Kommentti: Maurizio Sarrin jakkara huojuu Chelseassa – Potkut olisi karmea virhe

Julkaistu:

Maurizio Sarri tarvitsee työrauhan päävalmentajapestilleen Chelseassa. Potkut olisi jälleen osoitus seurajohdon lyhytnäköisyydestä, kirjoittaa Lari Seppinen.
Maurizio Sarri ravasi kädet puuskassa edestakaisin vaihtopenkin edessä, kun Manchester United pudotti Chelsean 2–0-lukemin FA Cupista.

Tappio oli erityisen kitkerä Sarrille, joka valmentaa valtavien paineiden alla. Brittimediassa vellovat huhut, joiden mukaan ManU-tappio saattaisi olla jopa sinetti italialaisen potkuille.

Suurena syynä on joukkueen heikko alkuvuosi. Tappio oli jo viides kymmeneen edellisotteluun. Apatian ovat kruunanneet 4–0-murskahäviö Bournemouthille ja 6–0 Manchester Citylle.

Potkut olisi silti karmea virhe. Esitykset eivät ole niin huonoja kuin ailahtelevat tulokset antavat ymmärtää. Sarri haluaa tuoda pallonhallinnan ja voimakkaan prässin Stamford Bridgelle. Pelissä näkyy paljon signaaleja ajatusmaailmasta.

Sarri on Chelsean yhdeksäs päävalmentaja 2010-luvulla. Toinen toistaan nimekkäämpi käskijä Carlo Ancelottista, Jose Mourinhosta ja Antonio Contesta alkaen on työskennellyt seurassa ja tuonut hetkellistä menestystä, mutta suhde on päättynyt aina kyyneliin.

Kasvukivut ovat välttämättömiä. Muutos puolustavasta Contesta hyökkäävämpään Sarriin on suuri. Katseet kääntyvät seurajohtoon. Ammattitaitoinen johto tietää, millaisen pelifilosofian Sarri tuo mukanaan. Silti kesän ja tammikuun ainoat hankinnat ovat olleet Jorginho, Mateo Kovacic ja Gonzalo Higuain.

Sarri operoi vaikeassa ympäristössä. N’Golo Kante ei ole nauttinut uudesta tehtävästään hyökkäävämmässä roolissa keskikentällä. Eden Hazard on oikutellut koko kauden jatkosopimusta ja flirttaillut siirrolla Real Madridiin.

Tähtipelaajilla on perinteisesti liian paljon sananvaltaa Chelseassa. Jos raportit tulehtuneesta pukukopista pitävät paikkansa, Sarri on tukalassa tilanteessa.

Sarrin pelastus voi olla se, että lyhytjännitteisen, pelaajien mietteitä herkästi kuuntelevan omistajan Roman Abramovitshin kiinnostus seuran päivittäistä toimintaa kohtaan on osoittanut hiipumisen merkkejä. Sarri kommentoi hiljattain, ettei ole keskustellut kolmeen viikkoon Abramovitshin kanssa.

Sarrin ratkaisuja esimerkiksi Kanten roolituksesta saa ja pitää kyseenalaistaa. Potkut vain seitsemän kuukauden jälkeen olisi kuitenkin onneton ratkaisu ja uusi, surkea luku lyhytnäköisen seurajohtamisen oppikirjaan.