Valioliiga

Chelsea kustansi 150 rasistista fania Auschwitziin – vaihtoehtona matkalle oli monivuotinen porttikielto

Julkaistu:

valioliiga
Chelsea yrittää porttikieltojen sijaan sivistää antisemitistisiä kannattajiaan.
Pahamaineiset kannattajaryhmät ovat olleet valioliigaseura Chelsean riesa vuosikymmenten ajan. Chelsea Shed Boys ja Headhunters näkyivät ja kuuluivat katsomoissa jo kauan ennen menestysjaksoa, joka alkoi kun miljardööri Roman Abramovitshin tuli seuraan rahoineen.

Väkivaltainen ja rasistinen käytös ovat olleet yksi leimallinen osa kannattajaryhmien toimintaa, ja viime vuosina ne ovat jälleen nostaneet päätään. Vuonna 2014 Mestarien liigan ottelun yhteydessä Pariisissa 300 huligaania riehui väkivaltaisuuksissa, joita viranomaiset kuvailivat organisoiduiksi.

Syyskuussa 2017 Chelsean kannattajia kuvattiin laulamassa antisemitistisiä lauluja Tottenhamin kannattajille, joista merkittävällä osalla on juutalaistausta. Chelsea tuomitsi käyttäytymisen. Omistaja Abramovitsh on juutalainen.

Brittilehti The Sun kertoo, että Chelsean johto on ottanut käyttöön uudenlaisen lähestymistavan rasistisen käytöksen kitkemiseksi. Suorien porttikieltojen jakamisen sijaan rasistisesti käyttäytyvien kannattajien annetaan valita. Vaihtoehtoina ovat: opetuskurssi tai kausikorttien menetys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ihmiset eivät korjaa käyttäytymistään, jos vain annamme porttikieltoja. Tällä tavalla annamme ihmisille tilaisuuden käsittää, mitä he ovat tehneet. Haluamme, että he haluavat itse käyttäytyä paremmin. Ennen olisimme vain poimineet tekijät yleisön joukosta ja heittäneet heidät pihalle kolmeksi vuodeksi, Chelsean puheenjohtaja Bruce Buck kertoo.

150 kannattaa Auschwitziin

Osana hanketta seura kustansi kesäkuussa 150 Chelsean kannattajalle sekä seuran omalle väelle matkan pahamaineiselle Auschwitzin keskitysleirille.

– Matkat Auschwitziin olivat todella tärkeitä ja tehokkaita. Harkitsemme niiden jatkamista. Mietimme myös muita vaihtoehtoja tavoille vaikuttaa ihmisiin. Haluamme vakuuttaa muutkin seurat siitä, että se oma juttu kannattaa löytää. Silloin voi tehdä todellisen eron tällaiseen ongelmaan.

Buckin mukaan ajatus keskitysleirimatkasta syntyi vuosi sitten, kun Abramovitsh tapasi vaikutusvaltaisia juutalaisen yhteiskunnan johtajia. Heidän viestinsä oli napakka: porttikiellot eivät toimi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Roman oli huomannut antisemitismin yleistyvän globaalisti ja ohjeisti meidät miettimään pitkän aikavälin suunnitelmaa sitä vastaan taistelemiseksi.