudella. Ehkä hän oivalsi huippu-urheilijan elämän viimeisetkin säädöt.

Antti Muurinen muistaa kuulleensa naljailevia kommentteja Pukin siirryttyä HJK:hon.

– Minulle soitettiin Kotkasta, että käske Teemun lopettaa se hampurilaisten syönti ja keskittyä urheilemiseen, Muurinen sanoi nauraen ja jatkoi:

– Laiska harjoittelija hän ei koskaan ollut. Teme on ollut nuoresta asti kunnollinen, tunnollinen ja kohtelias unelmavävy. Hänen kanssaan ei ole ollut mitään ongelmia.Rajamäki nostaa esille Pukin pelillisiä vahvuuksia.

– Pukista huokuu, että hän tietää kaiken mitä tekee kentällä. Lisäksi hän on tosi ahkera ja tekee paljon töitä. Kun Pukki pääsee hyvällä itseluottamuksella tekopaikalle, hän kyllä viimeistelee kliinisesti, Rajamäki sanoo.

– Teemun lähtönopeus on aivan törkeä tällä hetkellä. Hän on ollut aina nopea ja liike on ollut hyvää, mutta nyt hän on aivan uudella tasolla.

Pukin seuraava haaste odottaa lauantaina iltapäivällä, kun Norwich pelaa kotiottelun sarjan kärkipäähän povattua Chelseaa vastaan.

Huikea kauden alku kaudelle poisti valtavasti paineita. Samalla se herätti nopeasti mielenkiintoisia spekulaatioita Pukin tulevaisuudesta, mihin Rajamäkikin tarttui.

– Pukilla on ollut jo nyt superalku. Jos tämä jatkuu vähäänkään samanlaisena, niin kysytään, että mikä suurseuroista ostaa hänet Norwichista. Tammikuun siirtoikkuna tulee äkkiä, ja jos Teemu jatkaa tuolla tasolla, on päivänselvää, että hän siirtyy seuraavalle tasolle, Rajamäki laukoo.

Kovilla maalintekijöillä on aina kysyntää. Nyt Pukki on vihdoin siellä, mistä hän on aina unelmoinut.

Pukin edustama Norwich kohtaa lauantaina kotinurmellaan Chelsean alkaen kello 14.30.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt