Entiset joukkuetoverit kohtaavat – Teemu Pukki saa Valioliigassa heti vastaansa maailman parhaan puolustajan

Julkaistu:

Valioliiga
Teemu Pukki pääsee heti kovimpaan mahdolliseen testiin, kun vastaan asettuu Liverpoolin Virgil van Dijk.
Teemu Pukin ura Valioliigassa ei voisi alkaa kiehtovammassa ja samaan aikaan haastavammassa paikassa.

Kun Pukin Norwich matkustaa perjantaina Liverpoolin vieraaksi, hyökkääjän vaatimaton tehtävä on ohittaa maailman tämän hetken paras puolustaja Virgil van Dijk.

Pitkänhuiskea toppari on alakerran johtaja, jota oli viime kaudella lähes mahdoton ohittaa. Huima sesonki kulminoituu hämmästyttävään tilastofaktaan: yksikään vastustajan pelaaja ei ole päässyt harhauttamalla hänestä ohi 64 viime ottelussa.

Pukin täytyy siis irtaantua maalintekoon pelaajasta, jonka ohittamiseen Valioliigan supertähdet ja maailmanluokan harhauttelijat eivät ole pystyneet.

Vastus ei ole tuntematon. Pukki ja van Dijk pelasivat yhtä aikaa kaudella 2013–14 Celticissä. Urat etenivät yhteisen vuoden jälkeen eri tahtia. John Park, joka löysi molemmat Celticiin, on myöhemmin pohtinut kaksikon erilaisia urakaaria.

– Jokainen hankinta on uhkapeliä. Katsokaa Teemu Pukkia. Hän tekee maaleja, eikä Celticillä olisi häneen enää varaa. On uskomatonta, miksi hän ei lyönyt läpi Celticissä, Park ihmetteli viime kaudella, kun Pukki mätti maaleja huimaan tahtiin Championshipissä.

– Toisinaan, kuten Virgilin tapauksessa Celticissä, kemia seuran kanssa vain sopii yhteen.


Pukki siirtyi epäonnistumisen jälkeen tanskalaiseen Bröndbyyn. Van Dijk vakuutti vielä kauden skottijätissä, vaihtoi Southamptoniin ja sieltä tammikuussa 2018 maailman kalleimpana puolustajana, noin 84 miljoonalla eurolla Liverpooliin.

Epäilijöitä riitti, mutta van Dijk on osoittautunut hintansa väärtiksi. Nyt harteilla ei ole edes maailman kalleimman puolustajan painolastia, kun Manchester United osti hiljattain Harry Maguiren noin 87 miljoonalla eurolla.

Epäilijöitä riitti vuosi sitten myös Norwichiin siirtyneellä Pukilla. Soraäänet hiljenivät sitä mukaa, kun Pukki murtautui kohti Championshipin maalikuninkuutta ja valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi.

Päinvastaisia urakaaria kuvastavat pelaajien polut Valioliigaan: van Dijk siirtyi Liverpooliin maailman sen hetken kalleimpana puolustajana, Pukki ilmaiseksi Championshipissä pelanneeseen Norwichiin.

Pukin onnistumisen kannalta tärkeää on myös se, miten päävalmentaja Daniel Farke lähestyy huipputiimin kohtaamista. Championshipissä joukkue hallitsi palloa ja pelasi lyhytsyöttöpeliä.

Farken lausunnoista voi päätellä, että Norwich pelaa rohkeasti myös tasoa ylempänä, jossa maailmanluokan vastustajat pakottavat väistämättä joukkueen puolustusasemiin.

– Tiedämme, miten nousimme Valioliigaan. Jatkamme samojen asioiden tekemistä, saksalainen kommentoi hiljattain.


Jos ottelu noudattaa odotettua kaavaa eli Liverpool hallitsee kenttätapahtumia ja Norwich kyttää vastaiskujen mahdollisuuksia, Pukin kärsivällisyys joutuu todelliseen testiin.

Kun harvat hyökkäystilanteet avautuvat, räjähtävän suomalaisen täytyy olla valppaana ja pyrähtää hetkessä läpi. Jos maalipaikka avautuu, viimeistelystä täytyy löytyä kliinisyyttä. Yhtään tilannetta ei ole varaa tuhlata.

Sekään tuskin riittää, kun vastassa on van Dijk, josta irtaantuminen tuottaa tuskaa maailman parhaillekin pelaajille.

Valioliiga: Liverpool–Norwich

Viasat pe klo 21.55–00.00

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt