Riku Riskin päätös nosti myrskyn – nyt kohistaan Manchester Unitedista, joka saa kovaa kritiikkiä - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Riku Riskin päätös nosti myrskyn – nyt kohistaan Manchester Unitedista, joka saa kovaa kritiikkiä

Riku Riski kieltäytyi lähtemästä Huuhkajien leirille Qatariin. ManU puolestaan leireilee maasssa parhaillaan.

Julkaistu: 9.1.2019 18:25

Dubaissa leireilevä Manchester United saa kritiikkiä norjalais- ja ruotsalaislehdissä.

Suomen A-maajoukkueen leiri Qatarissa nousi kansainväliseksi puheenaiheeksi, kun Helsingin Sanomat kertoi Riku Riskin kieltäytyneen leirin maajoukkue-edustuksesta eettisiin syihin vedoten.

Asiasta uutisoitiin ympäri maailman. Etenkin muissa Pohjoismaissa näkyvyys on ollut suurta, onhan Riski pelannut Ruotsissa ja kohtasihan Suomi tiistaina Ruotsin.

Kohu on keskiviikkona laajentunut. Tikunnokkaan on nyt joutunut Manchester United, joka leireilee Dubaissa. Väliaikaismanagerinsa Ole Gunnar Solskjärin johtama miehistö saa kovaa kritiikkiä norjalaislehti VG:ssä.

– Olen kriittinen sitä kohtaan, että United ja muut joukkueet menevät Dubain kaltaisiin paikkoihin ja antavat niille upeaa julkisuutta ja positiivista PR:ää, jonka tiedämme olevan näiden valtioiden tavoitteena, Norjan Amnestyn johtaja John Peder Egenäs sanoo VG:lle.

United on omissa kanavissaan hehkuttanut Dubain upeita lämpötiloja ja hienoja harjoitteluolosuhteita. Ruotsalaislehdissä tikunnokkaan on nostettu joukkueen puolustaja Victor Lindelöf, joka on muiden muassa poseerannut lämpimissä valokuvissa.

– He käyttävät tämänkaltaisia vieraita esitelläkseen muulle maailmalle itsestään kuvaa, joka on hyvin toisenlainen kuin se, mistä heitä kritisoidaan.

Egenäs kertoo olevansa Manchester Unitedin kannattaja. Hän on pettynyt ManUn päätökseen mainostaa maata, jolla on hyvin toisenlainen puoli kuin se kritiikitön kiiltokuva, jonkalaisena ManU sen esittelee.

Arabian niemimaan valtiot ovat 2000-luvulla ja ennen kaikkea tällä vuosikymmenellä hankkineet runsaasti vaikutusvaltaa urheilun kautta. Vaikutusvaltaa on ostettu valtavilla panostuksilla mm. eurooppalaisiin jalkapallojätteihin sekä arvokisojen järjestelyoikeuksiin.

Maat ovat saaneet valtavasti kritiikkiä ihmisoikeusasioista. Esimerkiksi homoseksuaalisuus on rikollista Arabiemiraateissa ja Qatarissa, joka järjestää MM-kisat 2022.

Qatarin hämärissä olosuhteissa itselleen voittaman kisaisännyyden jälkeen maassa on puuhattu stadioneita, joiden rakennustyömailla on tapahtunut useita kohtalokkaita onnettomuuksia. Eri raporttien mukaan Qatarissa on kuollut tuhansia siirtotyöläisiä, jotka ovat joutuneet työskentelemään käytännössä orjuuttavissa olosuhteissa.

Aftonbladetin mukaan mm. IFK Göteborg ja Malmö FF ovat päättäneet lopettaa Dubaissa leireilyn saatuaan aiheesta kritiikkiä myös omiltaan. Myös tanskalainen FC Kööpenhamina kertoi aiemmin tällä viikolla, että joukkueen tämänvuotinen harjoitusleiri jää sen viimeiseksi Dubaissa.

Suomalaistenkin matkakohteena suosimat Arabiemiraatit ovat olleet ihmisoikeuksien polkemisen lisäksi esillä siitä, että valtio on YK:n mukaan tehnyt sotarikoksia Jemenissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?