Jussi Jääskeläiselle vihdoin seuraaja Valioliigassa – maalivahtisuuruus uskoo Teemu Pukkiin - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Jussi Jääskeläiselle vihdoin seuraaja Valioliigassa – maalivahtisuuruus uskoo Teemu Pukkiin

Jussi Jääskeläinen luottaa Teemu Pukin tekevän kovan maalimäärän.

Jussi Jääskeläinen teki pitkän uran Englannin futiskentillä.­

10.8.2019 21:07

Kun Norwichin hyökkääjä Teemu Pukki otti perjantai-iltana askeleensa Liverpoolin stadionin nurmella tositoimissa, jalkapallon Englannin Valioliigaan saatiin suomalaisosaamista ensimmäisen kerran sitten talven 2015 ja Jussi Jääskeläisen.

Mikkelin Kissojen kasvatti Jääskeläinen pelasi neljä vuotta sitten helmikuussa Southamptonia vastaan puoli tuntia, korvaten kentältä ulos ajetun West Hamin maalivahdin Adrianin. ”Jässi” piti maalinsa puhtaana, kuten hän teki niin useasti 13 ja puolen vuoden aikana kivikovassa liigassa. Valioliigapelejä kertyi lopulta huimat 436 (kaikkien aikojen listalla nyt 28:s) ja peliminuutteja päälle 39 000 (minuuttilistalla nyt 17:s). Se on 27 päivää valioliigavahtina.

– Vaikea sanoa, Jääskeläinen nauraa kysyttäessä lukujen merkittävyydestä.

– Ehkä sitten (arvostaa), kun tulee vähän vanhemmaksi. Kun Mikkelistä aikoinaan lähti, sitä eteni askel askeleelta. Tottui touhuun, ja teki aina niin kovasti töitä kuin mahdollista. Ja tulihan sitä kautta menestystäkin siiten, mies myöntää.

Poikien opastusta

Nyt Jääskeläisen, 44, suunnitelmissa on muutto Suomeen. Elämästä puolet on sujunut Englannissa (välissä pesti Intian liigassa), mutta nyt paluu kotiin lähestyy.

Varsinaista kiirettä ei kuitenkaan ole. Ex-maalivahtisuuruudella on "vartioimista" Englannissa, kun pojat William, 21, ja Emil, 18, luovat uraa ammattilaispelaajina. Maalivahti William pelaa Crewessa, hyökkääjä Emil Blackpoolissa.

– On tärkeää seurata, että pojat pärjäävät. Antaa kokemusta ennen myötä siitä, miten pärjätä kentän ulkopuolella, isä sanoo ja myhäilee, kuinka poikia opastetaan vaikkapa tiskaamiseen ja pyykkäämiseen.

– Taitavat olla enempi sellaisia tietokonepelaajia. Mutta kyllä ne oppii, Jääskeläinen hymyilee.

Omat opit auttavat, totta kai.

– Jos sitä itsekin olisi 18-vuotiaana tiennyt sen, minkä nyt tietää, niin...

Valmentamista sitten joskus

Jääskeläisen kokemukselle olisi varmasti käyttöä muillakin kuin vain omilla pojilla. Valmentamista hän on jo kokeillutkin, ensin Intian pestissään pari vuotta sitten ja sitten Englannin viitostason Wrexhamissa viime kaudella. Maalivahtivalmentajan homma päättyi kuitenkin päävalmentajan vaihtumiseen.

– En ole koskaan sulkenut managerina (eli päävalmentajana) olemista pois. Ei sitä ikinä tiedä, katsotaan mitä tulevaisuus tuo.

Nähtäväksi jää sekin, miten tuoreimmalle suomalaiselle Valioliigassa käy. Jääskeläinen ainakin luottaa Teemu Pukkiin.

– Hän näyttää haistavan hyvin maalipaikat. Toivotaan, että hän jatkaa samalla lailla kuin viime kaudella. Ja montako maalia tekee kaudella? Sanotaan, että päälle kymmenen, Jääskeläinen ennakoi ennen perjantai-illan sarja-avausta, jossa Pukki teki kauden ensimmäisensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?