Arsène Wengerin liian pitkä rimpuilu on vihdoin ohi – Arsenal voi taas kamppailla Valioliigan kärkisijoista - Valioliiga - Ilta-Sanomat

Arsène Wengerin liian pitkä rimpuilu on vihdoin ohi – Arsenal voi taas kamppailla Valioliigan kärkisijoista

Muhkeat yhdeksän miljoonaa euroa kaudessa tienannut Wenger ei antanut rahoille enää vastinetta, kirjoittaa Eero Laurila

Arsène Wenger ei jäänytkään Arsenaliin ikuisiksi ajoiksi.­

20.4.2018 17:40

Talonmieheni Keith hakkasi perjantaiaamuna vimmatusti ulko-oveen, kun livahdin sisään. Vannottu Arsenal-fani hymyili ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

– Kuulitko uutiset? Wenger lähtee!

Luulin, että Keith huijaa, mutta uskoin lopulta. Hän suorastaan säteili.

Keith puhui vielä alkuviikolla, että osa hänen Pohjois-Lontoossa kasvaneista kavereistaan harkitsee seuran vaihtoa, koska 21 vuotta pestissään rimpuillut Arsène Wenger, 68, johtaa punavalkoiset kohti keskinkertaisuutta.

***

Jääräpäinen Wenger yllätti. Vaikutti pitkään, että hän pysyy Pohjois-Lontoossa ikuisesti.

Arsène Wenger vaikutti Arsenalin peräsimessä 21 vuotta.­

Twitter täyttyi ranskalaista ylistäneistä viesteistä, mutta karu totuus on, että seuran kannattajat savustivat hänet ulos.

Emirates Stadiumilla on riittänyt tyhjää tilaa, sillä Arsenal on valahtanut Valioliigassa kuudenneksi. Kannattajat menettivät talvella viimeisen uskonsa. He eivät enää välittäneet, sillä etäinen omistaja Stan Kroenke tuntui antavan joka tapauksessa jatkoa Wengerille.

Monen Arsenalin kannattajan kärsivällisyys loppui jo aikaisin tällä kaudella.­

Seuran sisäinen jännite kasvoi liian suureksi. Toimitusjohtaja Ivan Gazidis pysyi tiukkana. Wenger sai valita potkut tai lähdön. Rakenteitaan uusinut Arsenal halusi astua uuteen aikaan.

Wenger otti komennon syksyllä 1996. Hän vaikutti rajusti koko valmennuskulttuuriin Valioliigassa. Joukkueen sulava pallonhallinta ja urheilullisuus tekivät vaikutuksen. Wenger ei antanut suojattiensa tupakoida tai palautua pubissa. Hän toi ruokalistalle parsakaalin ja hylkäsi Fish & Chipsit.

***

Arsenal muutti Emirates Stadiumille vuonna 2006. Siirto vaikutti seuran talouteen. Wenger vetosi lainataakkaan, kun Arsenal jäi jälkeen siirtomarkkinoilla.

Wenger jäi samalla pikkuhiljaa yhä enemmän jälkeen valmentajana.

Pep Guardiola johti nuoremman sukupolven nousua. Katalonialaisen Manchester City hurmaa järjestelmällisellä, aluepainotteisella syöttömyllyllään. Arsenal on 33 kierroksen jälkeen 33 pistettä ”Taivaansinisten” perässä.

Ranskalaisvalmentaja juhli Valioliigan mestaruutta keväällä 2002.­

Arsenal ylsi edellisen kerran ykköseksi Valioliigassa keväällä 2004. Wenger kasvatti seuran maailman kuudenneksi rikkaimmaksi, mutta lähti liian myöhään.

Hän tienaa noin yhdeksän miljoonaa euroa kaudessa. Muhkeaa palkkaa ei saa unohtaa: Wenger ei antanut rahoille enää vastinetta.

Arsenal on menettänyt liudan huippuvalmentajia, kun Wenger on halunnut jäädä. Esimerkiksi Guardiola mietti siirtoa Emirates Stadiumille, mutta päätyi Cityyn.

Wenger ei käyttänyt nykysopimuksensa viimeistä vuotta. Tämä päätös antaa pohjan seuran tulevaisuudelle. Arsenal voi kamppailla Valioliigassa jatkossa jälleen kärkisijoista.

ja vielä…

Thomas Tuchel on ykkössuosikki pohjoislontoolaisten seuraavaksi luotsiksi. Tuchel, 44, sopisi kokonaisuuteen hyvin, mutta saksalaista huhutaan vahvasti Paris-Saint Germainiin.

Hän tietää, miten guardiolamainen hyökkäysmalli juego de posición viedään käytäntöön.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?